Greenpeace, Ecologistes en Acció de Catalunya i DEPANA denuncien avui que l'ajornament de l'acord polític per a la construcció d'una nova incineradora a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és una maniobra política barroera per la qual, especialment, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya- Esquerra Unida i Alternativa volen ocultar als seus electors la seva incapacitat de fer que les polítiques de residus de les entitats municipals, supramunicipals i autonòmiques que cogovernen siguin sostenibles.

Per a les entitats ecologistes, que l'AMB es proposi una capacitat d'incineració de 800.000 tones (mitjançant l'aprovació el mes que ve d'una nova incineradora amb una capacitat de 450.000 tones i l'ampliació de la planta de Sant Adrià del Besòs, que assolirà les 350.000 tones) és conseqüència de la manca de coratge i compromís polític per fer de la reducció i de la separació en origen l'eix central de la política i les inversions, en lloc d'un més dels components de la gestió dels residus. En aquest sentit, Ecologistes en Acció, DEPANA i Greenpeace recorden que les seves propostes relatives a l'establiment de sancions als municipis que no despleguin el 100% la recollida selectiva dels residus, l'augment dels cànons d'abocament i incineració a nivells que siguin realment dissuasius, o bé l'establiment de sistemes de sancions als ciutadans, no han estat mai acceptades, ni durant les reformes de les lleis relatives als residus al Parlament de Catalunya, ni per l'Agència de Residus –que depèn directament d'ICV-EUiA- ni pels organismes supramunicipals.

Les entitats volen destacar que amb aquesta opció, les administracions catalanes vulneren els principis de la seva pròpia jerarquia de gestió de residus, així com de l'europea. La prova és que dedica 200 milions d'euros, més del 70% del pressupost del Programa Metropolità per a la Gestió dels Residus Municipals de l'AMB, a la nova planta incineradora, un sistema de tractament que se situa en el penúltim nivell de la jerarquia legal de la gestió de residus. Aquesta política relega, pel que fa al finançament, a la marginalitat els nivells de gestió més alts (prevenció, reutilització, recollida selectiva i reciclatge). A més, tot i l'aplicació de les més modernes tecnologies, la incineració de residus continua generant, emetent i concentrant tòxics. A banda de les emissions a l'atmosfera, la nova incineradora produiria anualment entre 117.000 i 180.000 tones de residus perillosos, pels quals caldrà trobar-ne abocadors. A més, per als residus l'aprofitament energètic és inferior al de l'aconseguit per la recuperació material i per tant aquesta mesura agreujaria el canvi climàtic.

D'altra banda, la possible ubicació de la nova incineradora a Vallcarca, que, segons la premsa, es perfila com la més probable, suposaria la confluència a la vora del Parc Natural del Garraf, i de Sitges, de dues fonts de contaminació procedent dels residus: la incineradora en si, i la planta cimentera, situada a la zona, que actualment compta amb llicència per a cremar llots de depuradora i farines càrniques.

DEPANA, Greenpeace i Ecologistes en Acció denunciaran avui l'incompliment flagrant de la llei de residus per part dels ajuntaments, convocant una concentració a les 19 h davant l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet sota el lema “Per culpa d'ajuntaments com el vostre, tindrem una nova incineradora”. Santa Coloma de Gramenet és el municipi de l'AMB amb una menor taxa de recollida selectiva dels seus residus, de només un 19,97%.