La incineradora de residus domèstics de Sant Adrià de Besòs va estar emetent dioxines per sobre del 100 % del valor límit d’emissió al 2017. Aquestes emissions van posar en risc la salut de la població de l’entorn

Segons el programa de monitoratge d’emissions de dioxines i furans que duen a terme l’empresa titular TERSA i segons consta en l’auditoria interna duta a terme per la pròpia empresa, les emissions en diversos moments del 2017 van superar el valor límit d’emissió (VLE) establert per la normativa vigent (0,1 ng/m3) i en una mesura va ser de 0,2 ng/m3, valor doble del permès.

La incineradora situada al límit de Sant Adrià de Besòs i Barcelona va incinerar 368.791 tones de residus domèstics al 2017, provinents majoritàriament de la fracció resta dels residus domèstics tractats a les plantes de tractament d’escombraries. Les incineradores emeten una gran quantitat de contaminants (diòxid de carboni, òxids de nitrogen i sofre, metalls pesats, hidrocarburs aromàtics policíclics, etc) i entre ells una família de compostos orgànics especialment perillosos, que han estat classificats per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer de l’OMS com a carcinògens comprovats: les dioxines i furans.

Aquest grup de substàncies s’emeten malgrat les existència de nombrosos sistemes correctors que estan presents a la incineradora: electrofiltres, escrubbers, injecció de carboni actiu, filtre de mànegues, etc. El control de l’emissió d’aquestes substàncies es porta a terme amb mesuraments puntuals per entitats col·laboradores de l’Administració, un cop al trimestre, amb mesuraments a la xemeneia entre 6 i 8 hores.

No obstant això aquest control és completament insuficient, ja que a ningú se li escapa que efectuar aquests mesuraments avisat el titular, que pot controlar acuradament les condicions de funcionament de la incineradora durant aquest breu període de temps, i poc representatiu de les emissions durant la resta del trimestre. Atès que no existeix actualment tecnologia per a efectuar mesuraments en continu d’aquests contaminants, s’està implantant progressivament en aquest tipus d’instal·lacions mesurament acumulada durant llargs períodes de temps (30-40 dies) de l’emissió de les dioxines i furans, el que permet tenir un coneixement més precís del nivell d’emissions. Diverses mesures acumulades a la incineradora de TERSA el 2017 han superat el VLE que la normativa estableix per a aquestes instal·lacions. Segons dades subministrades per TERSA en un informe fet públic al març del 2018, hi va haver un mesurament amb el valor 0,2 ng / m3, que va duplicar el VLE. Aquesta mesura és molt més representativa que les que duen a terme trimestralment les ECAs, ja que cobreix un període de temps més extens i coherent amb els mesuraments del 3r i 4t trimestre de 2017 que, tot i que no van superar el VLE, van donar valors relativament alts (0,059 i 0,034 ng/m3).

Aquests altes emissions de dioxines podrien estar relacionades amb les baixes temperatures dels gasos de combustió, que de vegades no arriben al valor de 850ºC establert per la normativa.

En la seva auditoria interna, Tersa assegura que el programa de monitoratge de dioxines està tutelat pel CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques). No obstant això, en ser consultats sobre aquest tema, el CSIC ha desmentit a l’empresa i assegura no tenir relació amb la tutela, instal·lació i recollida de mostres i sostenen que el CSIC no és responsable de cap manera per aquest sistema de control de dioxines.

Les emissions de dioxines i furans poden posar en risc la salut de la població resident a les rodalies d’aquesta instal·lació. Ja als anys 2014 i 2017, la Universitat Rovira i Virgili va detectar alts nivells de dioxines a l’aire i en els sòls propers a aquesta instal·lació. El 2015, un estudi encarregat per l’AMB (Àrea Metropolitana Barcelona) a la mateixa Universitat, va confirmar estudis anteriors: hi havia mostres que indicaven fins a 10 vegades més contaminació amb substàncies cancerígenes que en altres zones de Catalunya properes a incineradores. Al 2016, la Universitat Rovira i Virgili va reclamar a l’AMB accions immediates per resoldre el problema i va tornar a alertar dels perills que corria la població. Tot i això, l’estudi encarregat per AMB recentment va veure la llum al març de 2018, fa tot just un mes, Els veïns reclamen que s’hagi amagat informació sobre fets que amenaçaven la seva salut, així com la falta d’accions correctives sobre les possibles fonts de contaminació. Reclamen la intervenció immediata de la planta Tersa i un pla de tancament de la mateixa.

