Select Page

Cargando Eventos

« Todos los Eventos

Barcelona: Presentació i debat Informe Caminar sobre l’abisme dels límits

23 mayo/19:00 - 21:00

El dia 23 de maig a les 19:00 h. a la Lleialtat Santsenca (c/ Onzinelles 31, Aula A2) comptarem amb la presència de Jesús Garrido 1 activista d’Ecologistes en Acció, que presentarà l’informe i moderarà el posterior debat.

L’informe “Caminar sobre l’abisme dels límits” realitza una anàlisi basada en 4 punts que estan fent que la nostra civilització entri en un declivi inexorable. A la xerrada veurem què significa això i què podem fer per adequar les nostres vides als canvis que arriben i com podem aprofitar aquests per conformar nous imaginaris allunyats de les dinàmiques del capital, que donen lloc a societats que posin la vida al centre.

El Club de Roma advertia al 1972 sobre la inviabilitat del creixement indefinit de la població i els seus consums en un planeta amb límits físics. Encara que aquestes projeccions sobre la disponibilitat de recursos van ser injuriades, la informació científica que disposem avui, valida en bona mesura el que llavors s’augurava.

L’IPCC adverteix en el seu últim informe que disposem de dotze anys per mitigar l’escalfament global i limitar l’abast de la catàstrofe global. En cas contrari, milions de persones estaran en perill davant les creixents sequeres, inundacions, incendis, fam i pobresa.

L’Agència Internacional de l’Energia en el seu últim informe anual adverteix que el 2025 serà impossible satisfer la demanda de petroli. Igualment assenyala problemes amb el carbó, urani i gas natural. També ho afirma Brufau, màxim responsable de Repsol, que parla de previsible escassetat de petroli en un parell d’anys. Aquests desajustos provocaran una fortíssima inestabilitat en els preus del petroli.

El declivi de l’energia fòssil i la crisi climàtica obliguen a una transició del sector energètic i del transport cap a energies renovables. Això implicarà dependre d’altres minerals que també són finits. L’electrificació dels vehicles estarà probablement limitada per l’ús de cobalt, liti i níquel; podria haver restriccions per als aliatges d’acer que necessiten crom, molibdè o vanadi i en equips electrònics que requereixen plata, coure o tàntal. L’energia solar fotovoltaica demandarà materials com ara indi, seleni, estany o tel·luri i l’energia eòlica està associada a imants permanents que requereixen neodimi i disprosi. L’extracció dels minerals nomenats es troba en situació de risc alt, quan no ha sobrepassat ja els seus límits. Per la qual cosa les crisis cícliques del capitalisme es produiran cada vegada més seguides en topar amb els límits del planeta.

Al seu torn, les condicions materials de vida empitjoren. La vulnerabilitat econòmica afecta el 32,6 % de la població espanyola. Gairebé un 30 % de les famílies fan servir estalvis o demanen diners prestats per afrontar les seves despeses. S’extremen les formes d’explotació i les ocupacions mal pagades i precàries esdevenen una nova normalitat.

  1. Jesús Garrido participa a la campanya “Nous escenaris post-col·lapse”, membre actiu d’Ecologistes en Acció d’Albacete. Enginyer informàtic de formació, que després de 20 anys exercint, actualment es troba en procés de “reruralización, destecnificación i despatriarcalización”. Activista en diferents moviments socials i polítics, preocupat per la deriva del ésser humà i optimista per la seva capacitat de canvi.

Detalles

Fecha:
23 mayo
Hora:
19:00 - 21:00
Categorías del Evento:
,