Presenten al·legacions a l’alternativa al transvasament

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF/Adena han presentat avui una sèrie d’observacions i alternatives al pla que ha realitzat el nou Govern com a alternativa al transvasament de l’Ebre. Encara que les organitzacions ecologistes han acollit amb satisfacció l’abandonament del projecte del transvasament, consideren que l’alternativa socialista presenta un error greu de fons: pretén cobrir totes les expectatives d’augment de la demanda d’aigua, en comptes d’orientar la seva proposta a aconseguir una bona gestió de l’aigua. És més, fins i tot aporta més hectòmetres cúbics a les conques mediterrànies que els que recollia el mateix transvasament de l’Ebre.

Les organitzacions signants demanen al Govern que treballi en la millora de la gestió des de tots els angles. Per fer-ho, proposen l’elaboració de nous plans de conca, l’elaboració d’un registre de regadius il·legals i no regulats ni prohibits a les conques mediterrànies i que els usuaris paguin el preu real de l’aigua.

També critiquen que el pla reculli la dessalació com a principal alternativa al transvasament, sense tenir en compte que fomenta el manteniment i l’augment de regadius i el desenvolupament urbanístic descontrolat, amb el consegüent exhauriment dels recursos naturals. A més, avisen sobre els efectes ambientals de la construcció de dessaladores, especialment el consum energètic i els vessaments de salmorra.

Tenint en compte els efectes directes i indirectes d’un pla d’aquesta importància, les organitzacions ecologistes exigeixen, a més a més, una avaluació ambiental estratègica que asseguri el compliment de la Llei de costes i en la qual s’estudiïn els efectes sobre la Xarxa Natura 2000.

Per acabar, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF/Adena reiteren la seva oposició frontal tant a la construcció de grans embassaments com als transvasaments i, sobretot, al transvasament Xúquer-Vinalopó, així com als possibles minitransvasaments a Castelló i Múrcia.
Visitants connectats: 403