Mentre l’empresa TIFG, (infraestructura de transport de gas a França) duu a terme una consulta pública sobre el projecte Midcat (també anomenat STEP) del 27 de novembre al 23 de gener de 2018 a l’Aude i Pirineus-Orientals, a l’Estat espanyol la tramitació del projecte continua amb total opacitat.

El passat 1 de desembre, una cinquanta de persones es va reunir al casal de Perpinyà, en un acte convocat per Alternatiba, Amics de la Terra i Attac66, al que vam participar com Elogistes en Acció. Els participants es van comprometre a fer front comú en oposició al projecte Midcat, en la defensa dels interessos dels ciutadans, la transició energètica i la protecció del clima i el medi ambient. Durant l’acte es va informar i discutir sobre els problemes i les conseqüències del projecte.

Els participants gironins, membres de la Plataforma Resposta al MidcAT van explicar les irregularitats i manca de transparència amb la que es va executar el primer tram del gasoducte entre Martorell i Hostalric, així com els impactes paisatgístics i ecològics encara visibles a la zona 6 anys després de la finalització de les obres. Les obres del Midcat es van paralitzar després de l’oposició reiterada al projecte per part del govern francès el 2012.

El 2015 els governs espanyol, francès i portuguès van signar juntament amb la Comissió Europea i el Banc Europeu d’Inversions un acord segons el qual es comprometien a prioritzar infraestructures tals com el Midcat. Dos anys més tard, el projecte ha estat inclòs a la tercera llista de Projectes d’Interès Comunitari, gairebé triplicant el traçat del projecte inicial.

Sota l’argument de la seguretat energètica, es preveu la inversió de centenars de milers de milions d’euros públics en la construcció d’una infraestructura que respon únicament a interessos privats per incrementar la demanda gasística com a única sortida per amortitzar les megainfraestructures energètiques sobredimensionades a la península. Per exemple, les instal·lacions gasístiques del port de Barcelona funcionen només al 15 – 20 % de la seva capacitat.

El canvi climàtic esdevé avui un tema prioritari. El 2016, l’augment de la temperatura va arribar a +1,1 ° C en comparació amb valors preindustrial i ja estem veient les greus del canvi climàtic. Així mateix, un estudi recent realitzat pel Centre d’Investigació Tyndall mostra que la Unió Europea i els seus Estats membres han de detenir immediatament la construcció de noves infraestructures de gas perquè puguin complir els seus compromisos per mantenir els objectius climàtics de l’Acord de París. En contraposició, el cost de la connexió Midcat s’estima en 290 milions d’euros, com a pressupost de sortida, la qual cosa corresponen a la instal·lació de 2.000 MWh de panells fotovoltaics.

Per tal de fer front a l’atemptat climàtic que representa el projecte STEP/Midcat ben aviat es constituirà un front comú transpirinenc, en xarxa també amb altres territoris que lluiten contra aquestes infraestructures, com ara Itàlia en la seva lluita contra el TAP, el megagasoducte entre Azerbajan i Itàlia que ja ha requerit de les forces militar per reprimir l’oposició del territori.