En relació a l'aprovació per part del Govern del Projecte de llei de prevenció i control ambiental de les activitats econòmiques, que refon en una sola norma catalana el conjunt de la legislació estatal i europea de control ambiental, modificant l'actual estructura de la Llei 3/1998, de 27 de febrer d'intervenció integral de l'administració ambiental, Ecologistes en Acció de Catalunya emet el següent comunicat:

  1. A falta d'estudiar en detall les diferents activitats incloses en els diferents annexos de la nova proposta del Govern, Ecologistes en Acció de Catalunya valora amb cautela aquesta modificació. De la informació facilitada pel propi govern, es dedueix que, ultra la refosa legislativa amb les noves lleis europees i espanyoles, aquesta pot ser una modificació molt substancial en el règim de control que l'administració pública exerceix per a prevenir la incidència ambiental de les activitats econòmiques.
    Un primer aspecte és la definició d'activitats que estan sotmeses al procediment d'autorització ambiental, incloent les activitats que actualment estaven definides a la Llei 3/98 d'Intervenció Integral de l'administració ambiental en l'annex II.I, per ser sotmeses a llicència ambiental, que ara passen, lògicament, al règim d'autorització ambiental.
  2. En aquest sentit, la intervenció municipal queda reduïda a aquells aspectes administratius més bàsics i la seva intervenció limitada a allò que té relació amb les seves competències locals. Això pot accelerar alguns tràmits que actualment es demoraven en el temps, com aquells relacionats amb les implantacions eòliques o plantes fotovoltàiques, sense deixar sense veu als ens municipals locals ni exemptes aquestes instal•lacions dels controls pertinents per part de l'administració pública, com sempre ha defensat Ecologistes en Acció de Catalunya, en especial en els llocs més vulnerables mediambientalment.
  3. Tanmateix, detectem amb gran preocupació que la nova normativa proposada rebaixa els requeriments ambientals que fins ara han d'acreditar un bon nombre d'activitats abans d'iniciar el seu funcionament. Aquestes són les activitats incloses fins ara a l'annex II de la Llei 3/1998 IIAA.
    El fet de traslladar tota la responsabilitat del compliment a les empreses i, en tot cas, fer-ne un control a posteriori significa al nostre entendre una greu rebaixa en el rigor i compromís de la Generalitat de Catalunya per tal de fer de l'economia catalana un exemple de respecte al medi ambient.
    Ben contràriament al que diu la nota de premsa del Govern, creiem que aquest control a posteriori no aconseguirà corregir els impactes ambientals de la majoria d'activitats on es poguessin detectar irregularitats, per la via dels fets consumats: un cop feta la inversió, cap empresari acceptarà de bon grat requisits ambientals no previstos inicialment i que li comportin despeses. En un escenari de crisi econòmica, el resultat d'aquesta modificació normativa és clar: s'incompliran sistemàticament els requeriments ambientals de les empreses ja que socialment serà difícil de justificar que una empresa ja instal•lada i que ha generat ocupació rebi una comunicació de l'administració ambiental (sigui la local o l'autonòmica) conminant-la a fer unes modificacions o inversions que poden, certament, reduir la seva rendibilitat o fins i tot fer-la inviable. Si aquesta intervenció és anterior a l'inici de l'activitat, és molt més factible que socialment s'entengui i recolzi l'actuació de l'administració.
  4. Davant l'evident problema actual de lentitud en els tràmits administratius per a la implantació de la Llei 3/1998, la solució hauria d'haver passat per una major dotació humana de les unitats d'intervenció ambiental (municipals i autonòmiques), procediments clars i eficàcia administrativa. Però la tendència actual és a reduir el pes del sector públic i no aplicar mesures d'eficiència administrativa o de reforma de l'administració.
  5. Quant tots els informes sobre l'estat del medi ambient alerten que no prendre mesures per evitar els impactes ambientals és més car a llarg termini que prendre-les, és incomprensible que la Generalitat faci un pas enrere de més de 10 anys amb l'excusa d'estalviar costos a les empreses. En aquest sentit, Ecologistes en Acció critica, especialment, que es posi l'accent en l'estalvi econòmic que representarà per a les empreses aquesta modificació, com si estalviar diners a les empreses fos el principal objectiu d'una conselleria de medi ambient.
  6. En definitiva, i a l'espera d'estudiar amb deteniment el text del projecte de Llei, Ecologistes en Acció valora molt negativament la proposta del govern respecte al projecte de llei de prevenció i control ambiental de les activitats econòmiques ja que creu que es pot acabar sacrificant rigor i qualitat ambiental a canvi d'uns beneficis empresarials de dubtosa utilitat social quant a generació d'ocupació de qualitat. I, sobretot, situa en una posició de precarietat i feblesa front als agents econòmics i front a la societat als organismes tècnics de l'administració que han d'exercir el control ambiental de les activitats.