Només 3 dies abans que comenci la cimera de Copenhague del Clima, convocada per les Nacions Unides (15a Conferència de les Parts), Ecologistes en Acció avisa que, si no s'arriba a un acord ambiciós, just, legalment vinculant i transformador, que vagi als orígens del problema, la crisi climàtica pot esdevenir un problema dramàtic per a la humanitat i per a tot el planeta.

Les Agulles-Ecologistes en Acció ha volgut denunciar el paper que tenen algunes administracions públiques no només per no prendre mesures de mitigació del canvi climàtic sinó, ben al contrari, impulsar polítiques que provocaran un increment molt significatiu del gasos amb efecte d'hivernacle. I ho ha fet ensenyant una targeta vermella gegant a cadascuna de les institucions:

GAVÀ: EL PROJECTE DE PLA DE PONENT EMETRÀ MILIONS DE TONES DE CO2

L'Ajuntament de Gavà impulsa, des de fa 9 anys, el projecte urbanístic del Pla de Ponent, el qual preveu construir 5.000 pisos nous al sector conegut com a Pla de Queralt, al límit amb Castelldefels.

Aquesta zona és el darrer connector ecològic que es conserva entre el massís del Garraf (Parc natural de la Diputació) i el Delta del Llobregat, on hi ha el Parc Agrari i les Reserves Naturals. Si s'hi construís, es perdria per sempre la connexió entre aquests espais protegits, i el Delta quedaria encara més aïllat.

El Grup Ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció sempre s'ha manifestat contrari a aquest projecte especulatiu, més propi de les èpoques predemocràtiques (es basa en el Pla General elaborat durant la dictadura) o de períodes on l'especulació descontrolada ha arrassat al país. Èpoques, totes elles, que ja haurien d'estar superades.

Per això, l'Ajuntament de Gavà ha vist una targeta vermella, per la seva contribució al canvi climàtic.

Més informació sobre el Pla de Ponent

JPEG - 60.3 kB
Acció al davant de l'Ajuntament de Gavà

VILADECANS: PER L'URBANISME IRRACIONAL, OLIVERETES I «BARÇA PARC» DESTRUEIXEN EL TERRITORI I EL CLIMA

Viladecans també està immersa en una sèrie de projectes desmesurats que el govern municipal pretén tirar endavant a tota costa amb uns interessos poc clars.

Si fa pocs mesos es va inaugurar Vilamarina, un nou barri vinculat a un nou macrocentre comercial, que ha fracassat estrepitosament de la mà de l'esclat de la «bombolla» immobiliària, ara l'Ajuntament vol encetar dos nous projectes. Un, la urbanització del sector conegut com Les Oliveretes, al peu de la muntanya del Montbaig, que constitueix un paratge rural, agrícola i forestal, al límit amb Sant Boi i que permet trencar el continu de ciment i asfalt de la ciutat. En aquest sector, es volen construir més de 2.500 pisos.

Al mateix temps, s'ha presentat el projecte «Barça Parc», o Ciutat del Soci del Barça. Es tracta d'urbanitzat unes 60 ha. de terrenys en ple Delta del Llobregat, al costat de la Reserva Natural del Remolar-Filipines, protegida per la legislació catalana i l'europea com a Xarxa Natura 2000. S'hi volen construir camps esportius, un pabelló, pàrquings i una gran zona comercial, tot vincular a un club esportiu privat com és el FC Barcelona.

Tots dos projectes significarien un consum enorme de recursos (amb l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle associada), la degradació d'espais naturals o semi-naturals, el fraccionament del territori i la impermeabilització del sòl en grans extensions. Tot plegat, un impacte inacceptable.

Per això, l'Ajuntament de Viladecans, com a impulsor dels dos projecte, ha rebut una targeta vermella com a culpable del canvi climàtic.

Més informació sobre Oliveretes i els projectes especulatius a Viladecans a la
Plataforma Salvem Oliveretes

JPEG - 50.9 kB
Acció al davant de l'Ajuntament de Viladecans

ROCA RADIADORES DESLOCALITZA LA PRODUCCIÓ, EMET CO2 I ACOMIADA TREBALLADORS/ES

També s'ha mostrat una targeta vermella a la companyia Roca Radiadores, per l'acomiadament massiu de treballadors i la deslocalització de la producció a països llunyans com la Xina. Actualment hi ha plantejat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per a l'acomiadament de prop de 800 persones a les plantes de l'empresa a l'Estat.

Amb aquestes mesures, l'empresa demostra que el benefici li importa molt més que les persones, i menysprea d'una forma inacceptable a les poblacions gràcies a les quals s'han convertit en la segona multinacional a nivell mundial del sector dels sanitaris, Gavà i Viladecans.

A més, segueix el model ultraliberal de l'actual capitalisme global, segons el qual totes les mercaderies es fabriquen els llocs amb la mà d'obra més barata (precària) i després els productes recorren milers de quilòmetres fins al punt de consum final. ROCA, doncs, contribueix d'aquesta manera al canvi climàtic a través de les emissions de CO2 a causa d'aquest transport quilomètric.

PDF - 38.5 kB
Sobre l'ERO de Roca (gen09)

Ja el passat mes de gener de 2009, Les Agulles-Ecologistes en Acció vam emetre un comunicat sobre el primer ERO (temporal) presentat per la direcció de l'empresa:

JPEG - 61.2 kB
Acció al davant de la fàbrica ROCA

Més informació sobre Canvi Climàtic


[Ciberacción finalizada] Actúa contra el Cambio Climático

Tu mensaje a la Cumbre de Copenhague

Campaya El clima no està en venda!