L'empresa australiana Berkeley, que pretén obrir l'única mina a cel obert urani d'Europa, sol·licita 500.000 euros al secretari de la Plataforma Stop Urani José Ramón Barrueco i al blocaire Jesús Creu per participar en la campanya contra la mineria de l'urani.

Berkeley és una empresa australiana que ha aconseguit tots els permisos del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i de la Junta de Castella i Lleó per obrir la que seria l'única mina d'urani a cel obert de la Unió Europea. El jaciment es troba situat en els termes municipals de Retortillo i Villavieja de Yeltes (Salamanca). Es tracta d'un jaciment d'urani que va ser explotat per l'Empresa Nacional de l'Urani (ENUSA) fins a l'any 2001, quan es va abandonar per la seva falta de rendibilitat. El preu de l'urani és tan baix que resulta més car explotar la mina que importar-lo. El preu de l'urani que faria rendible l'explotació és d'uns 100 $ / lliura, segons fonts d'ENUSA, encara que aquesta xifra no és oficial. Berkeley està realitzant una maniobra especulativa ja que, d'una banda, va aconseguir que les seves accions es tripliquessin quan va comprar els drets d'explotació. D'altra banda, pot esperar a obrir l'explotació quan l'urani pugi de preu, cosa que de moment no ocorre a causa de la baixada de la demanda després de l'accident de Fukushima. Les autoritats espanyoles s'han prestat a col·laborar amb aquesta maniobra.

L'empresa australiana Berkeley va comprar a ENUSA els drets d'explotació. Va obtenir els permisos preceptius del CSN i una declaració d'impacte ambiental positiva. Aquesta última resulta més que discutible per la defectuosa avaluació dels riscos ambientals. Les mines d'urani a cel obert són molt impactants ja que alliberen pols radioactiva en grans quantitats, que pateixen les persones treballadores i les poblacions properes, a més dels rius i ecosistemes de la zona. Per aquest motiu la Plataforma Stop Urani, a la qual pertany Ecologistes en Acció, s'hagi oposat democràticament a la possible obertura d'aquesta mina.

Davant d'aquesta oposició, Berkeley reacciona amb una pressió inacceptable i ha forçat un acte de conciliació avui 22 de juny al Jutjat de Ciutat Rodrigo. L'empresa els demana ni més ni menys que 500.000 euros per a no interposar una querella per injúries i calúmnies. Segons l'empresa, a aquesta quantitat s'elevarien les pèrdues generes per les manifestacions en contra de la mina i les campanyes realitzades per Stop Urani. Es tracta d'una pressió inacceptable que el jutge no hauria de permetre, doncs va contra un dels drets fonamentals de les persones: la llibertat d'expressió.

Si l'explotació fos rendible no s'explica com l'empresa ha demanat aquesta quantitat de diners. Un altre problema és que, en efecte, estem davant d'una maniobra especulativa i les manifestacions de Stop Urani poden afectar la imatge de Berkeley. El més sensat seria oblidar-se de la possible reobertura d'aquests jaciments.