En la setmana en què trontolla l'edifici financer, Ecologistes en Acció denuncia la destrucció social i mediambiental del capitalisme neoliberal i promou un canvi en el sistema de producció i consum.

Ecologistes en Acció considera que la crisi econòmica actual és producte de les polítiques errònies que s'han vingut executant tant des de les diferents institucions financeres internacionals com dels diferents governs nacionals. Aquests han possibilitat i promogut el creixement il·limitat del consum i dels negocis de bancs i multinacionals que està portant al planeta, que sí que és limitat, a una crisi ambiental, social i econòmica sense precedents.

L'organització ecologista considera que l'economia financera, que controla el 90% de l'economia global, és un mecanisme fictici i il·legítim d'enriquiment que condueix a l'especulació i l'acumulació per part d'una petita part de la població mundial mentre la resta de la humanitat s'empobreix diàriament, com ho demostra el recent encariment dels aliments que ha elevat la xifra de persones que passen fam a mil milions.

El col·lectiu també denúncia que, mentre que la crisi ha sigut provocada per uns pocs, és la majoria de la població mundial qui la pateix, tant en els països del Sud com en els del Nord. Per això, considera inadmissible que els diferents governs i bancs centrals, erigint-se en mà visible del mercat, acudisquen a salvar bancs i empreses, de manera que puguen continuar amb l'espoli, més encara quan les quantitats destinades a aquesta finalitat superen de bon tros a les que es calcula que es necessiten per a acabar amb la pobresa extrema o la desnutrició, i a més són necessàries per a escometre les transformacions necessàries per a transitar cap a un model econòmic que s'ajuste als límits de la terra i que es base en criteris d'equitat.

Per a Ecologistes en Acció aquesta crisi demostra que el capitalisme està esgotat, perquè aquesta no és només una crisi econòmica, sinó una crisi de tots els valors que sustenten el sistema econòmic: el creixement en l'ús de materials i energia, l'acumulació, la competitivitat, l'individualisme i l'explotació.

És per això hora de buscar nous paradigmes que, sota el prisma de l'economia ecològica, reconeguen els límits de la biosfera i tracten de satisfer les necessitats tota la humanitat. Tot això emmarcat en el paraigua de nous valors: la cooperació, la solidaritat, la diversitat, la creativitat i el suport mutu. No és que siga possible, és que, ara més que mai, és necessari. Tampoc és utòpic; el que sí que és utòpic és pensar que allò que ha generat aquesta crisi és capaç de resoldre-la.
El sistema financer és fictici ja que no està basat en intercanvis de matèria i energia, la qual cosa ha permés formar una bombolla incontrolada formada per fum que lògicament ha hagut d'explotar.