La contaminació atmosfèrica va suposar a l’Estat espanyol un cost sanitari de 50.382 milions de dòlars en 2013, equivalent al 3,5% del Producte Interior Brut en aquest any. Així es desprèn de l’informe del Banc Mundial “El cost de la contaminació atmosfèrica. Reforç dels arguments econòmics en favor de l’acció”, analitzant l’evolució en l’àmbit mundial entre 1990 i 2013.

L’informe del Banc Mundial quantifica el cost econòmic de la mortalitat prematura per la contaminació de l’aire ambient i l’aire en els habitatges, a partir de l’estudi de la càrrega mundial de malaltia realitzat per l’Institut de Mesuraments i Avaluacions de Salut (IHME) de la Universitat de l’Estat de Washington, als Estats Units.

Entre les conclusions de l’informe del Banc Mundial, Ecologistes en Acció destaca:

  • La contaminació atmosfèrica ha ocasionat 5,5 milions de defuncions prematures, o sigui un de cada 10 defuncions ocorregudes en 2013 a tot el món, sent el quart risc vital principal i el primer de caràcter ambiental. Es tracta a més d’un risc creixent per la exposició més gran als contaminants a Àfrica, Amèrica del Sud i Sud-est d’Àsia, a causa de la deslocalització de les indústries més contaminants i a les males condicions de treball.
  • Al voltant del 93% de les defuncions i malalties no mortals atribuïdes a la contaminació atmosfèrica al món es va produir als països “en desenvolupament”, on el 90% de la població va estar exposada a nivells perillosos de contaminació de l’aire. En aquests països, els nens menors de cinc anys tenen 60 vegades més de probabilitats de morir per
    causa de l’exposició a l’aire contaminat que els nens de països de renda més alta.
  • En 2013, les morts per contaminació de l’aire van costar 5 bilions de dòlars a l’economia mundial i el treball perdut va suposar unes pèrdues de 225.000 milions de dòlars. Es tracta d’un greu problema sanitari que llastra l’economia de les regions més pobres del planeta, representant per exemple el 7,5% del Producte Interior Brut (PIB) del Sud-est asiàtic, i encara el 5,1% del PIB d’Europa, agrupada en l’estudi a Àsia Central.
  • A l’Estat espanyol, el cost sanitari total de la contaminació de l’aire va suposar segons el Banc Mundial 50.382 milions de dòlars en 2013, equivalent al 3,5% del Producte Interior Brut en aquest any, sense comptar els danys provocats sobre els cultius agrícoles o els ecosistemes naturals. Es tracta d’una estimació coherent amb la realitzada l’any passat per l’OCDE i l’OMS, que avaluaven el cost només de les defuncions prematures provocades per la contaminació atmosfèrica a l’Estat espanyol en 42.951 milions de dòlars, per a l’any 2010.

Ecologistes en Acció considera molt preocupant la situació que descriu l’informe del Banc Mundial i fa una crida al Govern espanyol perquè canviï les seves desastroses polítiques energètica i de transport per millorar la mala qualitat de l’aire, salvant amb això milers de vides i reduint la despesa sanitària de les Administracions públiques i de la població.

En els dies previs a la Setmana Europea de la Mobilitat i el Dia sense Cotxes, que se celebrarà dijous que ve 22 de setembre, Ecologistes en Acció recorda que les principals vies d’actuació per reduir la contaminació de l’aire, a l’Estat espanyol i a Europa, passen per la disminució del trànsit motoritzat, la reducció de la necessitat de mobilitat amb un urbanisme de proximitat i la potenciació del transport públic (especialment elèctric). És essencial a més donar facilitats a la bicicleta i als vianants a les ciutats.