Trenta-una d'associacions i entitats de Montcada i Reixac, entre les quals el Grup de Medi Ambient de Montcada i Reixac-Ecologistes en Acció, han presentat al migdia del 12 de novembre denuncia penal davant la fiscalía de medi ambient per la greu contaminació que provoca la fàbrica de ciment Lafarge.

Aquesta industria, situada a menys de cent metres de les cases d'aquesta població de més de 30.000 persones, genera altíssimes quantitats de substàncies nocives, especialment partícules. Montcada ja està declarada zona de protecció atmosfèrica per la Generalitat, i es calcula que els seus nivells de contaminació són tant alts que afecten directament a la salut de les persones que viuen a la seva zona, raó per la qual s'han recollit 4250 signatures de veïns.

A més a més, Lafarge incompleix les normatives més actuals sobre controls d'emissions de forma contínua, utilitzant uns procediments insuficients per evitar la contaminació. Val a dir en la majoria i entre ells fins a 42 focus emisors de Lafarge no hi ha llibres de registre ni medicions. Tampoc n'hi ha de les difuses. I que desde l'any 2006 no s'han fet publiques les dades de que disposa l'administració, si es que existeixen.

El 2005 trobem que s'estava contaminant duplicat els límits d'emissió de partícules y de NOx (óxid de nitrogen), substàncies les dues molt perilloses per a la salut, constituïnt una clara infracció administrativa que ningú ha posat remei.

Els veïns de Montcada porten anys suportant no només això, sinó també núvols de pols negra que cobreixen les cases i els carrers d'una capa de pols. 4250 veïns (dels 30.000 que té Montcada) ja van firmar un manifest el 2006 demanant que es prenguéssin mesures contra la contaminació de la cimentera Lafarge, sense cap resultat.

A més a més la fàbrica, que funciona les 24 h, genera un altíssim nivell de soroll tant de nit com de dia, de forma que els veïns no poden dormir ni descansar. Així als carrers propers el soroll diurn arriba a 70 decibelis i el nocturn a 57, quan els límits legals estan a 60 i 50 decibelis, respectivament. La mateixa Lafarge reconeix que excedeix els límits acústics desde fa anys, però no ha près mesures al respecte. Al contrari l'Ajuntament de Montcada reconeix que LaFarge és la font de contaminació acústica que supera els límits legals i que incideix en els veïns del barri Can Sant Joan i La Rivera on hi viuen més de 5200 persones.

Les quantitats de substàncies perilloses i els alts nivells de contaminació acústica que, amb ple coneixement, genera Lafarge són tan greus i porten patint-se ja tants anys que han entrat ja dins la categoria d'il·lícit penal, ja que per culpa de les seves activitats, com diem, la qualitat de vida, la salut i el benestar dels veïns de Montcada s'ha degradat considerablement, fins a punt intol·lerables.

Davant d'aquesta situació, les associacions i entitats de Montcada han decidit recórrer als tribunals per aturar el perill que suposa l'activitat de Lafarge, tant per la salut dels ciutadans com pel medi ambient considerant que concorrent els requisits necessàris d'un delicte ambiental del 325 Cp que preveu penes de fins a 4 anys de presó.