AireNet, Coordinadora Veïna Metropolitana i Ecologistes en Acció

La incineradora de residuos domésticos de Sant Adrià del Besós estuvo emitiendo dioxinas por encima del 100 % del valor límite de emisión en 2017. Esas emisiones pusieron en riesgo la salud de la población del entorno

Según el programa de monitorización de emisiones de dioxinas y furanos que llevan a cabo la empresa titular TERSA y según consta en la auditoría interna llevada a cabo por la propia empresa, las emisiones en varios momentos del 2017 superaron el Valor Límite de Emisión (VLE) establecido por la normativa vigente (0,1 ng/m3) y en una medida fue de 0,2 ng/m3, valor doble del permitido.

La incineradora situada en el límite de Sant Adrià del Besós y Barcelona incineró 368.791 toneladas de residuos domésticos en 2017, proveniente en su mayoría de la fracción resto de los residuos doméstico tratados en las plantas de tratamiento de basuras. Las incineradoras emiten una gran cantidad de contaminantes (dióxido de carbono, óxidos de nitrógeno y azufre, metales pesados, hidrocarburos aromáticos policíclicos, etc) y entre ellos una familia de compuestos orgánicos especialmente peligrosos, que han sido clasificados por la Agencia Internacional de Investigación sobre el Cáncer de la OMS como carcinógenos comprobados: las dioxinas y furanos.

Ese grupo de sustancias se emiten a pesar de las existencia de numerosos sistemas correctores que están presentes en la incineradora: electrofiltros, escrubbers, inyección de carbono activo, filtro de mangas, etc. El control de la emisión de esas sustancias se lleva a cabo con mediciones puntuales por Entidades Colaboradoras de la Administración, una vez al trimestre, con mediciones en la chimenea entre 6 y 8 horas.

Sin embargo ese control es completamente insuficiente, pues a nadie se le escapa que efectuar esas mediciones avisado el titular, que puede controlar cuidadosamente las condiciones de funcionamiento de la incineradora durante ese breve periodo de tiempo, y poco representativo de las emisiones durante el resto del trimestre. Dado que no existe actualmente tecnología para efectuar mediciones en continuo de esos contaminantes, se está implantando progresivamente en ese tipo de instalaciones la medición acumulada durante largos periodos de tiempo (30-40 días) de la emisión de las dioxinas y furanos, lo que permite tener un conocimiento más preciso del nivel de emisiones. Varias mediciones acumuladas en la incineradora de TERSA en 2017 han superado el VLE que la normativa establece para esas instalaciones. Según datos suministrados por TERSA en un informe hecho público en marzo de 2018, hubo una medición con el valor 0,2 ng/m3, que duplicó el VLE. Esa medición es mucho más representativa que las que llevan a cabo trimestralmente las ECAs, pues cubre un periodo de tiempo más extenso y coherente con las mediciones del 3er y 4º trimestre de 2017 que, aunque no superaron el VLE, dieron valores relativamente altos (0,059 y 0,034 ng/m3).

Esos altos de emisión de dioxinas pudieran estar relacionados con las bajas temperaturas de los gases de combustión, que en ocasiones no alcanzan el valor de 850 ºC establecido por la normativa.

En su auditoría interna, Tersa asegura que el programa de monitorización de dioxinas está tutelado por el CSIC (Centro Superior de Investigaciones Científicas). Sin embargo, al ser consultados al respecto, el CSIC ha desmentido a la empresa y asegura no tener relación con la tutela, instalación y recogida de muestras y sostienen que el CSIC no es responsable de modo alguno por dicho sistema de control de dioxinas.

Las emisiones de dioxinas y furanos pueden poner en riesgo la salud de la población residente en las cercanías de esa instalación. Ya en 2014 y 2017, la Universidad Rovira i Virgili detectó altos niveles de dioxinas en el aire y en los suelos cercanos a esa instalación. En 2015, un estudio encargado por el AMB (Área Metropolitana Barcelona) a la misma Universidad, confirmó estudios anteriores: había muestras que indicaban hasta 10 veces más contaminación con sustancias cancerígenas que en otras zonas de Cataluña cercanas a incineradoras. En 2016, la Universidad Rovira i Virgili reclamó al AMB acciones inmediatas para resolver el problema y volvió a alertar de los peligros que corría la población. A pesar de esto, el estudio encargado por AMB recién vio la luz en marzo de 2018, hace apenas un mes, Los vecinos reclaman que se haya escondido información sobre hechos que amenazaban su salud, así como la falta de acciones correctivas sobre las posibles fuentes de contaminación. Reclaman la intervención inmediata de la planta Tersa y un plan de cierre de la misma.

AireNet, Coordinadora Veïna Metropolitana y Ecologistes en Acció