Postura de les entitats ecologistes i de consumidors sotasignats davant la proposta d'acord de Govern a partir de la qual s'autoritzen mesures per substituir la distribució gratuïta de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús.

Cal ressaltar que la Comissió de Treball tenia la responsabilitat segons la Llei 16/2008 de desembre, de mesures fiscals i financeres d'elaboració de propostes per a “substituir la distribució gratuïta de bosses de plàstic de nanses al consumidor final pel sistema més adient que, més enllà dels acords voluntaris amb els distribuïdors, asseguri una reducció efectiva i sensible del nombre de bosses distribuïdes”

1. Procés de la Comissió:

La nota de premsa emesa pel Departament de Medi Ambient i Habitatge no recull tota la realitat del procés i que reflecteix una proposta final imposada de forma unilateral per la Presidència de la Comissió.

1. La Comissió no ha redactat ni aprovat l'informe ni la proposta d'acord presentat per la presidència de la Comissió (ARC).

2. El sector social no ha subscrit l'acord presentat -varem presentar dues esmenes que no s'han recollit, que exposem seguidament:

Punt primer: Autoritzar la subscripció d'un acord, amb el sector de la fabricació i distribució (ACES, ANGED, AEFBP, ASEDAS, CCC, CEC, CEDAC) i les entitats socials participants d'aquesta Comissió (Fundació per a la Prevenció de Residus i del Consum, Federació d'Ecologistes de Catalunya i, Ecologistes en Acció, i els tres representants del Consell de Persones Consumidores de Catalunya: UNAE, L'OCUC i UCC) a l'objecte d'assolir els objectius de prevenció en la generació de residus que es concreten en la reducció de la distribució de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús, el qual serà signat abans del 31 de juliol de 2009 pel Conseller de Medi Ambient i Habitatge en la seva qualitat de President de l'Agència de Residus de Catalunya.

Raonaments d'aquesta esmena:
Considerem que el paper de les entitats socials de la Comissió continua sent fonamental per definir els continguts del/s acord/s referenciat/s en aquest apartat tant en el disseny, en el seu seguiment i valoració i, fins i tot, en el seu desenvolupament.
Hom no entendria que un projecte d'educació i de conscienciació social no incorporés, des del seu inici, la participació d'entitats socials expertes en aquests àmbits.

Punt segon: L'Agència de Residus de Catalunya comprovarà l'any 2011 el grau d'efectivitat de les mesures adoptades en l'acord, amb l'objectiu de que el 2012 sigui efectiva la reducció de les bosses de plàstic de nanses d'un sol ús, com a mínim, en un 50 %. Donat el cas que d'aquesta valoració es consideri que les mesures aplicades són insuficients, el Govern disposarà l'aplicació, a partir de l'1 de gener del 2012, d'un impost, no superior a 0,20€ per bossa, segons el projecte que per aquest motiu haurà elaborat la Direcció General de Tributs del Departament d'Economia i Finances.

Raonaments d'aquesta esmena:
Entenem que tal i com assenyala l'acord de Govern de creació d'aquesta comissió, l'objectiu dels treballs és “elaborar propostes d'actuacions per substituir la distribució gratuïta de bosses de plàstic de nanses al consumidor final per un sistema que asseguri una reducció efectiva i sensible del nombre de bosses distribuïdes”. Valorem molt positivament, en primer lloc, l'acord entre totes les empreses del sector de la fabricació i distribució i, en segon lloc, la proposta de realitzar actuacions voluntàries per tal d'arribar a l'objectiu de reduir el nombre de bosses distribuïdes, però també volem recordar que el Govern va arribar a aquest acord després de que les actuacions voluntàries del sector fossin clarament insuficients. Per aquesta raó les entitats que donem suport a aquestes esmenes creiem que en el cas de que el primer acord no doni els resultats desitjats quan només la proposta d'un impost donaria plenes garanties d'èxit, tal i com ha estat palès a les intervencions d'experts durant les diferents sessions de treball de la Comissió.

3. Els membres de la comissió solament han presentat dos propostes:
- l'impost ambiental, defensada per totes les associacions de consumidors i ecologistes
- I a la darrera sessió els fabricants de bosses de plàstic i distribuïdors van presentar una proposta d'acord voluntari del sector, que cal remarcar que aquesta proposta està fora del que la Llei va encomanar a la Comissió. Acord que pretén reduir en dos anys el 30% de les bosses (el PROGREMIC marca el 50% al 2012), i que no concreta quines accions hauran de prendre els establiments per acollir-se a l'acord i resta totalment en mans dels distribuïdors.

4. Les esmenes del sector social no s'han recollit ni com a vot particular com es va demanar: Considerem que hi ha hagut una manipulació descarada de la comissió, doncs, unilateralment la presidència ha redactat el text final sense discussió, malgrat que varem demanar que si no s'acceptaven les nostres esmenes, sol·licitàvem que s'adjuntessin com a vot particular, cosa que no s'ha fet. Tampoc no coneixem les esmenes presentades d'altres membres de la Comissió ni si s'han recollit en el redactat final. Tampoc a la nota de premsa presentada pel DMAH i l'ARC no es presenta el posicionament del sector social ni com a vot particular. Cosa que tot plegat demostra una gran manca de transparència i de respecte del joc democràtic en el procés de decisió final.

