Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

Valencia: Jornada Contaminació per Ozó al País Valencià

29 mayo 2018/18:00 - 20:00

Dimarts 29 de maig de 2018
Centre de Cultura Contemporània Octubre
C/ San Ferran 12, València

En els últims anys, la pràctica totalitat de la població espanyola respira aire contaminat, que incompleix els estàndards recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Al litoral mediterrani, el contaminant que actualment presenta una major extensió i afecció a la població és l’ozó troposfèric, els nivells del qual estan augmentant en els últims anys.

Durant l’any 2017, en bona part del País Valencià s’han sobrepassat els objectius legals per a la protecció de la salut i per a la protecció de la vegetació, especialment a les comarques de l’interior. Si atenem les recomanacions de l’OMS, la mala qualitat de l’aire és generalitzada en tot el litoral mediterrani, incloent-hi les comarques costaneres.

Es tracta d’un problema específic de l’Europa mediterrània, atés que l’ozó “nociu” es forma a l’estiu per l’efecte combinat de la radiació solar i les emissions d’òxids de nitrogen (NO x ) i compostos orgànics volàtils (COV) del trànsit i la indústria. Una altra característica particular de la química de l’ozó és que aquest s’acumula a una certa distància de les fonts dels seus precursors, per la qual cosa afecta molt més les zones rurals i periurbanes que les ciutats.

Durant el dia, la brisa del mar arrossega cap a l’interior les emissions del dens trànsit de les àrees urbanes de Castelló, València i Alacant i d’algunes instal•lacions industrials i portuàries, de manera que s’activa la formació d’ozó al llarg de la vesprada. A la nit, la brisa de terra torna al mar l’aire contaminat, que l’endemà entra novament pel litoral arrossegant més contaminants i acumulant cada vegada més ozó, en cicles que poden durar una setmana.

Les últimes estimacions de l’AEMA i l’OMS sobre la repercussió sanitària de la contaminació per ozó són molt preocupants. Eleven l’any 2014 fins a 1.600 les morts prematures a Espanya. L’ozó provoca també importants problemes a la vegetació o bé disminueix el rendiment dels cultius; segons l’AEMA, Itàlia i Espanya són els dos països europeus amb majors danys sobre l’agricultura.

Malgrat el que s’ha exposat, la Generalitat Valenciana incompleix les seues obligacions legals en matèria de prevenció de la contaminació per ozó en renunciar a reduir les emissions del transport i les fonts industrials en el marc d’uns Plans de millora de la qualitat de l’aire obligatoris, que mai ha arribat a elaborar.

En aquest context, la finalitat de la Jornada és informar la població del problema i reclamar solucions a les Administracions.

Programa

18:00. h. Qualitat de l’aire i ozó troposfèric

Mabel Parra Ecologistes en Acció

18:10. h. Efectes de la contaminació atmosfèrica sobre la salut

Marian Sintes Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. CS Pare Jofre

18:30. h. Actuacions enfront de l’ozó troposfèric, què podem fer?

Joan Piquer Director. General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana
Vicente Portoles. Alcalde de l’Ajuntament de Villar del Arzobispo
Marian Sintes. Metgessa de Família i Comunitat
Miguel Ángel Ceballos. Responsable Estatal de la Campanya d’Ozó d’Ecologistes en Acció

 

Detalles

Fecha:
29 mayo 2018
Hora:
18:00 - 20:00
Categorías del Evento:
, , ,

Contenidos relacionados

No se ha encontrado ninguno