30 de juliol de 2011

Viu l’Ebre desemboca al delta carregat de tot el que li cal al riu

Diversos integrants de la Marxa Viu l’Ebre, organitzada per Ecologistes en Acció, dipositen, des d’una barca tradicional del delta de l’Ebre, els sediments recollits durant el seu recorregut en les tres últimes setmanes, com a símbol de tot el que se li ha segrestat al riu les últimes dècades i no li permeten ser la font de vida que sempre havia estat.

Durant el procés de recollida de sediments, experiències, opinions, reivindicacions i il•lusions, la Marxa Viu l’Ebre ha visualitzat que la conca no està allunyada de la crisi ambiental i climàtica, i que les úniques vies de solució passen per una reducció efectiva del consum d’energia i materials per a poder viure millor amb menys coses i ser més justos amb persones d’altres cultures i de generacions futures.

Les més de 250 persones que han participat en aquesta marxa, de caràcter reivindicatiu, informatiu i lúdic, testimonien el que les nostres societats requereixen: menys embassaments i transvasaments que atenguin a criteris únicament econòmics per a la seva construcció, menys producció d’electricitat contaminant i insostenible en centrals tèrmiques de combustibles fòssils i centrals nuclears, menys construcció depredadora als espais naturals com a les riberes dels rius, menys malbaratament dels béns naturals com l’aigua, menys agricultura intensiva que utilitza agrotòxics i organismes modificats genèticament, menys emissió de gasos d’efecte hivernacle causants del canvi climàtic….i en definitiva, menys producció i consum que ens col•loqui per sobre dels límits del planeta i dels entorns en què hi vivim i dels quals en depenem.

La desena de milers de persones que han recolzat i compartit els seus debats amb els ciclistes, piragüistes i caminants, en el seu recorregut de més de 1300 km en total, testifiquen directament amb les seves opinions que es necessari molta més participació social de base en la presa de decisions polítiques, més pausa en els ritmes de la vida, més contacte amb les persones d’altres generacions, tradicions i cultures, i per tant, unes vides més senzilles en qüestions materials i riques en els vincles i en la convivència.

Segons relatava un dels paràgrafs que han recitat els ciclistes a cada aturada que han realitzat en el seu recorregut per l’Ebre, celebraven aquesta marxa “perquè quan es movien es sentien més vius. Perquè volien compartir els reptes i elaborar col•lectivament, amb totes les poblacions de la conca del riu, a ritmes sostenibles, les solucions de la crisis climàtica, energètica i social en què ens hi trobem”.

FOTOS

++++VÍDEOS

Vive el Ebro llega a Zaragoza

29 de juliol de 2011

Viu l’Ebre exigeix el compliment del Pla de Conca

La Marxa Viu l’Ebre, organitzada per Ecologistes en Acció arriba avui a Tortosa per unir-se a la Plataforma en Defensa de l’Ebre en les seves reivindicacions davant el Govern espanyol. Darrere dels greus problemes socioambientales denunciats per la marxa en els més de 800 km del seu recorregut, s’han assenyalat les responsabilitats polítiques i proposat solucions per a una intervenció urgent per part dels diferents poders públics.

Entre les demandes prioritàries està el Pla de Conca de l’Ebre que el Govern espanyol incompleix des de fa més de dos anys. El Pla que és obligatori per la Directiva Marco d’Aigua de la Unió Europea, hauria d’establir un règim mínim de ¨cabals ambientals¨ per al riu i el Delta amb l’objectiu de salvaguardar els seus fràgils ecosistemes. Aquest règim mínim va ser calculat científicament a l’any 2008, acceptat per totes les parts interessades i aprovat dues vegades al Parlament català.

