Unes 30 persones han participat aquest diumenge en l’excursió amb el tren entre les poblacions del Genovés i Xàtiva, organitzada per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció. Els participants s’han desplaçat amb el tren fins el punt d’eixida, a l’abaixador del Genovés, per a dirigir-se per la xopada d’Alboi al riu Albaida, seguint-lo aigües amunt fins a l’assut de Bellús i al naixement del mateix nom.

Després han seguit el riu cap a Xàtiva i, a més de gaudir de la vegetació de ribera i de muntanya que voregen el camí, han pogut conéixer altres elements patrimonials remarcables: la conducció medieval d’aigua des del naixement de Bellús fins a Xàtiva, l’important jaciment arqueològic de la Cova Negra, el molí Guarner, l’antiga central elèctrica de la Casa de la Llum i l’aqueducte de les Arcaetes.

Amb aquesta activitat, a més de promoure l’ús del tren, s’ha volgut reivindicar la importància que també té aquest mitjà per a l’ús excursionista, ja que permet l’aproximació als punts d’eixida i d’arribada de nombroses excursions per les nostres comarques, sense haver d’utilitzar els vehicles particulars.

Aquesta excursió és part de la campanya «És l’hora del tren!» amb la qual La Carrasca-Ecologistes en Acció reclama a les administracions valenciana i espanyola que complisquen el protocol que van firmar l’any 2009 i executen les obres necessàries per a la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València.

Recordem que el protocol firmat pel Ministeri de Foment i la Generalitat Valenciana reconeix que la nostra línia ferroviària és un element bàsic de comunicació de les comarques centrals valencianes i que cal modernitzar-la i potenciar-la, millorant els servicis que ofereix i incrementant la seua velocitat i freqüència.

Dins de la campanya «És l’hora del tren!» també es pot visitar al Mercat de Sant Roc l’exposició «30 anys de reivindicacions i de promeses incomplides», de la Plataforma «Salvem el Tren», que recull fotografies, realitzades per periodistes gràfics i per membres de la Plataforma, de les mobilitzacions dutes a terme en les últimes dècades en defensa del tren Alcoi-Xàtiva-València.

PDF - 496.2 kB
[Tríptic] És l’hora del tren. Per la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València

Així mateix, el divendres 2 de desembre tindrà lloc una conferència titulada «El tren Alcoi- Xàtiva-València: assignatura pendent», que estarà a càrrec de Vicent Torres, que es va doctorar en economia amb una tesi sobre polítiques de transport i és especialista en Plans de Mobilitat Urbana Sostenible. Cal destacar que va dirigir l’Estudi sobre la Mobilitat Urbana a Alcoi, realitzat l’any 2000, dins dels treballs de l’Agenda 21, i que ha sigut portaveu de la Plataforma de Defensa del Ferrocarril del País Valencià.

També s’ha editat un tríptic informatiu sobre els avantatges ambientals i socials del tren convencional respecte a altres mitjans de transport. En els pròxims mesos es preveu organitzar altres excursions amb el tren a altres paratges del Comtat i de la Vall d’Albaida.