No a l’energia nuclear en tot el món!

Totes les versions d’aquest article: [Asturianu] [Català] [English] [Castellano] [Português]

Txernòbil, Fukushima: No a l’energia nuclear en tot el món!

La tragèdia de Japó ha despertat la solidaritat de tot el món per la pèrdua de milers de vides humanes i extenses regions i ciutats d’aquest país, atès el terratrèmol de magnitud 9 i el posterior tsunami que va arrasar amb extenses àrees de territori japonès. Les xarxes, organitzacions [1] i persones sota signants volem expressar en primer lloc les nostres profundes condolences amb el poble japonès i fer conèixer el nostre dolor compartit i solidaritat per l’emergència provocada per aquest desastre.

Alhora és altament preocupant l’impacte que ha causat el desastre natural en la central de Fukushima, que ha ocasionat explosions i ha portat a una situació de greu risc per l’alliberament de material radioactiu, situació que pot empitjorar si es fusionen els elements del nucli d’aquesta planta per sobreescalfament. També estan en perill unes altres dues plantes nuclears en situacions de risc en Onagawa i Tokai. El govern japonès s’ha vist obligat a apagar si més no 11 centrals nuclears amb l’objectiu de prevenir més desastres, cosa que ha deixat sense subministrament d’electricitat a més de 6 milions de persones. 200.000 persones ja han estat evacuades per preveure una possible exposició als efectes nocius d’un accident nuclear i ja es prenen mesures de salut pública amb la població exposada.

Aquesta tràgica situació ens alerta UNA VEGADA MÉS sobre l’enorme perill que signifiquen les instal•lacions nuclears per a la supervivència i seguretat del planeta i ens recorden la resistència d’activistes japonesos que fa 40 anys es varen negar a la construcció d’aquestes plantes. Avui el món canvia, no només pels riscos de desastres naturals sinó pels riscos als que estem sotmesos pels impactes del canvi climàtic que ha produït grans inundacions i alteracions severes a l’habitabilitat del planeta, com els esllavissaments a Rio de Janeiro que fa poc varen posar en perill centrals nuclears instal•lades en la zona, les qual varen ser aturades fins que s’estabilitzi la situació. Aquesta vulnerabilitat global ha de ser considerada addicionalment, però sobretot s’ha de ser conscient que la tecnologia i els diners no salvaran vides una vegades produïdes les tragèdies.

La crisi climàtica i la necessitat d’energia ha suposat que, sobretot les grans corporacions i els països desenvolupats, parlin de l’energia nuclear com energia alternativa neta i sostenible. Els propis projectes del Banc Mundial sobre energia la consideren com una important possibilitat, així com les grans hidroelèctriques. Cada vegada és més clar que aquestes són falses solucions que només augmenten el perill i la vulnerabilitat de la humanitat davant els canvis globals.

L’energia nuclear es proposa com una font d’energia alternativa i “neta” en les negociacions de canvi climàtic, però s’està demostrant que pot quedar fora de control tant tècnic com humà i afectar a milions de persones, i en particular a les properes generacions, pel seu potencial efecte nociu en la vida. Els Fòrums Multilaterals com el Procés Rio+20, el procés de la Convenció del Clima, els fòrums relacionats amb energia alternativa i altres han de considerar molt seriosament l’ús de l’energia nuclear per la seva perillositat. Reclamem també als governs que escoltin les veus de la societat civil de tot el món que han manifestat la seva oposició a les falses solucions, que escoltin als seus pobles.

Exigim que els governs es concentrin en assegurar la supervivència, el dret a l’habitabilitat, el dret a la salut i a la sobirania alimentària de milions de persones al món, enlloc de debilitar les condicions al planeta seguint els mandats del capital.

Exigim i demandem en tot el món que es procedeixi al desmantellament de les centrals nuclears, que es busquin veritables solucions per als pobles i que en el camí s’apliquin totes les precaucions per evitar mals que haguem de lamentar. Txernòbil i Fukushima són alertes que han d’obligar als governs a que deixin d’insistir en promoure aquests projectes. L’energia nuclear per aprovisionament d’energia, i més encara amb fins bèl•lics, ha d’aturar-se.

Els negocis no ens interessen, el que ens interessa és la vida i la seguretat de la població, no incrementar la seva vulnerabilitat.

TXERNÒBIL I FUKUSHIMA SÓN SUFICIENTS! NO A L’ENERGIA NUCLEAR!
Visitants connectats: 453