Moció i campanya Per un Alcoi lliure de transgènics

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció junt al Grup de Medi Ambient Acampadaalcoy anuncien que el pròxim 21 de desembre serà defensada al plenari municipal una moció per tal que l’Ajuntament d’Alcoi declare la ciutat com a "Zona Lliure de Transgènics".

Malgrat que els dos grups esmentats siguen els impulsors, aquesta iniciativa ciutadana té des d’un primer moment un gran suport social, com ho demostra la llarga llista d’adhesions, que a hores d’ara encara continua oberta a noves incorporacions, i que inclou ja a:

 • ACSUD-Las Segovias del País Valencià
 • Associació Gastronòmica El Menjador
 • Associació per a Créixer La Serrada
 • Associació Veïnal de Batoi
 • Associació Veïnal del Partidor
 • Associació Veïnal de la Zona Nord
 • Ateneu Cultural El Panical
 • Centre Cultural Ovidi Montllor
 • Centre Excursionista d’Alcoi
 • Club UNESCO d’Alcoi
 • COAG-Comunitat Valenciana (Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors)
 • COCUPANCA (Col·lectiu per la Cultura de Pau i Noviolència del Comtat i l’Alcoià)
 • Col·lectiu 8 de Març
 • La Unió de Llauradors i Ramaders
 • Llavors d’Ací (associació per a la promoció i la conservació de la biodiversitat agrària)
 • Plataforma per la Sobirania Alimentària d’Alacant
 • Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE)
 • Societat Naturista Vegetariana d’Alcoi

Totes unides per una pugna que engloba a tota Europa i que en Espanya ja ha dut a declarar 5 comunitats autònomes lliures de transgènics, i també d’altres diputacions provincials i consells insulars, i més de 150 municipis, entre els quals s’inclouen els pobles d’Altea, Calp i, des de fa ben poc, Crevillent, on la moció va anar avant amb l’aprovació per part de tot el consistori en ple: PP, PSOE, EUPV i Compromís, en una decisió en benefici de la ciutadania que deixava al marge qualsevol indici de partidisme.

Com a part de la iniciativa local també s’està duent a terme una campanya informativa, amb l’objectiu que el màxim de gent possible prenga consciència del que és realment un producte transgènic i del seu paper com a consumidor, ja que cada vegada és més evident que la implantació d’aquestos cultius d’organismes modificats genèticament està ocasionant greus implicacions en matèria de salut, de pèrdua de la sobirania alimentària i d’augment de la fam al món, o de la destrucció de la biodiversitat i del medi ambient, entre moltes altres qüestions de vital importància, raons per les quals reben un rebuig social cada vegada més palpable.

La campanya s’encetava el passat 29 d’octubre, en col·laboració amb el Centre Cultural Ovidi Montllor, amb un cicle de xarrades conduïdes per Miquel Vallmitjana, biotecnòleg membre de la plataforma "Som lo que sembrem" de Catalunya, i Samuel Bourrut, geògraf membre de la "Plataforma per la Sobirania Alimentària d’Alacant", i s’accentua aquesta setmana prèvia a la defensa de la moció.

Com a part d’aquesta sèrie d’activitats, ja el diumenge passat es va instal·lar una taula informativa al mercat del barri de Batoi (veure fotos) on es van repartir fullets explicatius i es va conversar amb totes aquelles persones que volien aprofundir encara més en la problemàtica.

A falta de concretar algunes accions, com ara el dibuix d’un mural artístic, la programació, a la qual tothom està convidat a participar activament, és la següent:

- Dimecres 14, al llarg del matí: taula informativa al mercat de la Zona Nord.

- Dijous 15, a les 21:00h: sopar i posterior projecció del documental "El món segons Monsanto" en la seu de l’Associació de Veïns del Partidor.

- Divendres 16, a les 20:00h: cercavila amb música i disfresses que partirà des de la Rosaleda i marxarà per l’Alameda repartint fullets informatius en direcció al Centre Cultural Ovidi Montllor on es durà a terme un sopar antitransgènic.

- Dissabte 17, al llarg del matí: taula informativa al mercat de Sant Roc.

El programa conclourà, com s’ha dit abans, amb la presentació de la moció al plenari municipal el dimecres 21 de desembre.

Els col·lectius promotors de la moció avisen que, independentment de la decisió que prenga el consistori alcoià davant de la moció, continuaran defensant, en un futur proper, la lluita per una alimentació i una agricultura lliures de transgènics, tant a Alcoi com a les poblacions veïnes, on promouran la mateixa moció, com fa palés el lema que està encapçalant els seus actes: "Poble a poble, cap a un món lliure de transgènics".

Altres recursos d’interés:

- En aquest enllaç es poden descarregar 3 talls d’àudio de curta durada que hem gravat amb Joan Lluís i Manu, president i membre respectivament de la Colla Ecologista-Cultural El Campanà, que és l’associació que ha vetlat per l’èxit d’aquesta moció a Crevillent.

- En la web d’Amigos de la Tierra es pot trobar el mapa i la llista completa de Zones Lliures de Transgènics d’Espanya, a data de gener de 2011.

Mentre que en la web de la "Xarxa Europea de Regions Lliures de Transgènics" trobem el mapa a nivell del continent europeu de l’any passat.
Visitants connectats: 422