No només s’està incomplint el Pla de Conca si no que a més es segueixen autoritzant més usos de les aigües de l’Ebre, augmentat la pressió per sobre de les capacitats de càrrega de la conca . Com assenyala Manolo Tomás, representant de la Plataforma en Defensa de l’Ebre “el transvasament de l’Ebre s’està fent. Els governs actuals camuflen els transvasaments cap a València i Barcelona amb falsos regadius¨, explica referint-se a la construcció dels canals Xerta-Sènia i Segarra-Garrigues. Per a Manolo Tomás, els dos propers anys ¨seran claus per a les Terres de l’Ebre i el riu ¨.

A la falta de cabals i el segrest de sedimients pels nombrosos embassaments construïts a la conca, es sumen els efectes del canvi climàtic que de no frenar-se ¨agreujaran de forma irreversible la gran vulnerabilitat del Delta ¨ segons declara Quim Pérez d’Ecologistes en Acció, qui s’ha referit a estudis encarregats per l’antic Departament de la Generalitat de Catalunya que afirmen que ¨en 60 anys podria desaparèixer un 80 % del Delta de l’Ebre i, per tant, la gran majoria de les seves poblacions i ecosistemes¨.

Les organitzacions denuncien que únicament interessos privats i empresarials poden estar darrere de la falta de compliment de les obligacions del govern, interessos que es podrien veure afectats per l’aplicació de la normativa europea, en la qual preval l’interès comú i la biodiversitat i sostenibilitat ambiental com a valors fonamentals per garantir els mitjans de vida per a la poblacions

28 de juliol de 2011

La Marxa Viu l’Ebre demana a Ascó que no es renovi el permís de la nuclear davant l’acumulació d`incidents

La Marxa Viu l’Ebre, organitzada per Ecologistes en Acció, juntament amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre i la Coordinadora Antinuclear de Catalunya han realitzat una protesta antinuclear al seu pas per Ascó (Tarragona). Les organitzacions demanen la no renovació del permís d’explotació de la nuclear davant l’acumulació d’incidents.

Precisament dimarts passat 26 de juliol s’ha produït l’últim incident a la central nuclear d’Ascó (Tarragona), que s’uneix al cúmul d’ells d’aquesta central, molts dels quals es deuen a una manifesta falta de cultura de seguretat dels seus explotadors.

El nou incident d’Ascó ha consistit en el mal funcionament d’un dels mesuradors del cabal de fuites de les bombes de refrigeració, ocasionant que aquestes bombes tinguessin més fuites de les permeses pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Les bombes de refrigeració són vitals per refredar el nucli del reactor i evitar que es fongui, per la qual cosa és imprescindible que mantinguin un cabal necessari d’aigua en el circuit primari. Tot i que el cabal no va disminuir per sota dels límits de seguretat, la fallada es produeix en un sistema vital i podria haver donat lloc a una situació de perill d’haver estat major la fuita .

Aquest no ha estat un incident aïllat sinó que ve a sumar-se al cúmul de problemes que s’han produït a Ascó i que s’agreugen per la manifesta falta de cultura de seguretat dels seus explotadors, que es va posar de manifest en la fuita de partícules radioactives de 2007 o, més recentment, en el pas de dues pesades comportes per sobre de la piscina de combustible gastat, la caiguda del qual hauria produït un accident catastròfic. Els continus accidents que han tingut lloc en la nuclear denoten que el titular anteposa els seus beneficis a la seguretat de les persones i el medi ambient. La fuita de partícules radioactives a l’exterior dels edificis de contenció, i que l’operador va amagar mentre es permetia la visita a la central de centenars d’estudiants, es troba en els jutjats en aquests moments.

Atès que el proper mes d’octubre venç l’actual permís d’explotació per als dos grups, Ascó I i II; el titular de la central nuclear, l’Associació Nuclear Ascó i Vandellòs (ANAV), ha sol•licitat ja la renovació del permís d’explotació, que haurà de comptar amb l’emissió d’un informe favorable del CSN. No obstant això, després de la sentència de l’Audiència Nacional sobre la central nuclear de Garoña, queda clar que el Govern té potestat per no renovar el permís, sigui el que sigui el sentit de l’informe que elabori el CSN.

