El Conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, acaba d'anunciar a Lleida que de persistir les actuals condicions climatològiques, entrarà en servei a la tardor un tub que transvasarà agua de la conca del Segre a la del Llobregat a través d'una galeria de serveis del Túnel del Cadí. El conseller ha matitzat que aquest transvasament d'aigua seria d'un màxim de 1,5 m3/s, duraria vuit mesos i el tub es desmantellaria un cop entri en funcionament la desalinizadora del Prat de Llobregat.

Recordem que el Govern va aprovar amb data 3 d'abril de 2007 el Decret de mesures excepcionals i d'emergència per a la gestió dels recursos hídrics com a mesura de prevenció per tal d'assegurar al màxim els usos de l'aigua per a l'abastament de la població davant l'escenari de sequera que es preveia per al 2007. Onze mesos després estem a les portes que es decreti l'estat d'emergència al sistema Ter-Llobregat, que abasta d'aigua tota l'entitat metropolitana de Barcelona on és concentra la major part de la població de Catalunya. En estat d'emergència, es generalitzen, davant la manca de recursos hídrics, les restriccions a tots els usos per garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari, tal i com marca el Reial Decret-Llei 4/2007, de 13 de abril, pel que es modifica el text refós de la Llei d'Aigües, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2001, de 20 de juliol.

Davant aquesta situació en aquests moment d'emergència, Ecologistes en Acció de Catalunya considera que ha de prevaldre el subministrament d'aigua per a boca davant qualsevol altra consideració d'acord amb la Llei d'Aigües, però Ecologistes en Acció de Catalunya lamenta profundament la manca de previsió del Govern de Catalunya aquests darrers anys que, omplint-se la boca de Nova Cultura de l'Aigua, ha mantingut la política de la oferta per sobre de la de la demanda que tant predicaven en les seves campanyes electorals els grups polítics que constitueixen l'Entesa.

Tot i que els indicadors de la sequera han estat inexorables durant aquest any passat, el govern ha potenciat el model de creixement urbanístic basat, majoritàriament, en habitatges unifamiliars amb jardins i piscines, altament consumidors d'aigua- més d'un 30% de consum d'aigua superior al dels habitatges plurifamiliars -i no ha dut cap tipus d'acció per modernitzar l'agricultura

Ecologistes en Acció de Catalunya considera que la lluita antitransvasament de l'Ebre, que en el seu moment era garant d'obtenció de vot, no ha estat res més que això, un argument electoralista que s'ha abandonat a l'arribar al Govern. La gestió de l'aigua no és una qüestió d'una Conselleria: és un afer de Govern que cal emprendre transversalment des de totes les Conselleries, especialment la d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques. I no cal oblidar que el mon municipal, acostumat a deixar en mans privades la gestió de l'Aigua, ha fet ben poc per aturar el creixement de consum d'aigua. Es compten amb els dits de la ma els municipis que tenen en vigor ordenances d'estalvi i ús eficient de l'aigua i tot i rebre subvencions de l'Agència Catalana de l'Aigua, ben pocs són els municipis que dediquen fons municipal a promoure l'ús eficient de l'aigua. Com ja vam manifestar en un comunicat emès en motiu del dia mundial de l'aigua, Ecologistes en Acció de Catalunya considerem que les empreses concessionàries d'aigua que fan gestió de l'aigua, tant en alta com en baixa, ha de ser responsables de la reducció de les pèrdues de xarxa als valors màxim que la tecnologia permet, (al voltant del 7% lluny del 20% que es dona en bona part de la xarxa catalana). Per reduir les pèrdues de les xarxes de conducció d'aigua exigim l'aplicació, per part de l'Agència Catalana de l'Aigua, de canons de l'aigua, que similars al que paguen els ciutadans, gravés proporcionalment la quantitat d'aigua gestionada tant per les empreses en alta com en baixa i que “estimularia” les empreses subministradores a recuperar l'aigua que ara deixen escapar.

Ecologistes en Acció de Catalunya entén que cal, també, que siguin les administracions municipals les primeres en responsabilitzar-se de polítiques exemplificadores en totes les instal•lacions que d'ella depenen. Sovint el conjunt d'edificis municipals, rec i d'altres despeses poden arribar a suposar un consum no menyspreable en el total dels sectors consumidors. Però la realitat és que sovint el consum d'aigua no està monitoritzat i es valora en termes econòmics i no ambientals. És patètic que les administracions local demanin a la ciutadania estalvi d'aigua quan no apliquen els principis d'estalvi i ús eficient de l'aigua en les seves pròpies instal•lacions. I ho és més encara, que els plans de contingència siguin elaborats per les pròpies empreses privades que gestionen la distribució de l'aigua en baixa del municipi.

Per últim, Ecologistes en Acció de Catalunya exigeixi abans de transportar ni un metre cúbic d'aigua d'una altra conca, transparència en l'ús del l'aigua per part dels municipis que la rebran, fent públic quines mesures emprenen per a fer-ne un ús eficient, no sigui que aquest transvasament d'urgència que es planteja, i al qual Ecologistes en Acció hi estaria d'acord si fos per a l'ús de boca i en situació d'emergència, vagi acompanyat de pèrdues en xarxa, desídia municipal alhora de gestionar l'aigua o deixar-la en les mans privades que la gestionen, i un creixement continuat de les construccions amb jardí i piscina durant aquests vuit mesos de subministrament aliè.

Ecologistes en Acció de Catalunya reclama, un cop més, l'aplicació de tarifes progressives que gravin els consums elevats d'aigua i, durant la sequera, especialment durs en aquells cassos en que es sobrepassin els 120l/persona, dia, una quantitat més que suficient per a garantir la sanitat i els serveis bàsics de la ciutadania.