Greu risc de regressió en política de biodiversitat

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

La compareixença d’ahir del ministre de Medi Ambient Arias Cañete en la Comissió d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient va posar en evidència per a Ecologistes en Acció les intencions de desregulació i de regressió en les polítiques de biodiversitat, centrant-se la legislatura a modificar la normativa bàsica en compte de concentrar-se en la seua aplicació. Això farà impossible que l’Estat espanyol complisca l’objectiu assumit d’aturar la pèrdua de biodiversitat per a l’any 2020.

El ministre de Medi Ambient va centrar la compareixença relacionada amb la conservació de la natura a anunciar canvis en la Llei de patrimoni natural i biodiversitat, sense especificar quins canvis pretén realitzar; a modificar la protecció de les espècies “racionalitzant-la” revisant les disposicions ja aprovades; a compatibilitzar la conservació de la natura amb el seu ús turístic; a revisar el Reial Decret d’espècies invasores per a “buscar formules d’acord” amb aquells que pretenen continuar fomentant-ne la introducció; i a declarar la Serra de Guadarrama com a Parc Nacional, a pesar que el projecte existent és contrari a la normativa de Parcs Nacionals.

La Llei de patrimoni natural i de la biodiversitat, tot i que no satisfà plenament Ecologistes en Acció, és la millor Llei de conservació de la natura que ha existit, va suposar un amplíssim treball fins la seua aprovació en 2007 i tal com se sol·licita al Ministeri, la seua aplicació hauria de ser prioritària en la legislatura present. Modificar la Llei suposarà la pèrdua d’anys de treball i comportarà el risc d’una disminució de les mesures de protecció de la biodiversitat, precisament quan s’hauria d’estar prenent les mesures necessàries per frenar o aturar la pèrdua de biodiversitat tal com el Govern espanyol s’ha compromés davant de la Unió Europea i el Conveni de Biodiversitat.

El Ministeri de Medi Ambient pretén modificar tota la regulació existent sobre planificació d’espècies amenaçades i d’espais protegits, sense comptar amb propostes concretes que les substituïsquen, la qual cosa podria suposar una major desprotecció d’espècies i espais naturals.

A més, resulta especialment preocupant que el ministre anunciara la seua intenció de buscar fórmules d’acord amb aquells sectors que estan pressionant per a la derogació del Reial Decret d’espècies invasores, espècies altament danyoses per a la fauna i flora autòctona, i que el que pretenen és continuar introduint espècies invasores per a poder mantenir activitats com ara la pesca esportiva. Ecologistes en Acció avança que no hi ha possibilitats d’acord per a permetre que continue la introducció d’espècies com per exemple el silur, la truita arc iris i d’altres espècies invasores.

En relació a la proposta de declarar la serra de Guadarrama com a Parc Nacional, Ecologistes en Acció denuncia que la proposta no suposa una millora de les condicions de conservació dels valors naturals i culturals, sinó una desregulació de la normativa existent per a permetre usos, activitats i construccions incompatibles amb un parc nacional. La caça, la pesca, la construcció d’infraestructures, la unió de les estacions d’esquí per la zona de cims de Navacerrada són algunes de les qüestions més polèmiques que comportaria l’aprovació del Parc Nacional. Aquestes actuacions actualment estan prohibides, bé per la Llei de parcs nacionals vigent, bé pels espais protegits ja existents, com el Parc Natural de Peñalara o el Parc Regional de la Conca Alta del Manzanares, i que desapareixerien una vegada aprovat el Parc Nacional.

Com a aspectes positius d’aquesta intervenció, Ecologistes en Acció vol destacar la declaració d’intencions molt positiva d’impulsar la declaració de les Zones Especials de Conservació (ZEC) i per tant de la Xarxa Natura 2000 i la coherència de la Xarxa de Parcs Nacionals, tots dos aspectes fonamentals per a la legislatura present.
Visitants connectats: 599