Ecologistes en Acció demana al CSN i al Govern que no renovi el permís i procedeixi al tancament de la central nuclear, no només pel risc intrínsec que representa l’energia nuclear en si, sinó també per que Ascó sofreix de seriosos problemes estructurals i de disseny que no han fet més que incrementar-se amb el pas del temps.

Ascó ha exhaurit el temps per a la qual va ser dissenyada, 25 anys, proba d’això és la pròxima saturació de les seves piscines, per la qual cosa s’ha proposat la construcció d’un projecte de construcció d’un Magatzem Transitori Individual (MTI) que permetria allargar la vida de la central d’una manera temerària. Les organitzacions demanan el tancament immediat de la central i l’abandonament definitiu de l’energia nuclear.

27 de juliol de 2011

Ecologistes en Acció denuncia la contaminació de l’Ebre per mercuri a Flix

La Marxa Viu l’Ebre, organitzada per Ecologistes en Acció, arriba avui a Flix, localitat que compta amb una activitat química centenària responsable d’un dels majors desastres ambientals per contaminació per substàncies organocloradas, metalls pesats i radionúclids.

Ecologistes en Acció porta des de 2006 mesurant els nivells de mercuri en aire i sòls al voltant de la planta de producció de clor-sosa d’Ercros Industrial, ala vora del pantà de Flix (Tarragona). Els resultats dels mesuraments són cada vegada més preocupants pel continu augment dels nivells d’un contaminant que està enverinant el medi ambient de tot el planeta.

Tant el Programa de Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) com la Comissió Europea porten anys advertint que el mercuri representa una seriosa amenaça per a la salut humana i el medi ambient del planeta, i totes les investigacions científiques apunten al fet que cal prendre mesures immediates que redueixin els nivells mundials d’aquest perillós metall pesat.

La Directiva europea IPPC va establir que a partir del 30 d’octubre de 2007 totes les indústries havien d’utilitzar les Millors Tècniques Disponibles, entre les quals no s’inclou el procés amb cel·les de mercuri. No obstant això, l’acord signat entre el Ministeri de Medi Ambient i la indústria del clor autoritza la utilització d’aquesta tecnologia fins a l’any 2020. Ecologistes en Acció considera inacceptable aquest termini i la contaminació que comportaria, per tant exigeix que les administracions autonòmiques i estatals no segueixin autoritzant una tecnologia obsoleta, que no concedeixin permisos d’activitat a aquestes plantes i que instin a l’empresa Ercros a reconvertir els seus processos i a utilitzar tecnologies de producció neta.

La fàbrica de Ercros porta funcionant des de finals del segle XIX, i va començar a utilitzar tecnologia de cel·les de mercuri en 1949. Des de la seva inauguració, ha abocat a l’Ebre en el pantà de Flix milers de tones de contaminants tòxics i tan perillosos com el mercuri. Actualment està en marxa el projecte de restauració ambiental més important d’Europa per a l’extracció dels llots tòxics, la licitació dels quals ha ascendit a prop de 200 milions d’euros provinents de fons públics estatals i europeus. Arribar fins a aquí ha costat i ens hem de felicitar esperant que es compleixin els terminis i s’executi amb totes garanties. No obstant això, Ecologistes en Acció vol denunciar el deute històric i moral que té el complex químic d’Ercros com autor d’aquest impacte i sol·licitar als poders públics que exigeixin que sigui Ercos qui assumeixi els costos de les obres de descontaminació de l’embassament de Flix i la reparació dels danys ambientals i econòmics causats durant dècades a tota la conca de l’Ebre.

26 de juliol de 2011

La marxa Viu l’Ebre denuncia els problemes ambientals d’Almatret a Ascó

Durant 4 dies la marxa Viu l’Ebre recorrerà el tram català del riu. Entre els objectius de la marxa està denunciar els problemes ambientals directes existents. Ecologistes en Acció descriu alguns d’ells presents en les dues primeres jornades, d’Almatret a Ascó.

