Ecologistes en Acció denuncia que la posició de la Generalitat de Catalunya sobre la Política Pesquera Comuna (PCC) no està consensuada, sinó imposada.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat el passat 25 d'Abril que ha consensuat el posicionament de Catalunya a l'entorn de la Reforma de la Política Pesquera Comuna. Enfront aquesta situació Ecologistes en Acció de Catalunya volem denunciar el següent:

El posicionament anunciat no s'ha consensuat, s'ha imposat. El procés de participació en l'elaboració del posicionament presentat per la Generalitat ha estat del tot insuficient. Les ONGs ambientals catalanes només han pogut reunir-se en una ocasió amb l'Administració catalana per explicar els seus posicionaments enfront la Reforma, i no han pogut discutir cap esborrany del posicionament fins que s'ha presentat el document final.

El teòric fòrum electrònic a través del qual es va pretendre vehicular la participació es va posar en marxa únicament una setmana abans de la presentació final del posicionament, i no s'ha activat mai el procés de discussió. Ecologistes en Acció vol denunciar que no s'ha produït un veritable procés participatiu, i vol remarcar la confusió total del Govern de la Generalitat entre processos d'informació i de participació.

Al nostre entendre, la proposta presentada conté deficiències importants, a més d'una redacció que no reflecteix la realitat del sector pesquer català i una manca de propostes coherents que permetin una explotació sostenible dels recursos a llarg termini i la supervivència del sector pesquer de baix impacte, és a dir la flota artesanal. Algunes d'aquestes deficiències son:

  • Equivoca radicalment la diagnosi en no comprendre que el principal marge de millora pel sector passa per una millor gestió ambiental, i que per tant no ens trobem en una situació de confrontació entre les tres dimensions de sostenibilitat: ambiental, social i econòmica. El deteriorament dels estocs marins (el 91,7% dels estocs Mediterranis estan sobreexplotats [1] i la sobrecapacitat existent, és el que està afectant la sostenibilitat econòmica i social del sector. El posicionament del Govern de Catalunya no menciona quins canvis són necessaris en el marc de la gestió dels recursos per a millorar la situació dels estocs i ajustar la capacitat en el marc de la reforma de la PPC.
  • La proposta realitzada ignora aspectes claus de la reforma, i adopta una aproximació negativa maximalista impròpia d'un govern que vol contribuir a un procés de desenvolupament d'una política europea. El Govern considera inadequada la gestió mitjançant concessions de pesca transferibles, però no presenta cap alternativa en l'àmbit de la gestió dels recursos; igualment no menciona res sobre la importància i característiques dels plans pluriannuals, la cogestió pesquera, ni la participació; tampoc no afronta com resoldre el problema de la sobrecapacitat per aconseguir fer l'ajust amb un mínim impacte social i l'optimització dels recursos naturals; de la mateixa manera no específica si les recomanacions científiques han de constituir un límit en l'establiment de quotes.
  • La generalitat menysprea la pesca artesanal i selectiva, doncs considera que tota la flota present a Catalunya és artesanal. En aquest sentit és alarmant que la Generalitat no distingeixi entre la pesca de baix impacte -que utilitza diferents arts de pesca en funció de la temporada i l'espècie objectiu, que consumeix poc gasoil, etc.-, de la resta de la flota catalana composta per embarcacions de caràcter industrial i de gran impacte ambiental. De seguir amb aquest plantejament, la Generalitat estarà apostant per la desaparició progressiva de la pesca artesanal de baix impacte ambiental i d'elevat valor social i cultural.
  • Les propostes relacionades amb el Fons Europeu Marítim i Pesquer no presenten un anàlisi mínim necessari. El document no aporta cap anàlisi de les conseqüències dels mecanismes de modernització i d'ajust de capacitat realitzats a Catalunya, així com els problemes de control sobre l'ús dels recursos públics, ni sobre la repartició dels recursos públics entre la flota catalana, etc. Això fa que les propostes realitzades no tinguin la profunditat d'anàlisi suficient i no es facin propostes per solucionar cap d'aquestes temàtiques. Igualment no aborda la necessitat de reforçar el finançament dels serveis públics per garantir els bens comuns, ni aporta els canvis necessaris en el context legislatiu per garantir un bon ús del finançament públic.
  • El posicionament presentat ha minusvalorat el coneixement acumulat per Ecologistes en Acció i les altres entitats catalanes que formen part de la Coalició OCEAN2012. Ecologistes en Acció forma part del grup directiu de la coalició OCEAN2012. Aquesta coalició creada expressament per fer aportacions al procés de reforma de la Política Pesquera Comuna està formada per més de 150 entitats (ecologistes, pescadors artesanals, professionals en l'àmbit marí, etc.) de tota Europa, i s'ha posicionat de forma clara i propositiva respecte a tots els aspectes claus de la reforma.
    El Govern de Catalunya, vist els continguts del document presentat, ha menyspreat bona part del coneixement expert d'aquesta coalició. Estem convençuts que la nostra participació de manera contínua en el procés d'elaboració del posicionament, conjuntament amb la de la resta d'entitats, hauria permès enriquir la proposta d'una manera clara.

[1] Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries (STECF). Consolidated Advice on Fish Stocks of Interest to the European Union (STECF 11-18).