PDF - 156.1 kB
Alegaciones al proyecto de Plan Integral de Residuos 2010

Dins del termini establit per la Conselleria de Medi Ambient a les “persones interessades” Ecologistes en Acció ha presentat les al•legacions al projecte de Pla Integral de Residus 2010 i ha sol•licitat la seua devolució i la redacció d'un nou projecte que siga compatible amb la normativa vigent. La principal finalitat del PIR 2010 és la justificació de la construcció de com a mínim 3 o 4 plantes incineradoras de RSU distribuïdes pel País Valencià de “forma estratègica” que cremen una part important dels rebutjos de les plantes de tractament i reciclatge.

Ha estat una oportunitat perduda d'introduir racionalitat en un tema que està a la vora del col•lapse i d'explorar altres sistemes de gestió dels residus (arreplegada porta a porta, gestió comarcal dels residus, plantes de compostaje comarcals o locals, etc), i sobretot d'introduir actuacions efectives en la prevenció i minimització en la creixent generació de residus.

El PIR 2010 és un document autocomplaent amb la política seguida per l'Administració valenciana en els últims 13 anys, on la gestió dels residus no ha tingut cap prioritat, que ens ha dut a l'actual situació (retard en la construcció de les instal•lacions previstes en el PIR 97, escombraries que viatgen centenars de km d'una zona a altra per al seu tractament o abocament o que es duen a altres Comunitats Autònomes, abocadors que es colmatan abans d'hora, plantes de reciclatge amb uns rendiments de recuperació baixíssims, etc) i que és un dels principals problemes ambientals del País Valencià.

Els 243.000 euros que ha costat la seua redacció, adjudicada a la consultora IMEDES al novembre de 2006 són un desaprofitament, doncs s'ha redactat únicament per a justificar aqueixes plantes incineradoras, que són la principal novetat d'aquest PIR 2010 i la seua única raó de ser, i per això no feia falta aqueix balafiament de diners.

El PIR 2010 incompleix de forma clara les lleis sectorials vigents com la Llei 10/2000 de Residus, ja que no inclou una memòria econòmica o un pressupost, que aborde el cost de les inversions necessàries per a executar aqueix Pla. També incompleix la Llei estatal 10/1998 de residus, doncs no determina la ubicació del dipòsit de seguretat previst per als residus industrials perillosos. Igualment incompleix la Directiva 2008/98/CE, doncs no imposa objectius de reutilización i reciclatge, que igualen o superen els establits a nivell europeu (abans de 2020 haurà de reutilitzar-se o reciclar-se com a mínim el 50% en pes dels següents materials presents en els RSU: paper, metalls, plàstic i vidre). El Programa de Prevenció presentat com annex no pot considerar-se com un veritable programa que propose mesures efectives per a minimitzar la generació de residus. El PIR 2010 tampoc limita la utilització de les borses de plàstic d'un sol ús. No es fa ressò rampoc dels objectius que a nivell estatal imposa el Pla Nacional Integrat de Residus 2008-2015 que el Govern Zapatero va aprovar al desembre de 2008.

Amb aquest PIR 2010 la situació dels residus a el País Valencià es dirigirà al col•lapse més ràpidament encara sens dubte i la instal•lació de incineradoras de RSU no solucionarà aqueix problema ambiental sinó que ho agreujarà. La ubicació d'aqueixes instal•lacions, que produiran un augment de la contaminació atmosfèrica i problemes de salut als habitants pròxims, es decidirà pel Consell de la Generalitat, que serà sens dubte una imposició antidemocràtica, passant per sobre de les competències municipals i de la segura oposició de la població resident, atès que la incineració de la fracció de rebuig dels RSU serà declarada per Llei “servei públic de titularitat autonòmica”.