Les Agulles-Ecologistes en Acció ha iniciat aquest mes d'abril la instal.lació de nous rètols senyalitzadors al Parc del Garraf, seguint el disseny i colors dels emprats oficialment per la Diputació de Barcelona.

Els cartells han estat instal.lats a diferents camins d'accés a l'espai natural, especialment freqüentats, que en 30 anys d'existència del Parc mai havien estat senyalitzats o bé d'on havia desaparegut la senyalètica oficial fa anys. Un d'aquests accessos és el barri de Bruguers, a Gavà, des d'on s'accedeix al Castell d'Eramprunyà a través del sender GR92.

Els ecologistes recorden que porten gairebé dos anys esperant des que, l'agost de 2014) , van alertar a la direcció del Parc de l'absència de rètols en una trentena de llocs estratègics de l'espai, sense haver rebut altra resposta que «s'està estudiant».

«Aquests accessos són usats per milers de persones cada any, la majoria de les quals no és conscient que estan endinsant-se a un espai natural protegit d'elevat valor ambiental. Per això, davant la passivitat de l'administració, hem optat per col.locar aquests rètols mentre la Diputació no fa la seva feina», ha declarat el portaveu de Les Agulles-Ecologistes en Acció, Jaume Grau.

Des de l'entitat es recorda que, d'acord amb els criteris tècnics de gestió d'espais naturals protegits, la senyalització perimetral, d'accessos i dels elements d'interès resulta una peça clau per a la regulació de l'ús públic, és a dir per a compatibilitzar conservació dels valors naturals i ús social de l'espai protegit. Així, una correcta senyalització permet:

  • Informar de l'entrada a un indret d'especial valor natural on la prioritat és la preservació del patrimoni natural.
  • Sensibilitzar sobre les actituds correctes per a fer una visita respectuosa.
  • Alertar de les restriccions o prohibicions establertes per la normativa específica, pas previ a poder sancionar qualsevol activitat il.legal.