• Ecologistes en Acció ha presentat, juntament amb altres organitzacions europees, un informe que desmunta els mites i suposats beneficis que envolten al projecte del gasoducte MidCat.
  • L’informe relata que el MidCat no és necessari per a la transició energètica, no comporta beneficis climàtics, no servirà per assegurar el subministrament gasístic ni per diversificar les fonts de gas. Tampoc abaratirà els preus del gas ni respon a l’interès comú sinó a l’interès particular d’empreses com Enagás.
  • Atès que el Govern espanyol s’ha situat clarament al costat d’aquests interessos particulars, les organitzacions signants de l’informe insten el Govern francès a que rebutgi el projecte.

[Informe] Els mites del MidCat

Enagás ha estat promovent durant més d’una dècada la construcció del gasoducte MidCat, un projecte molt controvertit d’infraestructura de gas entre França i Espanya, que s’enfronta a una oposició cada vegada més gran a banda i banda dels Pirineus.

Aquest projecte compta amb el suport decidit del Govern espanyol i del comissari Miguel Arias Cañete. La Comissió Europea va decidir incloure-ho al començament de 2018 en la llista de Projectes d’Interès Comú (PIC), projectes candidats a rebre finançament comunitari i a beneficiar-se d’uns tràmits agilitats.

Els uns i els altres defensen la pretesa necessitat d’aquest projecte per enfortir la resiliència del sistema gasístic europeu, per assegurar la independència del gas rus, o per garantir la seguretat energètica europea. A més el gasoducte s’està promovent com a part de la necessària aposta europea pel gas per a la descarbonització de l’economia.

No obstant això, el projecte ofereix serioses dubtes econòmiques, mediambientals i climàtiques, i actualment compta amb la forta oposició de dotzenes d’organitzacions ecologistes, plataformes ciutadanes i membres del Parlament Europeu. El mateix regulador francès de l’energia considera que el projecte MidCat és innecessari, especialment per al sistema de seguretat de subministrament francès.

Així mateix, un recent estudi encarregat per la Comissió Europea a la consultora Pöyry deixa encara més clar que el projecte no tindrà cap impacte en la seguretat de subministrament d’ambdós països. Per això, Ecologistes en Acció, ODG, Friends of the Earth Europe i Les Amis de la Terre han presentat un informe que recopila i desmunta tots els mites sobre la suposada bondat d’aquest projecte i demanen al Govern francès que s’oposi.

L’informe mostra com no hi ha temps perquè el gas pugui jugar cap tipus de paper com a energia pont cap a un futur net i renovable. Si la UE vol complir amb l’objectiu climàtic de l’Acord de París ha lliurar-se dels combustibles fòssils en uns pocs anys. Una aposta energètica que passa per construir grans infraestructures de gas -incloent les interconnexions com MidCat- dissenyades per romandre actives al voltant de 50 anys, és incompatible amb aquest escenari desitjable.

Per a Ecologistes en Acció són inconsistents els arguments que parlin de la necessitat del MidCat per garantir el subministrament de gas a França i Espanya, ja que -com relata l’informe- ambdós sistemes gasístics són ja de per si molt resilients i tenen el subministrament garantit.

Un projecte innecessari

Tant Enagás com el comissari Miguel Arias Cañete han defensat en repetides ocasions que el MidCat serviria per garantir una major diversificació del subministrament, permetent una major independència del gas rus. No obstant això, la diversitat del subministrament està ja de per si bastant garantida tant a Espanya com a Europa. Ja hi ha altres gasoductes i una dotació de terminals de regasificació absolutament sobredimensionada, que permeten la importació de gas des de punts molt diversos.

Samuel Martín-Sosa, portaveu d’Ecologistes en Acció: «A més l’argument que gràcies a aquesta canonada Espanya pugui subministrar gas a Europa és insostenible després que els últims informes encarregats per la Comissió Europea hagin demostrat que els fluxos de gas cap al país veí serien pràcticament inexistents. El Govern francès hauria per tant de prendre bona nota i oposar-se a aquest projecte que res va a aportar al seu país «.

Els estudis demostren que el gas mai fluiria d’Espanya cap a França. Només en condicions molt concretes, que els consultors experts en la matèria consideren molt improbables, podria fluir el gas des de França cap a Espanya i molt probablement seria gas procedent de Rússia. Això anul·la d’arrel la raó principal que motiva l’aposta de la UE pel gas: aconseguir una major independència del gas rus.

Per a les organitzacions que han presentat l’informe, donar suport a un projecte de 3.000 milions d’euros que no tindrà cap benefici energètic, climàtic, o econòmic, no és mirar per l’interès públic, sinó donar suport als interessos particulars d’empreses com Enagás, que depèn de la construcció de noves canonades per a la supervivència del seu model de negoci. És el que aparentment estan fent tant el Govern espanyol com el comissari Miguel Arias Cañete.

Per tot això, Ecologistes en Acció insta el govern francès a no fer el mateix i a rebutjar el projecte per raons climàtiques, energètiques, econòmiques i d’interès públic.