99 preguntas y 99 experiencias para aprender a vivir en un mundo justo y sostenible

 Català

99 preguntes i 99 experiències per a aprendre a viure en un món just i sostenible

Aquest document parteix del diagnòstic (que no cal desenvolupar ara) de la profunda crisi socioambiental que afecta ja les nostres vides i a la qual l’educació no pot girar l’esquena.

Enfront de les propostes curriculars que enumeren continguts, aquest treball proposa preguntes per a desmuntar les “veritats” del pensament únic i construir un nou paradigma cultural, un paradigma que ens permeta sobreviure en el planeta Terra i fer-ho amb dignitat i justícia.

Necessitem respondre-les com a individus, com a grup, com a espècie habitant de la Terra.

99 preguntes i 99 experiències

No ens referim a les preguntes d’un examen, ni a indicadors per a qualificar l’alumnat. Tampoc són preguntes de resposta ràpida, sinó preguntes generadores de preguntes que visibilitzen i desvelen. Es tracta de sospitar de les veritats que es plantegen com a inqüestionables des de la cultura del consum, del benefici monetari, del creixement econòmic i de l’antropocentrisme fort.

La capacitat de crear arrela en les experiències viscudes. Aquestes poden prendre una forma diferent en cada persona i grup. Per això el document també proposa experiències educatives desitjables que apunten cap a un món sostenible i solidari i poden ser trampolins per a l’apoderament. En molts casos són experiències reals, no simulacions o assajos. En altres són exercicis que permeten eixamplar la mirada.

La recerca de respostes a aquestes preguntes (amb diferents nivells de complexitat i diferents recorreguts d’acord amb l’edat) i la pràctica d’aquestes experiències (junt amb moltes altres) conformarien el recorregut educatiu de les xiquetes i xiquets –els nois i les noies, les al·lotes i els al·lots– en una formació bàsica per a viure en un món just i sostenible.

Insistim en el fet que són preguntes i experiències que han de remoure el panorama d’insostenibilitat i la crisi ecosocial i permetre’ns a tots els éssers humans viure vides dignes de ser viscudes. Si l’educació no serveix per a açò, aleshores per a què?

El document s’estructura en tres blocs (necessaris els tres per a una mirada equilibrada), que al seu torn es divideixen en preguntes i experiències. Els tres s’entrecreuen i solapen, com en la vida mateixa, i sovint és difícil enquadrar les preguntes i experiències en un o altre.
Visitantes conectados: 266