Demà dimecres 27 de juliol la Marxa Viu l’Ebre, organitzada per Ecologistes en Acció, arriba a Almatret (El Segrià) des de Mequinensa a través dels Tossals d’Almatret, inconfusible paisatge catalogat al Pla d’Espais d’Interès Natural i a la Xarxa Natura 2000. Al poble d’Almatret, la marxa denunciarà els diferents projectes de gran impacte ambiental que planen sobre aquesta cruïlla camins que es situa a cavall de les Terres de Ponent, la Franja de Ponent i les Terres de l’Ebre.

En la darrera dècada en aquest territori s’han concentrat diferents projectes de centrals tèrmiques de cicle combinat (Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Faió, Ballobar, Osera i Escatró) i una Central Tèrmica de Carbó (Mequinensa). Tot i que alguns d’aquests projectes han estat denegats, d’altres continuen endavant amb el beneplàcit de l’Administració. Ecologistes en Acció vol denunciar les repercussions que sobre el territori ocasionaran aquest tipus d’activitats, especialment pel que fa a la detracció d’aigua del riu Ebre, la dispersió de contaminants sobre les valls i la contribució al canvi climàtic.

També en aquesta zona s’han tramitat diferents projectes d’abocadors, que no responen en cap manera a les necessitats reals que té el territori en matèria de gestió de residus i que passen per la minimització de residus i per la millora de la recollida selectiva i el seu reciclatge. Especialment preocupant és el projecte de macroabocador de Riba-roja d’Ebre. Les incineradores de residus càrnics són un altre perill manifest, en concret la incineradora de la Granja d’Escarp.

Destacar la indústria del clor-sosa amb els seus abocaments i emissions contaminants i els residus acumulats en l’embassament de Flix, amb un projecte de restauració ambiental en marxa, suposen un important punt negre en el riu.

La gestió que es fa dels embassaments perjudica els interessos generals, doncs no s’alliberen sediments i com a conseqüència el riu ha canviat, és d’aigües molt més transparents que afavoreixen el creixement de vegetació aquàtica i això afavoreix que una espècie com la mosca negra (que cria en aquesta vegetació) s’hagi convertit en una plaga i un autèntic martiri per a la gent de les Terres de l’Ebre.

Tan mateix, les espècies invasores exòtiques necessiten un major control de l’administració, i la creació d’un cos de guarderia fluvial. És inaudit que no hi hagi cap control sobre el riu pel que fa a l’introducció d’espècies, i després ens trobem amb problemàtiques com el silur o el musclo zebra que destrueixen la fauna del riu, posen entrebancs a la seva recuperació i generen importants impactes econòmics.

La Central Nuclear d’Ascó sofreix de seriosos problemes estructurals i de disseny que no han fet més que incrementar-se amb el pas del temps. Ascó ha esgotat el temps per la qual va ser dissenyada, 25 anys, prova d’això és la propera saturació de les seves piscines, amb el que allargar la vida de la nuclear seria temerari. Per si això no fos suficient, cal afegir la candidatura d’Ascó, plena de nombroses irregularitats, per a cementiri de residus d’alta activitat que desaconsellen l’emplaçament proposat i que no compta amb el degut suport social ni amb el consens polític.

25 de juliol de 2011

La Marxa Viu l’Ebre arriba a Catalunya

La marxa organitzada per Ecologistes en Acció amb més de 200 participants, ha recorregut més de 800 km per denunciar els problemes socio-ambientals que afectan a la conca i proposar els canvis necesàris per revertir la situació.

La Marxa «Viu l’Ebre» iniciada el passat 9 de juliol a Fontibre (Cantàbria), naixement de l’Ebre, arribarà a Catalunya el proper dimecres 27 de juliol. Els principals objectius de la marxa de l’Ebre són informar a la ciutadania dels greus impactes socials i ambientals que suposa el model capitalista i els incalculables efectes del canvi climàtic de no ser capaços de reconduir-lo. L’Ebre és un cas paradigmàtic de la urgent necessitat de canviar l’actual model per un altre que no posi en perill els bens naturals i els recursos que la humanitat i la resta de les espècies necessiten per evitar la seva extinció.

