Organitzacions socials, entre elles Ecologistes en Acció, reclamen un Consell General del Poder Judicial independent en temes d'aigua

Davant la creació del Fòrum de Debat sobre Dret d'Aigües, el passat 21 de desembre de 2011, per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la Fundació AGBAR, les organitzacions i moviments socials de la societat civil subratllen l'essencial que és mantenir la independència d'un organisme d'aquest tipus.

Es considera important aclarir què funcions i objectius tenen els actors que han signat aquest acord. D'una banda, el CGPJ es defineix legalment com un òrgan constitucional, col·legiat, autònom, integrat per jutges i altres juristes, que exerceix funcions de govern del Poder Judicial amb la finalitat de garantir la independència dels jutges en l'exercici de la funció judicial enfront de tots; i d'altra banda, la Fundació AGBAR depèn de l'empresa privada, Societat General d'Aigües de Barcelona – SGAB (Grup AGBAR), filial de la transnacional francesa SUEZ, tenint entre els seus objectius “funcionar com a nexe entre el Grup AGBAR i la societat”, així com “gestionar la memòria històrica i el know-how acumulat pel Grup AGBAR al llarg de la seva història”.

Cal recordar la sentència emesa el 5 d'octubre del 2010 pel jutjat del contenciós administratiu número 12 de Barcelona, on el jutge considera que en “absència de contracte de concessió, el servei i la situació il·legítima en la qual es troba la Societat General d'Aigües”, així com que “el preu que la Societat General d'Aigua de Barcelona cobra en contraprestació del servei que proporciona als ciutadans de Barcelona és il·legal”. Sentència ja recorreguda per Aigües de Barcelona.

Per això, la societat civil i les organitzacions que signen aquest comunicat volen denunciar que:

- L'acord que ha dut a terme el CGPJ amb la Fundació AGBAR, l'empresa privada Aigües de Barcelona, vulnera el principi d'independència del CGPJ.

- Aigües de Barcelona – Grup AGBAR- té un procés judicial obert per la inexistència del contracte de concessió a la ciutat de Barcelona i la il·legalitat de la seva tarifa, fent inacceptable que en aquest moment s'impulsi aquest debat que, com a mínim, menyscaba la reputació d'una institució com el CGPJ i la seva independència.

- La Fundació AGBAR té un conflicte d'interessos per coordinar un procés de debat al voltant del Dret a l'Aigua, pels seus interessos comercials en el sector, ja que busca ampliar el seu negoci en la gestió de l'aigua. Especialment en el Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament, en el qual AGBAR, com la resta d'empreses del sector privat, busca el lucre esbiaixant la garantia d'un dret humà, repartint-se 90M€ de dividends entre els seus accionistes en 2010.

- Per tot això, des de la societat civil, es considera un greu error pensar que el sector privat pot implementar Drets Humans. El sector privat té com a funció i objectiu, obtenir beneficis a partir d'activitats comercials, però l'aigua i sanejament estan en la categoria de Drets Humans tal com ho va reconèixer per unanimitat l'Assemblea General de les Nacions Unides, el passat 28 de juliol de 2010. Els serveis bàsics d'Aigua i Sanejament han de ser gestionats públicament amb participació i control social.

En aquest sentit, les organitzacions signatàries, reclamen un CGPJ independent, que impulsi un debat en matèria de Dret d'Aigües i els seus serveis bàsics associats des de la societat civil, fora dels interessos mercantils, que recolzi el caràcter públic de l'aigua i la seva gestió. A més, animen als professionals del sector a posicionar-se davant aquests fets.

Organizacions signatàries: Acción en Red , Asociación de Vecinos de Carabanchel Alto, Asociación de Vecinos La Unión de Vallecas, Ateneu Rocaus, Attac, Attac Acordem, Casal Independentista Ocell Negre, Campaña por la Gestión 100% Pública del Agua, CATAC, Comisiones Obreras de Madrid, Comisiones Obreras de Catalunya, Comité de empresa del CYII, Comitè d'empresa Agència Catalana de l'Aigua, Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Ecologistas en Acción, Equo, Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Federación de Asociaciones de Vecinos de Leganés, Federación Regional de Asociaciones de Vecinos de Madrid (FRAVM), gent del Ter, Grup de Defensa del Ter, Ingeniería Sin Fronteras, Iniciativa Servicios 100% Públicos, Intersindical Alternativa de Catalunya – IAC, Izquierda Anticapitalista, Izquierda Unida – CM, Martorell Viu, Plataforma contra la Privatización del Canal Isabel II, Plataforma en Defensa de l'Ebre, Plataforma Oposició al Transvasaments, Plataforma Prou Sal, Parque Si en Chamberí, Research & Degrowth, Unión General de Trabajadores, Xarxa de Consum Solidàri Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua