Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia la poca transparència de la Generalitat de Catalunya en el procés que ha obert de privatització de les empreses públiques que gestionen un bé essencial per a la vida com és l'aigua.

La normativa a l'estat espanyol i a Catalunya és inequívoca des de la “La Ley de Aguas de 1879” al “texto refundido de 2002” al fixar el caràcter públic de l'aigua. L'Estatut d'Autonomia atorga competències a la Generalitat de Catalunya com la Institució que ha d'organitzar l'administració hidràulica, inclosa la participació dels ciutadans.

La Directiva Marc d'Aigua (DMA) obliga als estats a fomentar la participació ciutadana en la gestió de l'aigua. La DMA planteja l'obertura d'espais de participació per tal d'oferir oportunitats per conèixer millor els problemes relacionats amb la planificació i gestió de l'aigua i, en definitiva, millorar el procés d'implementació de la directiva. La idea que es vol promoure és la de treballar en la recerca de solucions àmpliament acceptades sobre la gestió de l'aigua en cada conca hidrogràfica perquè les decisions es prenguin tenint en compte, i incorporant en la mesura del possible, les opinions, experiències i propostes dels principals implicats.

Ecologistes en Acció de Catalunya considera que la Generalitat de Catalunya incompleix la DMA, ja transposada a l'Estat espanyol, pel fet d'eliminar els consells de conca incorporats als estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua, disminuir els participants del Consell de l'Ús Sostenible de l'Aigua, només haver-lo convocat dos vegades durant l'any 2010, cap el 2011 i mai informar de la dissolució de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATL) ni del procés de privatizació que ha endegat a partir de l'aprovació al Parlament de Catalunya de la llei Omnibús a finals de l'any passat.

ATL és una empresa pública creada mitjançant el Decret Llei 3/2003, pel qual s'aprova el text refòs de la legislació en matèria d'aigües a Catalunya, li otorga la gestió i explotació de les instal·lacions que comprenen el tractament, emmagatzematge i el transport d'aigua des de les fonts de captació o producció fins als dipòsits municipals de 121 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona, la qual cosa suposa l'abastament de més de 4,9 milions d'habitants.

El deute de més de 600 milions permès pels successius governats de Catalunya facilita la justificació de les intencions privatitzadores d'ATL, empresa pública que el passat 2010 va ser considerada la segona millor empresa pública del món per la Global Water Awards. La gestió pública d'abastament en alta desenvolupada per ATL ha demostrat una gran qualitat en el seu servei i les seves infraestructures estan en molt bon estat de conservació gràcies a les inversions en manteniment.

Ecologistes en Acció considera que la gestió del Cicle de l'Aigua es veurà greument afectada si ATL es privatitza. Les fons naturals d'abastament són essencials per tenir aigua de qualitat i per a la preservació dels ecosistemes aquàtics. La DMA exigeix als estats membre de la Unió Europea el bon estat de les masses d'aigua per al 2015. Una gestió en mans privades no possibilita les inversions de caràcter medioambiental, la recuperació dels aqüífers, l'aplicació del Pla Sectorial de Cabals de Manteniment, etc la qual cosa suposarà un incompliment de la Directiva Marc d'Aigua i, el que és més greu, un deteriorament de les fonts naturals d'un bé essencial per a la vida.

Ecologistes en Acció farà tot el possible per mantenir la gestió del cicle integral en mans d'empreses públiques i lluitarà per una gestió eficient i transparent que faci factible l'equilibri adequat que ha d'existir en una societat justa socialment i ambiental.