Amb ocasió del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra demà 5 de juny, Ecologistes en Accióde Catalunya fa pública la concessió dels Premis Àtila per a distinguir a aquells que al llarg de l'últim any s'han destacat per llur contribució a la destrucció del medi ambient del nostre país.

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser establert per l'Assemblea General de Nacions Unides el 1972 coincidint amb la primera cimera mundial sobre medi ambient: la Conferència d'Estocolm sobre Medi Ambient Humà. L'objectiu d'aquest esdeveniment anual són augmentar la consciència ambiental i fomentar l'acció global en la protecció del medi ambient.

Ecologistes en Acció de Catalunya concedeix, per primer cop aquest any, els Premis Àtila Catalunya, amb la finalitat de “distingir i denunciar a aquelles persones, entitats o projectes que més han destacat per llur contribució a la destrucció del medi ambient” durant l'any precedent.
D'entre les moltes propostes adreçades per la ciutadania preocupada i conscient, el Jurat ha hagut d'escollir, descartant altres que també tenien mèrits remarcables, els següents

GUANYADORS

Premi Àtila 2008: Francesc Baltasar i el Govern de la Generalitat de Catalunya per la seva nefasta gestió de la sequera.


Premi Cavall d'Àtila 2008: ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellós II) i CSN (Consell de Seguretat Nuclear)
per la seva actuació en el greu accident nuclear d'Ascó I del passat 27 de novembre.

Premi Hordes d'Àtila 2008: Cambra de Comerç de Barcelona, Cercle d'Economia, Foment del Treball i RACC, ex aequo, per les pressions que com a lobby exerceiuxen sobre els representants polítics i els mitjans de comunicació per a defensar un model d'economia i d'infraestructures obsolet i antiecològic.


Accèsit a l'Actuació més bàrbara: Pla de Ponent, impulsat per l'Ajuntament de Gavà i la promotora immobiliària Vèrtix,
per pretendre construir 5.000 habitatges destruint bona part del darrer connector ecològic entre el massís del Garraf i el Delta del Llobregat.

Accèsit a la pitjor rucada: a REPSOL, per haver deixat des de fa anys el riu Gaià totalment sec a la seva desembocadura.


Accèsit a la pitjor utilització de diners públics: a l'Ajuntament de Cubelles,
pel projecte de pont sobre el riu Foix, a Cubelles, que s'hagués pogut executar 500 metres riu amunt sense malmetre la zona inclosa dins la Xarxa Natura 2000.

Entre els mèrits dels vencedors, el Jurat ha ressaltat que el Conseller de Medi Ambient, i tot el Govern de la Generalitat, ha gestionat la crisi de la sequera d'una forma “barroera, contradictòria i sense anar al fons del problema” que no és altre que la necessitat d'afrontar una Nova Cultura de l'Aigua amb valentia i els recursos necessaris. Així, durant els mesos en què l'alerta per sequera ha estat màxima, el Govern ha desaprofitat l'oportunitat de traslladar a l'opinió pública el necessari debat dels canvis de fons que cal afrontar, i que no són altres que fomentar l'estalvi en els usos domèstic, municipal, industrial i agrícola d'una manera permanent així com millorar la qualitat de le aigües i l'estat ecològic dels cursos fluvials.
Durant aquesta crisi, el Govern ha vulnerat no només l'esperit i la lletra de la Directiva Marc de l'Aigua, sinó els seus compromisos de descartar la política de transvassaments com a solució a la manca d'aigua a l'Àrea Metropolitana, tornant als projectes de l'anterior govern del PP, descartats després de grans mobilitzacions populars i que ara han revifat degut al “canvi de jaqueta” de bona part dels polítics. La principal obsessió ha estat aconseguir nous recursos hídrics per a poder aixecar les restriccions al rec i a l'oci (molt raonables, d'altra banda), enmig d'un soroll i ambient de contínues contradiccions que no ha permès dur a terme una reflexió social sèria i de fons. Per tot això, Baltasar i el Govern ha estat mereixedors del major premi a la destrucció del Medi Ambient 2008.

Pel que fa al segon guanyador, ANAV, el Jurat ha destacat que segueix amb la seva política de màxim benefici i mínima seguretat, mentre que el CSN segueix sense exercir el seu paper de control la qual cosa impedeix que l'opinió pública conegui la situació real de les centrals nuclears que hi ha a Catalunya.

Es destaca que, si l'accident d'Ascó I el passat 27 de novembre va ser de gran gravetat, el més rellevant és la constatació un cop més dels riscos immensos de l'energia nuclear. El Jurat confia que mai, mai, l'ANAV no hagi de guanyar el primer premi Àtila a cusa d'un accident més gran, de conseqüències catastròfiques.

El Jurat ha hagut de creat, així mateix, una categoria de premis no prevista, les Hordes d'Àtila per a “premiar” l'actitud d'un grup d'organitzacions que agrupa a la gran empresa catalana en un lobby de pressió especialment devastador: l'anomenat GTI-4 (Grup de Treball d'Infraestructures). Aquest grup és responsable de les pressions exercides sobre els diferents governs per tal que aprovin les actuacions més devastadores pel medi ambient en qüestió d'infraestructures com són el Pla d'Infraestructures de Transport (PIT) ara fa un any, de marcat caràcter desarrollista i que incrementa l'insostenible previsió de noves carreteres; l'ampliació irracional del Port de Barcelona i l'Aeroport del Prat, destruint el poc que queda del Delta del Llobregat (recordem que el desviament del Riu ha estat declarat il·legal) o bé l'aposta per la interconnexió de xarxes de distribució d'aigua (CAT – ATLL) a través de la canonada del transvassament de l'Ebre. Totes les seves actuacions són conseqüència lògica d'un model econòmic inviable, que ha portat a Catalunya una gran degradació ambiental i que ha contribuit a l'actual crisi ecològica global.

Pel que fa als accèsits, el Pla de Ponent de l'Ajuntament de Gavà ha estat mereixedor del premi a l'Actuació més bàrbara, en continuar pretenent la construcció de 5.000 habitatges en una zona natural periurbana d'alt valor i potencial ecològic, que és el darrer espai lliure en tot el continu urbà del litoral del Baix Llobregat, i que permet mantenir una connexió natural entre el Delta del Llobregat i el massís del Garraf. El projecte, per molt que s'hagi volgut “vendre” com a modèlic, comet multitud d'il·legalitats ambientals, i faria perdre definitivament la major part d'un espai molt fràgil i que s'ha anat degradant per la inacció gubernamental al llarg de les darreres dècades. Multitud d'estudis urbanístics, paisatgístics i naturalístics destaquen la vàlua d'aquest sector i la necessitat de la seva preservació (N. Foster, J. Carrera, etc.).

REPSOL s'endú un altre accèssit per la seva captació d'aigües de l'embassament del Catllar i que en deixa totalment seca la desembocadura del riu Gaià, menystenint la necessitat de mantenir un cabal ecològic, i només per causa de la seva voracitat econòmica.

Per últim, l'Ajuntament de Cubelles s'endú un altre accèssit a la pitjor utilització de diners públics pel projecte de pont sobre el Riu Foix, que destrueix un espai natural valuós , quan a pocs metres de distància el pont projectat no hagués afectat aquest espai inclòs dins la Xarxa Natura 2000

El Jurat ha expressat la seva esperança que la concessió d'aquests premis porti a la reflexió dels “premiats” i de tota la societat sobre el deteriorament ambiental que pateix el nostre planeta, i confia que en successius anys no sigui necessari atorgar aquests premis.