A l'abric de les dades del dèficit públic presentades ahir i de la subhasta del Banc Central Europeu (BCE) de demà, Ecologistes en Acció critica els mecanismes de conversió del deute privat en públic perquè aquest siga reemborsat per mitjà de retallades socials i destrucció ambiental.

Un dia després de la presentació de les dades del dèficit públic espanyol i un dia abans d'una nova subhasta de liquiditat il·limitada per part del BCE, Ecologistes en Acció posa damunt de la taula una sèrie de dades:
- Ahir es van presentar les xifres del dèficit espanyol, en el qual les comunitats autònomes impulsen una xifra, el 8'51% del PIB, que s'allunya de les exigències de la UE.
- El deute total de l'economia espanyola arriba aproximadament al 400% del PIB. D'aquest, només el 16% és públic, mentre que la resta està en mans privades, fonamentalment bancs (32%) i empreses no financeres, constructores majoritàriament (31%).
- Demà el BCE llançarà una altra subhasta sense límit de liquiditat a un interés de l'1%. En l'anterior, de desembre, es van repartir 500.000 milions d'euros i és possible que demà es torne a assolir eixa xifra.
- El Ministeri d'Economia ha adjudicat a 12 entitats bancàries espanyoles avals per més de 40.000 milions d'euros (la majoria al BFA, la matriu de Bankia) perquè puguen entrar en subhastes de la UE com la de demà. El tipus d'interés d'aquestos avals està entre el 0'75 i l'1'25% i obliga als que els contracten a invertir en deute públic espanyol. Els bancs més grans no necessiten aquestos avals per a les subhastes del BCE.
- Una vegada aquestes entitats aconsegueixen, siga amb avals o sense, els diners del BCE a l'1%, li'l presten majoritàriament al Govern espanyol i/o autonòmic a un interés, en el cas del Govern central, que es troba al voltant del 3%.
- Fa quatre anys, 18 de les empreses espanyoles que cotitzen en l'IBEX35 evadien impostos en paradisos fiscals. En 2011 van ser 30 de les 35.
- L'any 2010, la ciutadania espanyola va entregar a Hisenda l'11'5% dels seus ingressos, mentre que les empreses de l'IBEX-35 van aportar el 9'9% dels seus beneficis, això sense comptar amb allò que s'ha evadit en paradisos fiscals.
- Les mesures que ha pres el Govern, que obliguen a tenir més provisions per hipoteques o sòl a les entitats bancàries, tenen com a objectiu explícit la fusió de les dites entitats, per a la qual cosa comptaran amb les ajudes públiques del FROB.
- La devolució del deute espanyol, que fonamentalment és privat i impagable per la suma a què ascendeix, és l'instrument de xantatge que estan usant la UE i el Govern espanyol per a imposar retallades de drets socials i donar un nou gir a la sobreexplotació del nostre entorn amb mesures com ara: la modificació de les lleis de costes, de patrimoni natural i biodiversitat, avaluació d'impacte ambiental, qualitat de l'aire, desenvolupament rural i parcs nacionals, i també amb el Pla Hidrològic Nacional, i el Pla de Qualitat de l'Aire.
- Tot el paquet de reformes del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient encaixa perfectament amb l'intent de reviscolar el sector de la rajola.

Per tant, Ecologistes en Acció conclou que:

  • El gran problema no és el deute públic, és el privat
  • El Govern i la UE impulsen la conversió del deute privat en públic per mitjà de mesures com ara: l'evasió fiscal, el foment de l'especulació contra el deute públic o les ajudes a la banca.
  • Qui sosté un nivell de deute insostenible no són els que el van contraure, sinó el gros de la població i l'entorn.

I, en conseqüència, l'organització ecologista proposa que es realitze una auditoria de tot el deute espanyol per a fer una quitança sobre la que ha sigut originada per a la destrucció social i ambiental. Aquesta és l'única manera d'eixir d'aquesta crisi sense la destrucció del nostre patrimoni natural i social.