Creació de la “European Public Water Network” a Nàpols

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, la Plataforma Ciutadana contra la Privatització del Canal Isabel II i la Xarxa Catalana Aigua és Vida han estat membres fundadors a Nàpols de la “European Public Water Network”.

En un context neoliberal de febre privatitzadora dels bens essencials per a la vida i amb l’excusa d’eixugar el deute, els governs estatal i català projecten privatitzar les empreses públiques de gestió de l’aigua. Els projectes de privatització del Canal Isabel II a la Comunitat Autònoma de Madrid i Aigües Ter Llobregat a Catalunya són els exemples més paradigmàtics.

Ecologistes en Acció denuncia que aquestes privatitzacions només afavoriran els interessos de la banca i les multinacionals que es beneficien de l’aigua. Com és el cas d’AGBAR, a hores d’ara en mans de la multinacional francesa Suez. Aquestes empreses públiques són de gran interès econòmic i estratègic per a Catalunya, per a l’estat i per a la Unió Europea. El Canal Isabel II i Aigües Ter Llobregat són dues empreses que aporten beneficis i de gran interès empresarial privat per la seguretat que dóna el mínim nombre d’impagaments i l’enorme volum econòmic que suposa la factura total que paga el ciutadà.

L’aigua és un bé comú essencial per a la vida que no pot estar en mans privades amb l’objectiu d’aconseguir més i més beneficis i menys en les d’una multinacional francesa com Suez. L’aigua com a bé comunal que és ha de ser gestionada de forma transparent i participativa. Les empreses privades són opaques i amb l’objectiu d’acontentar als seus accionistes no reinverteixen els beneficis en el manteniment de la xarxa i les infraestructures. També posen en perill la qualitat de l’aigua per a consum humà, els llocs de treball i el bon estat ecològic dels ecosistemes fluvials. En el marc de la gestió de l’aigua s’ha demostrat a la pràctica que una gestió pública de l’aigua és molt més eficient que la privada.

Per tot plegat, les organitzacions ecologistes i socials que han participat en aquesta jornada a Nàpols han acordat sumar sinérgies i esforços per a fer front aquesta irresponsable febre privatitzadora, iniciar una campanya ciutadana informativa a Catalunya, l’estat espanyol i posar el debat en el sí de la Comissió Europea.

El proper “Fòrum Mundial de l’Aigua” que s’organitzarà el proper març a Marsella serà un punt de trobada de totes les ONGs mundials per a denunciar l’engany del Fòrum Oficial que molt lluny d’organitzar-se per la ONU ho és per les multinacionals de l’aigua. A tal efecte, la “European Public Water Network” ha decidit, a proposta d’Enginyeria sense Fronteres, retrobar-se els propers 7 i 8 de gener a Barcelona per tancar el programa del “Fòrum Mundial de l’Aigua” on participaran ONGs de tot el món.
Visitants connectats: 344