El Grup Ecologista de Tarragona i l'Ebre-Ecologistes en Acció s'oposa a la comercialització de la carn de silur. El silur és un peix procedent del nord i est d'Europa, i va ser introduït al riu Ebre per alemanys aficionats a la pesca esportiva. La grandària que aquesta espècie pot arribar a assolir, al llarg de la seva vida, és major que la d'una persona adulta, la qual cosa el converteix en un extraordinari trofeu de pesca. Aquest peix, fins ara, quan era pescat no era menjat pels pescadors, sinó que havia de ser destruït, tot i que molts pescadors el retornen a l'aigua.

L'arribada de persones de l'Europa de l'Est a la nostra terra ha propiciat la pesca del silur per a consum propi i com a font barata de proteïnes, d'aquí el seu interès en la seva comercialització.

En el seu nou hàbitat, el silur ha esdevingut una gran plaga que ha transformat radicalment la composició de la fauna ictícola del riu Ebre, degut a la seva naturalesa carnívora i altament reproductora, i el fet que no compta amb depredadors naturals, fent desaparèixer a espècies de peixos autòctones com la madrilla.

El fet que el riu Ebre sigui un riu altament contaminat, especialment per la indústria química, i que el silur sigui un peix que està en la part més alta de la cadena tròfica el converteix en una espècie altament contaminada, ja que en alimentar-se d'altres peixos ingereix d'un sol cop i de manera exponencial les substàncies tòxiques i persistents que aquests han anat acumulant al llarg de la seva vida, efecte que es conegut per biomagnificació.

Així ho demostra un estudi fet pel CSIC, sobre la contaminació riu avall del pantà de Flix, en el qual es van detectar elevats nivells de contaminants orgànics persistents i metalls pesants, en especial el mercuri, en aquesta espècie. Una de les recomanacions que es desprèn de l'estudi és la prohibició del consum de carn de silur, entre d'altres espècies, atès els seus elevats nivells de contaminació.

L'autorització a la comercialització de la carn de silur és per a la Generalitat una forma còmoda per a desfer-se d'un problema al qual no ha sabut abordar de cap altra manera, permetent que aquesta plaga s'escampi per altres rius i mostrant la mateixa impassibilitat que ha tingut davant les reiterades invasions d'espècies foranies que afecten al riu Ebre.

Però tot això es fa a canvi de perjudicar la salut d'altres persones, especialment dels no nats i amb edat pediàtrica, atès que els COP i els metalls pesants actuen com a disruptors hormonals, poden afectar al desenvolupament, el sistema endocrí i el reproductor, entre d'altres, mentre que el mercuri és un potent neurotòxic.

No podem ignorar que la contaminació per COP i metalls pesants afecta a tot el planeta, i és, de fet, la ingesta de peix la via d'exposició més efectiva a aquests contaminants. Per aquesta raó Ecologistes en Acció fa un seguiment del Sistema d'Alerta Ràpida per Aliments i Pinsos d'Europa, una de les eines més importants que la nostra societat posseeix per tal de garantir la seguretat dels aliments que consumim.

Per contra, no hem tingut coneixement de quins tipus de controls sanitaris s'han efectuat, si és que s'han arribat a fer a les més de 3.000 tones de silur que fins ara s'han pescat de silurs i que s'han emmagatzemat en fred, a l'espera del seu trasllat a Romania.

Tot això ens porta a una reflexió molt més profunda sobre el passat recent de la humanitat i encarar un futur que sigui lliure de tòxics, per la qual cosa, cal tornar a definir els processos industrials prescindint de tots aquells que generin substàncies tòxiques i persistents, al temps que cal posar nous esforços en la recuperació dels ecosistemes contaminats.

Des del GETE-Ecologistes en Acció som conscients que cal eradicar la plaga del silur del riu Ebre, i dels altres que novament estan sent colonitzats per aquesta plaga, però això no s`ha de fer menystenint la salut de les persones. De permetre-ho, la Generalitat podria incórrer en una greu irresponsabilitat davant la qual es fa difícil lluitar, donat que la prohibició de la ingesta de silur no s`ha fet efectiva, això deixa un buit legal. És per aquesta raó que el GETE-Ecologistes en Acció demanarà al Síndic de Greuges que actuï d'ofici en tot aquest afer.