La barbaritat de la construcció del València Street Circuit de Fórmula 1 dins de la ciutat (llit del riu, barri de Natzaret, del Grau, del Cabanyal i dàrsena interior del port) és de tal envergadura que difícilment es pot comprendre, a no ser perquè tenim un Govern autonòmic amb terribles ànsies de notorietat al preu que siga, amb una megalomania patològica i sense cap preocupació seriosa per l'urbanisme de la ciutat, ni tampoc per les prioritats socials dels ciutadans, menys vistoses, però més importants per a la majoria de la població.

Tenim ja un circuit, el Ricardo Tormo, a Xest, per a competicions de cotxes i motos, que acumula unes pèrdues de 60 milions d'euros des de la seua posada en funcionament fa nou anys. No s'entén tot aquest malbaratament en una cosa que tant perjudicarà la ciutat i tant molestarà els ciutadans.

Fins ara, que se sàpia, s'han gastat més de 85 milions d'euros, que encara no se sap quan i com podran pagar-se, tenint en compte, a més, que aquest Govern autonòmic està greument endeutat en més d'11.550 milions d'euros. Té aquest Govern els diners per a fer front a tot això? I què serà de les inversions que urgentment necessiten les partides d'educació i sanitat -només s'han gastat 69,3 milions d'euros en hospitals i centres de salut-, per no parlar d'altres qüestions? Se sap, per exemple, que el barri del Grau, una de les zones afectades, no té encara un centre de salut?

La realització del circuit urbà, quan el País Valencià un dels territoris d'Europa que més s'allunya del compliment del Protocol de Kyoto i dels acords mediambientals de la UE, i quan València és una de les ciutats amb major nivell de contaminació acústica i atmosfèrica d'Europa procedent del trànsit privat, evidencia la total insensibilitat pel medi ambient tant de l'ajuntament com del Govern autonòmic. Suposen un retrocés educatiu en la seguretat viària quan associen en l'imaginari ciutadà, sobretot dels jóvens, ciutat i velocitat. Aquesta il·lògica associació d'idees està en l'origen de les carreres il·legals i del terrorisme suïcida vial que es produeix en els carrers de diverses ciutats.

No s'ha proporcionat a la ciutadania tota la informació que un govern democràtic ha d'oferir, s'ha negat la participació pública al col·lectiu ciutadà Fórmula Verda, que integra diversos grups ecologistes, socials i veïnals, esquivant l'estudi d'impacte ambiental. El Decret d'Interés General del 8 de febrer del 2008 pel qual el Govern autonòmic regula la construcció del circuit i les activitats relacionades amb la prova automobilística, vulnera un total de huit lleis distintes. Mai abans en la història de la democràcia espanyola s'havia reduït un conjunt tan nombrós de garanties jurídiques de l'Estat de Dret amb aquesta brevetat.

Amb la construcció d'aquest circuit s'ha perdut la gran oportunitat d'acabar racionalment la urbanització de la ciutat i no respon a les prioritats socials. Val molts diners, que han provingut de les administracions públiques, però els beneficis se'ls emporten uns pocs. Ocasiona greus molèsties a la població: de soroll, de contaminació, d'obres. I per als que habiten prop del circuit, tot açò és un infern; per a la resta, un malson. I a molta gent jove i no tan jove se li està mostrant una bonica lliçó: la ciutat maltractada, el medi ambient ignorat (pensen en les emissions de CO2) i el culte a la velocitat sublimat. Tot un exemple de falta de democràcia i de maltractament a la ciutat.

En síntesi, i per totes les raons anteriors, la nostra radical oposició al circuit urbà de Fórmula 1 a València. No tant a l'espectacle en si, sinó al model de vida i de cultura urbana que representa, alié als desafiaments mediambientals i energètics del segle XXI i als nous horitzons de producció, consum i benestar sostenibles, compartits i solidaris que volem per als nostres fills i néts.

Luis Cerrillo membre de Ecologistes en Acció de València i de la Coordinadora Fórmula Verda