Davant de la imminent clausura de la Conferència de les Nacions Unides sobre Biodiversitat (COP13) del Conveni de Biodiversitat, que s’està celebrant del 2 al 17 de desembre a Cancun, Quintana Roo (Mèxic), Ecologistes en Acció reclama a la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que adopte mesures extraordinàries perquè l’Estat espanyol intente complir l’objectiu d’aturar la pèrdua de biodiversitat en 2020, tal com s’ha compromés amb el Conveni de Diversitat Biològica i amb la Unió Europea.

El Govern espanyol es va comprometre en 2010, com a part del Conveni sobre la Diversitat Biològica celebrat a Nagoya (Japó), a aturar la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels serveis ecosistèmics, i restaurar-los en la mesura que siga possible. Per la seua banda, en 2011 els caps d’estat o de govern de tots els països de la Unió Europea van aprovar l’objectiu d'»aturar en 2020 la pèrdua de la biodiversitat i la degradació dels serveis ecosistèmics de la UE, i restaurar-los en la mesura que siga possible, i incrementar alhora la contribució de la UE a la lluita contra la pèrdua de biodiversitat mundial”.

Ecologistes en Acció, que realitza des de 2010 un seguiment del nivell de compliment dels Objetius d’Aichi (aprovats pel Conveni de Diversitat Biològica) i de l’Estratègia Europea de Biodiversitat, denuncia que el Govern espanyol no ha adoptat mesures eficaces per a aconseguir aquest objectiu a causa de la falta de voluntat política i a la falta de coordinació amb les administracions autonòmiques, i ha incomplit així els compromisos adquirits.

Resulta especialment greu que no s’hagen aplicat en la seua gran majoria les actuacions incloses en el Pla Estratègic del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat 2011-2017. El Ministeri ha justificat la falta d’aplicació en l’escassetat de mitjans econòmics. No obstant això, bona part de les seues actuacions no requereixen inversions. Concretament, no s’han aprovat els plans sectorials sobre les polítiques sectorials mes impactants com ara infraestructures, agricultura, indústria, aigua… Aquestos plans sectorials tenien com a objectiu assegurar que totes les polítiques sectorials foren compatibles amb la conservació de la biodiversitat. A més, els canvis legislatius aprovats en els últims quatre anys han suposat un greu retrocés en la defensa de la biodiversitat.

Tal com estableix la ‘Declaració de Cancun sobre integració de la conservació i la utilització sostenible de la biodiversitat per al benestar’, cal canviar les modalitats, conductes i activitats de desenvolupament humà per respectar la natura. Per a això, entre moltes altres recomanacions, s’insisteix a assegurar que les polítiques, plans i polítiques sectorials integren de forma estructurada i coherent accions per a la conservació, utilització sostenible, gestió i restauració de la diversitat biològica i els ecosistemes. Així mateix, aquesta declaració insisteix en la necessitat d’actualitzar i implementar estratègies i plans d’acció nacionals en matèria de biodiversitat per a enfortir la integració de la diversitat biològica.

Per tot això, i atés que queden menys de quatre anys per a 2020, Ecologistes en Acció sol·licita a la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, que complisca els compromisos adquirits a nivell mundial i comunitari, i aprove urgentment les mesures següents:

  1. Condicionar totes les polítiques sectorials a l’objectiu d’aturar la pèrdua de biodiversitat; són especialment urgents els plans sectorials d’agricultura, aigua, energia i transport, que haurien d’estar aprovats en 2018.
  2. Reduir l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle (incloent-hi límits en la utilització de l’energia i el transport) i invertir en mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic, assegurant-se sempre que siguen compatibles amb la conservació de la biodiversitat.
  3. Aprovació en 2018 d’un pla d’emergència per a aturar la pèrdua de biodiversitat en 2020, que incorpore mesures concretes per a complir els compromisos de l»Estratègia de la UE sobre la Biodiversitat fins a 2020′ i dels Objectius d’Aichi del Conveni sobre la Diversitat Biològica. És especialment important que aquest pla incloga actuacions concretes per a actuar sobre les causes subjacents a la destrucció de la biodiversitat; que elimine els incentius i les subvencions contràries a la conservació de la biodiversitat; i que s’incremente la lluita contra les espècies exòtiques invasores, fent complir la sentència del Tribunal Suprem sobre espècies exòtiques invasores.