El temps assolellat i estable, les emissions del transport i la indústria i l’activitat vegetal encadenen una setmana per sobre de l’objectiu legal per protegir la salut.

L’increment de les temperatures i el temps estable que gaudeixen el centre i el sud de la península ibèrica en l’última setmana ha provocat que es disparin els nivells d’ozó troposfèric. Aquest efecte és causat per les emissions contaminants del trànsit motoritzat de les principals ciutats i carreteres de l’Estat i de la producció d’electricitat en centrals tèrmiques, però també prové de l’explosió vegetal que s’està produint aquesta primavera.

En la Comunitat de Madrid, ambdues Castelles, Extremadura, Andalusia, Murcia, València, Catalunya i les Illes Balears es vénen produint des del dimarts 15 de maig nombroses superacions de l’objectiu legal establert per a la protecció de la salut.

El valor objectiu per a la protecció de la salut humana està establert per la normativa en 120 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, mesurats en períodes de 8 hores, i no haurà de superar-se més de 25 dies a l’any, en la mitjana dels tres últims anys.

En el que portem de primavera, aquest nombre de superacions ja s’ha donat al mig centenar d’estacions de control de la contaminació, des d’Arenosillo (costa de Huelva) a Montsec i Ponts (Pirineus català), passant per Còrdova, Jaén, Sevilla, Víznar (Granada), Bédar (Almeria), Campillos (Màlaga), Càceres, Badajoz i Mèrida, Sant Pablo de los Montes (Toledo), Caravaca (Múrcia), Zarra, Ontinyent i Villar del Arzobispo (València), Coratxar i Morella (Castelló), Mallorca, Menorca i Eivissa, o El Atazar i Orusco de Tajuña (Madrid).

L’ozó troposfèric és el contaminant que presenta en l’Estat espanyol una major extensió i afecció a la població i a la vegetació, amb uns nivells a l’alça. Això es deu a l’increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes (ones de calor) durant la primavera i l’estiu, per efecte del canvi climàtic. En els últims dies, també està influint l’elevada activitat vegetal resultat de les precipitacions de l’hivern i la primavera, amb emissions de volàtils que contribueixen a la formació d’ozó.

No obstant això, el Govern central i una desena de comunitats autònomes acumulen una dècada de retard en la redacció dels preceptius Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire per reduir els nivells d’ozó. Per això, Ecologistes en Acció exigeix a aquestes administracions que compleixin amb les seves obligacions legals i elaborin, aprovin i apliquin sense dilació els corresponents Plans de Millora, després de sotmetre’ls a informació pública.

Per informar a la població sobre els efectes de la contaminació per ozó en la salut i les mesures sanitàries per evitar-los, Ecologistes en Acció realitzarà  jornades informatives a València, Tarragona, Valladolid i Sevilla els propers 29 de maig i 2, 4 i 5 de juny. Participaran persones expertes i autoritats locals i autonòmiques, dins de la campanya de sensibilització sobre aquest contaminant que l’organització duu a terme aquesta primavera en les comunitats d’Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya i País Valencià.

L’ozó troposfèric, també conegut com a ozó ‘dolent’ per contraposició al de l’estratosfera, és un contaminant secundari produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen, i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries.

Per inhalació, provoca un increment del risc de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, així com l’agreujament de patologies cardiovasculars. L’OMS estima en 1.600 les defuncions prematures anuals a Espanya produïts com a conseqüència de l’exposició a nivells d’ozó com els registrats aquests dies en bona part de l’Estat espanyol. L’ozó, a més de para les persones, és també tòxic per a la vegetació, danyant els boscos i reduint la productivitat dels cultius.