Alzira, presentació de l’informe.

Cada dia respirem 8.000 litres d’aire, ingerim 2 litres d’aigua i mengem 1 kg d’aliments, aproximadament. Si l’aire, l’aigua, la terra o el mar estan contaminats, part d’eixa contaminació entra dins de nosaltres i, encara que tinguem molt bona autodepuració, acaba danyant la nostra salut.

I avui maltractem tant la Natura que hi ha residus pertot: les ciutats estan immerses en un núvol de gasos contaminants, l’aigua dels pous ja no és potable, hi ha plagues noves que les tracten amb més verins, generem residus radioactius que duraran milers d’anys, etc. I els càncers augmenten, fins i tot els infantils, igual que les al·lèrgies, la infertilitat i totes les malalties relacionades amb la contaminació.

Però no es tracta sols de la salut. Si el clima seguix calfant-se per l’augment dels gasos hivernacle i el nostre territori es desertitza, qui podrà viure ací? I si la nuclear de Cofrents, a sols 55 km, rebenta com Fukushima o Txernobil, qui voldrà comprar el que cultivem a La Ribera? Qui vindrà a fer turisme a les nostres platges?

Salut i economia depenen totalment dels equilibris ecològics. El Sol és el pare i la Terra la mare, sense ells no existiría la vida. I nosaltres som els fills, desagraïts i destrellatats, que en volta de cuidar la mare estem maltractant-la tant que li amputem milers d’espècies cada any i ens fiquem en perill a nosaltres mateixos.

Per això naixen els grups ecologistes, com el Pepet Grill del conte, per a dir les veritats que no agraden als poderosos ni als que es resignen amb el “pa i circ”. Grups com La Ribera en Bici, que enguany complix 10 anys, organitzada al voltant de la la bici, el vehicle més humil i alhora el més respectuós amb les persones i el medi ambient, ideal als nostres pobles quasi plans i de clima suau.

Nosaltres hem denunciat problemes tan greus com el calfament del clima, l’abús dels automòbils, la destrucció del territori, l’esgotament dels rius, la contaminació pertot, l’usar i tirar, el perill nuclear, l’impost al Sol, la jardineria inadequada i la insostenibilitat d’aquesta societat. I sempre hem proposat solucions factibles, amb exemples reals: connexions per a ciclistes i vianants, agricultura i jardineria ecològiques, eficiència i energies renovables, especialment la solar, 4R, educació ambiental, …

Hem fet moltes activitats a la comarca, sovint en col·laboració amb col·lectius afins per fer sinèrgies, com Xúquer Viu o la Trobada d’Escoles en Valencià. Amb nosaltres han participat nombroses persones i com a bons mediterranis hem gaudit del paisatge, clima i companyia, i de pas hem defensat la Natura els equilibris ecològics, perquè també es pot gaudir criticant el que està mal i proposant solucions, ser empàtics i reivindicatius és un vertader plaer.

I per celebrar la primera dècada de La Ribera en Bici i la segona d’Ecologistes en Acció, que també es complix enguany, hem fet un informe sobre l’Estat del Medi Ambient a La Ribera, amb 25 experts i 14 col·lectius autòctons, aportant dades i idees per millorar la relació amb l’entorn. I en fer-lo ens hem trobat amb sorpreses, algunes tan negatives com els cràters de Carlet, el Xúquer declarat riu més hormonat d’Espanya, la reactivació del PAI del Manhattan de Cullera, … I d’altres tan positives com els 50 espais protegits de la comarca, l’energia solar que rebem de sobra per tancar Cofrents, la prohibició dels verins neonicotinoides que maten les abelles, …

Així doncs, el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, en la Casa de Cultura d’Alzira, presentàrem aquest informe, que consta de 12 capítols, 94 articles i 450 pàgines.

Al final, després de pesar-lo bé, decidírem publicar-lo com e-book, perquè és més ecològic, així no consumim paper ni arbres, i a més resulta gratis, de manera que podem regalar-lo a tothom que tinga interés en el tema. Perquè l’objectiu és divulgar esta informació, les dades i les solucions reals dels greus problemes mediambientals existents…

En aquestes 450 pàgines, fruit del treball cooperatiu, altruista i conscienciador de 25 especialistes, trobareu molta informació sobre quasi tots els problemes del Medi Ambient a la comarca.