2. Altres aspectes de l'Informe i l'Acord presentat per la presidència

La creació d» un tribut o impost ambiental:

En l'apartat 2 de l'Informe que la presidència fa de la Comissió, és important que es reconegui que “és factible la creació d'un tribut ambiental propi de la Generalitat que gravi el consum de les bosses de nanses de plàstic d'un sol ús amb la finalitat de promoure l'ús racional de la bossa i la prevenció en la generació de residus municipals. Es tracta d'una mesura altament dissuasòria” .

L'informe argumenta que “Cal destacar que en virtut del principi de reserva de llei que regeix en matèria tributària, l'establiment d'un tribut requereix la tramitació pròpia d'una norma amb rang de Llei”.i “que per raons d'oportunitat legislativa i política porten a concloure, en aquests moments, que l'opció d'aquesta via legislativa per implantar un tribut com a mesura de prevenció ens abocaria a diferir molt en el temps l'efectivitat de la mesura. Cal tenir en compte, que el procediment de promulgació d'una llei requereix d'un tràmit de Govern i d'un tràmit parlamentari, la qual cosa implica, al menys un període estimat de dos any”.

Nosaltres defensem i argumentem que l'opció d'aquesta via legislativa per implantar un tribut com a mesura de prevenció requereix una sèrie de previsions com fer un estudi de com implantar l'impost i els seus efectes econòmics i de gestió. El procediment de promulgació d'una llei requereix d'un tràmit a Govern i d'un tràmit parlamentari, però es pot incorporar en una primera fase a la Llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya i si es creu oportú posteriorment iniciar el procés parlamentari.

L'Informe argumenta que “enguany cal tenir present la conjuntura econòmica en la que ens trobem per valorar la repercussió que pot tenir l'aplicació d'una mesura tributaria que per se ja crea rebuig social”.

Nosaltres opinem que al tractar-se d'un impost ambiental, és previsible que aquest rebuig es manifesti socialment de manera limitada si es fa entendre que respon clarament a la consecució d'un bé comú àmpliament acceptat com és la protecció del medi ambient. Fer que l'impost tingui caràcter finalista ajuda a la comprensió de la finalitat del mateix, reduir la quantitat de bosses i els impactes ambientals que ocasionen i un canvi en el comportament i els hàbits de consum, alhora que fa entendre també que un canvi en la política de residus que encari l'objectiu de reducció dels envasos i embalatges acaba alhora sent arreu una política d'activació econòmica i de creació de llocs de treball.

Enquestes d'opinió realitzades referent a la necessitat de prohibir o no utilitzar les bosses de plàstic confirmen la gran acceptació de la gent, ja que l'enquesta del GESOP del febrer del 2009 confirmen que el 72% dels enquestats estaria per a la prohibició de la distribució de les bosses de plàstic.

Punt dos de l'acord; “Cas que de la valoració efectuada resulti que les mesures aplicades són insuficients, el Govern disposarà com a nova mesura de prevenció, més enllà dels acords voluntaris, que l'establiment comercial ha de diferenciar el preu de les bosses de plàstic del preu del producte adquirit. Així mateix, l'Agencia de Residus de Catalunya podrà establir mesures de foment”

Nosaltres i alguns experts que han participat a la Comissió plantegem discrepàncies sobre l'efectivitat d'aquesta mesura, ja que aquesta sí que és una mesura econòmica ja que fa pagar les bosses (encara que sigui un preu imperceptible en les grans cadenes) i no és dissuasòria pel preu. En canvi l'impost ambiental no fa obligatori el pagament de la bossa a tothom ja que solament la paga qui la compra, doncs l'objectiu no és recaptatori, ja que quan menys es consumeixin menys es recapta. Es una mesura poc transparent i pot fer que els clients(consumidors paguin dos cops les bosses.

3. Valorem

1. Que si els fabricants i distribuïdors han fet un pas en reconèixer que ha de reduir la distribució abusiva de bosses i han presentat una proposta d'acord voluntari, ha estat gràcies a la pressió social i l'exercida per la comissió i especialment per la postura dels agents socials.

5. Denunciem la manca de voluntat política per defensar i aplicar la millor alternativa i més eficaç- aplicar l'impost ambiental -com a millor mesura dissuasòria.

6. Lamentem la utilització maniqueista que es fa de la situació de crisis per frenar les mesures dissuasòries de caire fiscal fiscals, que no són obligatòries per a ningú, ja que si no agafes cap bossa no la pagues.

7. Valorem i destaquem com a molt positiva l'unitat dels ecologistes i consumidors en la Comissió defensant l'opció de l'impost ambiental.

- ECOLOGISTES DE CATALUNYA
- ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA
- FEDERACIÓ D'UNIÓ CÍVICA DE CONSUMIDORS I MESTRESES DE CASA DE CATALUNYA (UNAE)
- FUNDACIÓ PER A LA PREVENCIÓ DE RESIDUS I DEL CONSUM RESPONSABLE (FPRC)
- L'ORGANITZACIÓ DE CONSUMIDORS I USUARIS DE CATALUNYA (L'OCUC)
- UNIÓ DE CONSUMIDORS DE CATALUNYA (UCC)