“La Generalitat Valenciana i, concretament, la Diputació d'Alacant, no fan un esforç prou gran en la prevenció d'incendis forestals i, fins i tot, posen en perill els seus boscos i en permeten la destrucció amb polítiques nefastes d'ordenació del territori.”

Aquesta és una de les denúncies que ha fet Ecologistes en Acció amb motiu del I Simposi Nacional sobre Incendis Forestals que s'ha celebrat els dies 6 i 7 de novembre al Polop de la Marina, organitzat per l'Ajuntament i patrocinat, entre d'altres, per la mateixa Diputació d'Alacant.

Tot i que, per a la federació ecologista, aquestes jornades són molt necessàries tant pel seu nivell científic i experimental, com pel seu paper divulgador, lamenten l'escassa rellevància de la prevenció respecte dels temes relacionats amb l'extinció d'incendis. En l'àrea mediterrània, el 49% dels incendis forestals són causats per negligències, i avui dia les inversions més grans se segueixen destinant a l'extinció.

No només en l'àmbit forestal, hi fallen la redacció de normes, implementació i execució de Plans de Vigilància Preventiva, sinó que bàsicament, l'estructura organitzativa, les competències i les assignacions pressupostàries estan en mans d'inexperts.

En l'actualitat, tots els terrenys forestals del País Valencià estan declarats com a zones d'alt rics d'incendi i la Llei Forestal (Llei 3/1993) a través d'especificacions legislatives i reglamentàries, preveu el desenvolupament de documents de planificació en diversos nivells territorials: “plans bàsics de prevenció d'incendis en parcs naturals, de demarcació i locals.”
En aquest sentit, la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge preveia per l'any 2008 l'acabament dels 4 primers Plans de Prevenció d'Incendis Forestals de Demarcació (entre els quals es troba el d'Altea) i Ecologistes en Acció ha basat les seves al·legacions al Pla de Demarcació de Chelva en els punts següents:

Remarquem la carència dels fonaments tècnics substancials al no contemplar les continuïtats geogràfiques i ecològiques del Pla, l'aplicació a l'àmbit administratiu.

Exigim que una dotació, aplicació i difusió correctes de l'Ordre de la Conselleria de Medi Ambient (…) per la qual es convoquen i aproven les bases reguladores de les ajudes gestionades per la Direcció General de Gestió del Medi Natural i, especialment, el desenvolupament del Pla de Silvicultura Preventiva que estima una inversió de 5.668.230 euros per al 2008.
Denunciem que, malgrat l'existència d'una normativa estatal i autonòmica suficient, no es posa en pràctica. Diverses empreses que estan treballant al medi forestal no respecten l'aturada de l'activitat en situacions de nivell 3 de perillositat.

Reclamem que es promogui l'ús de tècniques com el compostatge o la trituració per a la gestió de restes agrícoles, ja que és una altra de les causes de més incidència en l'origen dels incendis forestals. Aquest canvi de tècniques suposarà, a més, una reducció dràstica en l'emissió de gasos a l'atmosfera (causa del Canvi Climàtic) i aconseguirà que el CO2 fixat pels vegetals cultivats quedi immobilitzat a la terra, com a mètode de lluita contra la desertització i desertificació.

Sol·licitem que es facin serioses encaminades a la generació d'energia per biomassa mitjançant la instal·lació d'una planta comarcal, la seva ubicació s'ha de racionalitzar tenint en compte el volum potencial de biomassa generat i la seva rendibilitat ha de mantenir els costos d'infraestructures, personal i manteniment que es generen. És aquí on s'ha de realitzar la destrucció del combustible vegetal.

Per últim, Raúl Navarrete, responsable de la campanya estatal d'incendis forestals d'Ecologistes en Acció, present en el Simposi, ha incidit en què la pressió humana i urbanística que s'exerceix en la Interfície Urbano-Forestal a la Marina Baixa és insostenible, pel fet que hi ha mancança de zones d'àrees de defensa, àrees d'evacuació, punts d'aigua i plans de seguretat en l'època estival.