PDF - 286.1 kB
Propuestas ecologistas para una Ley de Economía «realmente» Sostenible

Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF han presentat un document titulat Propuestas ecologistas para una Ley de Economía REALMENTE Sostenible, coincidint amb l'aprovació pel Consell de Ministres del Projecte de Llei i que serà tramés en uns dies al Congrés per al seu debat parlamentari. Aquest document, que les organitzacions ecologistes presentaran als grups parlamentaris, ha estat elaborat amb l'ànim de contribuir a l'esmentat debat i aconseguir una Llei realment útil i efectiva per a la finalitat anunciada pel Govern. Per això els autors han realitzat una valoració del text presentat prèviament pel Govern sobre alguns dels aspectes que consideren prioritaris per a avançar cap a una economia sostenible: fiscalitat verda; canvi climàtic; energia; transport i mobilitat sostenible; urbanisme i habitatge, i presenten propostes concretes en cadascun d'aquests àmbits, amb l'esperança que siguen tingudes en compte i arreplegades en el text final de la Llei.

Si bé les organitzacions ecologistes veuen com a una oportunitat única la tramitació d'una Llei d'economia sostenible per a impulsar l'anunciat canvi de model productiu –fent de la sostenibilitat l'eix fonamental de les polítiques del Govern- consideren que el text actual no respon a la necessitat d'un canvi estructural de l'economia per a propiciar un gir real en les tendències actuals que ens han portat a una greu crisi econòmica i mediambiental, com ho mostren els impactes del canvi climàtic o l'alarmant pèrdua de biodiversitat.

Enfront de la poca importància donada a la sostenibilitat ambiental i, en canvi, la prioritat atorgada al creixement econòmic, que obvia per complet l'impacte que tenen les activitats econòmiques sobre el patrimoni natural i la biodiversitat, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF entenen que una Llei d'Economia Sostenible hauria de basar-se en el respecte als límits dels ecosistemes i allunyar la nostra societat de l'obsessió pel creixement. Hauria de considerar-se economia sostenible aquella:
- que rebutge el creixement econòmic com a un objectiu en si mateix;
- que supose una progressiva reducció de l'explotació de recursos naturals, especialment dels no renovables;
- que compatibilitze la prosperitat i el benestar social amb la reducció de la petjada ecològica i de l'emissió de contaminants, en particular els gasos d'efecte hivernacle;
- que centre el seu model energètic en la reducció del consum, l'eficiència i en les fonts renovables;
- que minimitze la generació de residus i que els gestione de manera que es puguen integrar en els sistemes naturals sense danyar-los;
- que respecte els principis de precaució i de «qui contamina paga»;
- i que establisca una autèntica política fiscal verda, que premie les iniciatives ambientalment positives i alhora que desincentive les activitats d'impacte ambiental elevat i de major consum de recursos;
- en definitiva, que garantisca el respecte al medi ambient i l'equitat social, de manera que puguen satisfer-se les necessitats de les generacions actuals sense comprometre el futur de les pròximes generacions i de la resta d'espècies que habiten el planeta.

Les mesures concretes que planteja el document inclouen, entre d'altres:
- Incrementar els impostos sobre els hidrocarburs i sobre les vendes al detall, equiparant els tipus impositius entre gasolina i dièsel. I també eliminar tots els avantatges fiscals per als mitjans de transport més contaminants i afavorir els més eficients per a donar suport a un transport més respectuós amb el medi ambient.
- Establir el compromís del nostre país d'assolir un objectiu unilateral de reducció de gasos d'efecte hivernacle per al 2020 que vaja més enllà del compromís adquirit en el si de la Unió Europea i en, cap cas, menys ambiciós que el marcat pel Protocol de Kyoto. En tot cas, aquest objectiu unilateral ha de ser, com a mínim, equivalent en termes de repartiment d'esforç a l'objectiu de reducció d'emissions del 40% de la UE per al 2020.
- Aplicar estrictament el principi de precaució pel que fa a les tecnologies que no representen vertaderes solucions al canvi climàtic, com ara els agrocombustibles insostenibles, la captura i l'emmagatzemament de carboni o l'energia nuclear, i condicionar l'ús dels crèdits de carboni al compliment previ dels objectius de reduccions internes.
- Fixar un objectiu clar de participació de les energies renovables d'almenys un 30% de l'energia primària per al 2020 i un 80% per al 2050; i d'almenys un 50% de l'electricitat per al 2020 i un 100% per al 2050.
- Limitar a 30 anys la vida útil de les centrals nuclears, eliminant qualsevol possibilitat de renovació extraordinària de concessions a les nuclears i contemplant que es puguen tancar abans del que es preveu si hi ha prou energies renovables per a substituir-les.
- El compromís de detenir l'execució del PEIT (Pla Estratègic d'Infraestructures i Transport) i les noves infraestructures que estiguen en oberta contradicció amb els objectius de sostenibilitat que es plantegen en la Llei d'Economia Sostenible.
- Mesures concretes per a fomentar els mercats locals enfront dels globals per a reduir la mobilitat de les mercaderies.
- Una Llei de Mobilitat Sostenible que obligue les autoritats competents a posar en marxa Plans de Mobilitat Sostenible l'objectiu dels quals siga reduir la necessitat de desplaçaments dels ciutadans alhora que es prioritzen els mitjans de transport col·lectius i no motoritzats enfront dels més contaminants.
- Noves mesures que incentiven el lloguer i la rehabilitació d'habitatges enfront de la propietat i la nova construcció.
- Eliminar del text la instauració del silenci administratiu positiu, que suposaria un greu desistiment de responsabilitat per part de les administracions públiques i l'eliminació d'un control preventiu que assegura, almenys, un menor impacte de les activitats econòmiques sobre el medi ambient.