Actualment hi ha diversos centenars de milions d'habitants que no tenen accés a l'aigua potable. Com a suposada solució, en els últims anys hi ha la tendència, amb el suport del Banc Mundial, a privatitzar els serveis de proveïment d'aigua potable. Es creu que és l'única manera que funcioni. De fet, els crèdits que dóna el Banc Mundial per a la millora del proveïment, impliquen necessàriament la privatització dels serveis de proveïment.

Ecologistes en acció rebutja totalment aquesta política, avalada per la Unió Europea, i entén que al seu darrere hi ha les grans empreses de proveïment d'aigua, gairebé totes europees. L'experiència ha demostrat que la privatització del proveïment d'aigua potable provoca, en general, un empitjorament de la qualitat i del servei, un increment del consum (com més es consumeix, més diners es guanyen), així com un increment dels preus, que és especialment greu als països pobres, on una part de la població no pot pagar l'aigua i això els porta a aigües de menys qualitat. A més, l'empitjorament de la qualitat de l'aigua de proveïment comporta un increment considerable del consum d'aigua mineral embotellada, que, en molts casos, prové d'empreses relacionades amb el proveïment urbà.
De fet, hi ha molts exemples al llarg del món que fan paleses les greus deficiències que generalment té el proveïment urbà a les mans privades, especialment en països del tercer món, a la vegada que hi ha nombrosos exemples de bon funcionament del proveïment urbà des del sector públic i amb una àmplia participació social en la presa de decisions, especialment en el tercer món.

Per tot això, Ecologistes en Acció rebutja la privatització dels proveïments d'aigua, i sol·licita als Governs que es consideri l'accés a l'aigua potable i la disponibilitat d'una xarxa adequada de sanejament com un dret fonamental de l'ésser humà. És lamentable que, en el segle XXI, encara no s'hagi resolt el proveïment i el sanejament per a una bona part de la població mundial.
Ecologistes en Acció portarà aquesta proposta al Fòrum Mundial de l'Aigua, que se celebrarà pròximament a Mèxic D. F., i demanarà al Govern espanyol que modifiqui la legislació vigent a Espanya actualment en el sentit d'establir l'obligatorietat que tots el serveis de proveïment i sanejament estiguin a les mans públiques. També se li demanarà que plantegi aquesta proposta davant les autoritats comunitàries, amb la finalitat que la Unió Europea l'assumís.

Així mateix, l'organització ecologista considera que caldria incrementar substancialment les ajudes des de la Unió Europea per al desenvolupament de les xarxes de proveïment i sanejament al tercer món, però dirigides directament a les administracions públiques i, molt especialment, a les comunitats locals, les primeres interessades en el seu bon funcionament, i en les quals l'experiència ha estat especialment reeixida.

- Más información sobre el Foro Mundial del Agua