Organitzat i promogut per l'Associació Gastronòmica La Xicoia, i sota el lema «Si ets una d'aquelles persones que porta el Ruc Català a dins, fes el teu somni realitat: Menja-te'l» la població de Sort (Pallars Sobirà) promocionarà aquest dissabte el consum de ruc català, espècie que a més d'haver estat protegida per estar en perill d'extinció, ha esdevingut en els darrers anys un símbol per a Catalunya.

El ruc ha estat durant segles el company de treball de l'home en les feines de camp i el transport. En aquest sentit, des de fa anys el ruc, o guarà, es va convertir en el símbol de Catalunya per transmetre un sentiment, una manera d'entendre un país i la seva gent, promoure una identitat, una cultura i unes costums. També van néixer associacions de protecció del ruc català que el van rescatar d'una desaparició que era imminent. A l'actualitat hi ha 300 rucs protegits i formen part del patrimoni natural.

Enlloc de promoure el seu respecte i reconeixement (com passa per exemple amb el cavall a Mallorca, entre altres), s'anima a la població a participar del seu consum en estofat, donant-li el caire de festa per promoure una localitat i una penya gastronòmica.

Resulta encara més desconcertant que en el cartell publicitari hi figurin com a col·laboradors institucions com el Departament de Cultura de la Generalitat, Caixa Catalunya i La Caixa.

Segons fonts consultades, ja han estat sacrificats dos rucs mascles. Creiem que a cap país civilitzat i europeu se li acudiria promoure una iniciativa d'un caire tan trist, esperpèntic i lamentable.

ADDA, FEDAN, Ecologistes en Acció de Catalunya, Darwin, CAAN, SPAM (protectora Mataró)