Han passat més de 20 anys des que el novembre de 1985 es va fer públic el primer projecte de recreixement de l'embassament a una capacitat de 1.525 hm3 i cota d'inundació 521 msm. Alhora que s'avançava en la seva tramitació administrativa, augmentava l'oposició a la zona afectada, la Canal de Berdún, a la comarca pirinenca de la Jacetània (Aragó). Des del primer moment, s'hi van afegir col·lectius ecologistes i experts en la matèria. No podia ser de cap altra manera: el recreixement implica multiplicar els estralls ocasionats per l'embassament actual (447 hm3 de capacitat i cota d'inundació 489 msm), que han marcat aquesta zona amb un gran sacrifici social i mediambiental.

Tot i això, els Governs successius van impulsar el projecte, del qual es va posar la primera pedra el maig de 2001. Les obres s'han dut a terme amb molta lentitud; només s'ha executat un 30% d'allò pressupostat en aquests gairebé 6 anys i s'han centrat en obra auxiliar. La gran oposició i les accions judicials empreses són els motius que una obra que s'hauria d'haver finalitzat a la fi d'aquest any hagi avançat tan poc.

Mentrestant, el Govern d'Aragó va crear un fòrum, la Comissió de l'Aigua, per a la resolució dels conflictes per embassaments, en el qual es va acordar d'ampliar l'embassament “només” fins als 1.000 hm3 i cota d'inundació 510 – msm. El MIMAM va acceptar la proposta i va decidir modificar el projecte, tot i que encara no l'ha donat a conèixer. Així, doncs, els grups ecologistes signants manifesten:

1-Que la Comissió de l'Aigua d'Aragó sempre ha estat manejada pels beneficiaris dels embassaments. Mai no ha estat un veritable espai de diàleg i no s'han atès les demandes dels afectats.

2-Que l'acord de recréixer l'embassament de Yesa a una cota menor només ha estat subscrit per aquelles persones que ja volien el pantà abans, que són la majoria de la Comissió, i ha rebut l'oposició de la majoria dels afectats, els grups d'ecologistes i els experts.

3-Que l'únic projecte legal de recreixement de l'embassament de Yesa és el que es jutjarà en els tribunals.

4-Que les modificacions plantejades no tenen cap concreció més enllà de l'àmbit polític (no tenen entitat jurídica). El recreixement de Yesa és inacceptable a qualsevol cota perquè:
Així ho confirmaria un bon estudi d'impacte ambiental .
Atempta contra la Directiva Marc de l'Aigua europea que obliga a la revisió dels plans hidrològics de conca i posa èmfasi en el bon estat ecològic dels rius com a criteri superior en la gestió de l'aigua. El desviament de 1.000 hm3 d'un riu que en porta 1.300 de mitjana va clarament en contra d'aquest principi.
Continua alimentant el model de desenvolupament d'ampliar l'oferta en lloc de la gestió de la demanda. Mantenir aquest espiral és avivar les ànsies transvasistes de l'arc mediterrani.

5-Que hi ha solucions per a les necessitats reals d'aigua que no impliquen el recreixement de Yesa.

La Canal de Berdún i la vall de l'Aragó no poden continuar essent territoris que s'espolien socialment i mediambiental, sinó que cal restituir-los per un deute històric del passat. No els toca aportar més, sinó que es dissenyi un pla per al seu desenvolupament sostenible.

El principi rector de les actuacions en el riu Aragó ha de ser la posada en marxa d'un model de gestió sostenible i no les extraccions abusives d'aigua. En aquests moments ja se'n transvasa la meitat del cabal i pretenen treure'n al riu les dues terceres parts.

Moratòria en la instal·lació de regadius nous. El polígon de Bardenas ja ha ultrapassat en 7.000 ha el màxim previst pel Pla Nacional de Regadius. Si Bardenas té problemes d'aigua, no hauria de posar més hectàrees en regadiu i sí que hauria de realitzar un pla de veritable modernització i, en cas que fos necessari, de regulació complementària al seu territori.
Per tot això, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife, WWF/Adena, AEMS-Rius amb Vida, Amics de la Terra i Associació Riu Aragó sol·liciten:

- La paralització immediata de les obres del recreixement de l'embassament de Yesa i el rebuig definitiu de qualsevol proposta en aquest sentit.

- Una moratòria dels plans per a augmentar els regadius a Bardenas.

- Que s'aposti per mantenir l'estat ecològic del riu Aragó i la recerca de solucions, respectuoses amb el medi ambient i la Directiva Marc de l'Aigua, que no impliquin en cap cas la inundació de més territori a la zona afectada per l'embassament actual ni la destrucció de més cabals.

- Que s'elabori una proposta per al desenvolupament sostenible de la zona afectada per l'embassament actual.