La primera etapa a Catalunya comença a Mequinenza per finalitzar a Flix on visitaran la Reserva Natural de Sebes i coneixeran de primera mà l’estat de les obres de descontaminació dels residus perillosos abocats per ERCROS a la llera del riu.

Al matí següent la marxa sortirà de Flix pel paratge del meandre fins arribar a Ascó, on s’ha convocat una roda de premsa per informar a la ciutadania de la falta de seguretat i la inviabilitat econòmica de la central nuclear que al seu dia va suposar la fallida econòmica de FECSA. A Ascó, part dels ciclistes canviaran les bicicletes per canoes i pel riu Ebre es dirigiran a Miravet on Ecologistes en Acció vol fer un reconeixement de les bones practiques executades en aquest municipi. Com són les impressionants dades de recollida selectiva de residus en origen superiors al 90 cent, el manteniment d’una empresa pública de gestió de l’aigua i el canvi de tota la xarxa de distribució per evitar-ne pèrdues.

L’última etapa de la marxa serà el proper divendres 29 de juliol amb un recorregut des de Miravet fins a Deltebre. Viu l’Ebre s’aturarà a Tortosa, on serà rebut per la Plataforma de Defensa de l’Ebre (PDE), per desenvolupar una roda de premsa conjunta amb Ecologistes en Acció de Múrcia i Catalunya . Al vespre, la marxa arribarà a Deltebre on serà rebut per l’Assemblea Popular ¨lo Maset¨, a mitja nit se celebrarà el concert de tancament de la Marxa Viu l’Ebre. Al matí del dissabte 30 de juliol, la marxa arribara a la torre de l’Observatori de la Desembocadura de l’Ebre, on es realitzarà l’acte final amb intervencions sobre els problemes que afecten al Delta de l’Ebre i, en general, sobre el conjunt d’experiències i conclusions per part dels participants de la marxa.

Aquest mes de juliol entre tots tenim l’oportunitat de crear un espai per a la participació directe on, amb activitats lúdiques i reivindicatives, cadascú i cadascuna tregui les seves pròpies conclusions sobre el que hem de fer per fer possible un altre món, lluitar contra el canvi climàtic i demostrar que podem viure millor amb menys.

PDF - 249.1 kB
Viu l’Ebre

Ecologistes en Acció organitza del 9 al 31 de juliol una marxa, des del naixement del riu Ebre fins a la seva desembocadura, passant per Cantàbria, Castella i Lleó, Euskal Herria, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, on tindrem l’oportunitat de pedalejar, caminar, remar i sobretot passar-ho bé en companyia d’un centenar de persones. A més, aquesta marxa ens permetrà conèixer els habitants de la conca de l’Ebre, realitzar activitats de sensibilització sobre la preservació del Medi Ambient, identificar i protestar per les principals agressions ambientals existents a l’Ebre: centrals nuclears, incineradores de residus, infrastructures de transport, destrucció de biodiversitat, contaminació, embassaments, etc i moltes altres activitats lúdiques.

Tot i que, el recorregut es realitzarà fonamentalment en bicicleta, comptarem amb diverses caminades, recorreguts en piragües i altres embarcacions i sortides naturalistes per conèixer alguns dels espais més valuosos de la zona. El recorregut en bici se realitzarà en etapes de 35 a 65 quilòmetres diaris, sense grans pujades. Comptarem amb un vehicle de recolzament per transportar els materials (menjars, roba, sacs de dormir o estoretes), cosa que ens permetrà pedalejar sense pes. Per a dormir utilitzarem poliesportius i altres instal•lacions similars i possiblement en alguna ocasió tendes de campanya.