Marxa Internacional contra Monsanto
En Barcelona
Del 20 de maig de 2017 / 11:00
al 20 de maig de 2017

Des de l’Àrea d’Agroecologia, Sobirania Alimentària i Món Rural d´Ecologistes en Acció de Catalunya, volem compartir el següent comunicat i convoquem a la manifestació que com en molts països del món se celebrarà a Barcelona el proper Dissabte 20 de maig, a partir de les 11:00 h. des de la Conselleria d ‘Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Gran Via de les Corts Catalanes 612, Barcelona.

Bayer ha comprat Monsanto i es converteix en la mega multinacional de llavors i agrotòxics més perillosa del planeta pel seu domini i control global de tota la cadena agroalimentària perquè augmentarà encara més els greus impactes sobre la salut i el medi ambient i provocarà la desaparició i la misèria de la població pagesa.

El glifosat, el producte estrella de Monsanto és l’herbicida més utilitzat al món i ha estat qualificat per la IARC, organització internacional de recerca del càncer i per l’Organització Mundial de la Salut com a possible cancerigen. En els camps de soja transgènica s’aplica indiscriminadament el glifosat, principal ingredient del Roundup, per a matar les “males herbes”. La soja transgènica s’utilitza fonamentalment per a l’alimentació animal i en conseqüència, la carn, la llet, el formatge i altres productes làctics contenen restes de Roundup.

Afortunadament moltes ciutats europees com Barcelona, gràcies a la mobilització d’organitzacions de treballadors i ecologistes s’ha aconseguit prohibir l’ús d’aquest herbicida en treballs de jardineria i medi ambient i substituir-los per productes més sostenibles i ecològics.

Gran quantitat de recerques científiques independents han demostrat que els cultius transgènics provoquen problemes ambientals com la pèrdua de biodiversitat, la mort massiva d’abelles i diversos problemes de salut: infertilitat, al·lèrgies i insuficiències en el sistema immunitari.

La petita pagesia familiar tradicional i ecològica també es veu afectada i acumulen pèrdues per la imposició dels transgènics com a model productiu i perquè contamina genèticament els seus cultius, com a passat a Catalunya, mentre que Monsanto i altres multinacionals agroalimentàries obtenen grans beneficis inclosos els drets exclusius sobre les llavors i la seva composició genètica.

Multinacionals i administració funcionen amb portes giratòries, als EUA, l’agència encarregada de garantir la seguretat alimentària de la població (FDA) i el Departament d’Agricultura dels Estats Units han estat i estan dirigides per ex alts càrrecs directius de Monsanto.

Quines són les mesures que defensem i reivindiquem ?

  • Exigir que en les etiquetes dels productes alimentaris es faci constar la seva procedència transgènica perquè les consumidores podem decidir
  • No consumir productes derivats de la soja i el panís si no són ecològics o garanteixen que estan lliures de transgènics.
  • Consumir principalment productes de temporada de productors locals tradicionals i ecològics i associar-se en grups i cooperatives de consum.
  • Exigim que es reconeguin els estudis i experiments de científics independents que alerten sobre els impactes negatius del glifosat i dels transgènics agrícoles i la seva relació amb les alteracions toxicològiques demostrades en poblacions humanes.
  • Acabar amb la precarietat laboral i les desigualtats que genera Monsanto entre la pagesia i personal laboral.
  • Ens pronunciem contra el TTIP, CETA i tota classe de tractats de lliure comerç perquè protegiran els interessos de les multinacionals en contra de les necessitats, els drets i les reivindicacions de les poblacions.
  • Exigim a les administracions públiques que s’avinguin al principi de precaució davant l’evidència científica de risc per a la salut i el medi ambient d’aquestes aplicacions fitosanitàries. De fet en molts ajuntaments ja ho estan fent.

No tolerarem ser enverinats ! Ni Glifosat, Ni Transgènics !
Lluitem per l’agroecologia i la Sobirania Alimentària !