El projecte “Mejora medioambiental en el margen del delta junto a la bahía dels Alfacs.TTMM Sant Carles de la Ràpita i Amposta (Tarragona). Exp.20070444 no mereix la confiança del nostre col•lectiu.

El projecte consisteix en la construcció d'un dic artificial de 14 kilòmetres de longitud, 27 metres d'amplada i en alguns punts arribarà a assolir una alçada de 1,2m sobre el nivell del mar. El projecte, impulsant per la Direcció General de la Costa i del Mar del Ministeri de Medi Ambient té un cost de 16,2 milions d'euros i es ven com una mesura de protecció al representar un fre a les inundacions que afecten el marge septentrional de la badia. A la pràctica, es tracta d'un vial elevat, amb els talussos coberts de vegetació, amb un doble carril peatonal annexat a un carril bicicleta. Paral•lel a aquests carrils, anirà un camí asfaltat per al trànsit rodat. El camí unirà Sant Carles de la Ràpita amb la base de la punta del Trabucador, una de les zones més sensibles del Delta de l'Ebre, Tot el recorregut forma part del PEIN i també està inclòs dins la Xarxa Natura 2000

Si bé alguns aspectes del pla són destacables pel fet que permetran recuperació del Domini públic, altres són força preocupants. En aquest sentit cal destacar que la DIA (Declaració d'Impacte Ambiental) deixa molts punts per tancar, entre els quals com s'articularà la determinació de la superfície real afectada dels espais protegits per la Directiva Hàbitats més destacats i com es durà a terme la revegetació de les parts més afectades pel projecte o l'impacte de les obres sobre la nidificació de les espècies protegides per la Directiva Ocells. Tot queda pendent d'un pla preliminar que ha d'efectuar el Ministeri amb els Tècnics del Parc Natural. Al nostre entendre aquest Pla, convenientment detallat, hauria d'haver estat inclòs dins l'estudi d'Impacte Ambiental inicial.

Per la seva part, la mateixa DIA exposa que no es preveu que el projecte tingui influencia en la dinàmica litoral actual de la costa del marge del delta de la Badia dels Alfacs, però que el vial previst es comportaria en alguns punts del seu traçat com un dic longitudinal al mar, amb la qual cosa podria provocar un augment de la erosió de la seva base. Tot i aquesta consideració, no s'esmenta com evitar-ho.

El Grup Ecologista de Tarragona i l'Ebre- Ecologistes en Acció considerem, un cop més, que les mesura proposada per l'administració estatal de construir un dic per a la contenció dels efectes del canvi climàtic sobre el delta van en el sentit de mitigar-los però no són accions decidides per evitar el seu origen. En aquest sentit considerem imprescindible que es desenvolupin les mesures necessàries, sobretot de mitigació de les causes del Canvi climàtic, per a evitar que es produeixi aquest fet. En la mesura que les emissions de gasos d'efecte hivernacle disminueixin, la desaparició del Delta de l'Ebre i altres efectes d'igual gravetat, tindran menys probabilitat de succeir.

El que cal tenir present és que si el Delta desapareix és, fonamentalment, per la manca d'aportacions de sediments i per la disminució del cabal del riu Ebre. Aquesta disminució es pot agreujar si l'administració de l'Estat no accepta els cabals ambientals necessaris per al delta proposats per l'administració catalana que són, a més, insuficients al nostre entendre per garantir les aportacions sedimentàries.

Tanmateix, els projectes de regadius del Segarra-Garrigues o el Xerta-Riu Sénia desviaran encara més cabal d'aigua, la qual cosa es traduirà en un avançament d'aquestes conseqüències del canvi climàtic que la construcció de nous dics i infraestructures amb ciment no solucionarà

Per tant, el GETE- Ecologistes en Acció desconfia d'aquests projectes que no són res més que un pedaç a una situació de gran importància com és la preservació de tot el delta i per tant, exigeix mesures encaminades a assegurar l'arribada de sediments, que passa per determinar el necessari cabal ambiental de l'Ebre, combinades amb la limitació de les extraccions per a regadius i accions decidides per mitigar el canvi climàtic.