Actualment, ens trobem en la fase final de la negociació de la reforma de la Política Pesquera Comuna (PPC), l'instrument de gestió de la pesca i l'aqüicultura de la Unió Europea. La nova PPC, ara en discussió entre La Comissió Europea, el Consell Europeu i el Parlament Europeu, entrarà en vigor l'1 de gener de 2013 i serà vigent durant els propers deu anys.

La reforma de la PPC que s'està duent a terme actualment marcarà el futur del sector pesquer i dels ecosistemes marins europeus durant els pròxims anys. Tot i així, la proposta presentada per la Comissió Europea no només presenta incoherències importants entre els objectius i els mecanismes proposats, a més a més, sinó s'apliquessin les mesures tècniques i finançament apropiats, s'estarà posant encara més en perill al sector pesquer, especialment aquell que pesca de la manera més sostenible des d'un punt de vista social i ambiental -el sector artesanal-, afectant així a la necessària recuperació dels ecosistemes marins, la recuperació socioeconòmica de les zones pesqueres i l'opció d'oferir als consumidors productes procedents d'una pesca responsable i de baix impacte.

En un context de mala gestió pesquera, reserves de peixos en declivi, nivells de descarts inacceptables, augment del preu del gasoil i pèrdua d'ocupació al sector pesquer, cada cop més depenent de les subvencions públiques per a sobreviure, s'ha d'afegir la severa crisi que afecta a les tres vessants: ecològica, econòmica i social. Davant de tot això és evident que la situació actual requereix d'un canvi urgent i radical, que s'ha d'afrontar des de tots els nivells: polítics, pescadors, intermediaris, distribuïdors i consumidors. Però ni la prohibició dels descarts, ni la seva comercialització, ni la promoció indiscriminada de l'aqüicultura proposades per la Comissió son alternatives viables si no es prenen les mesures tècniques adequades.

Amb aquest document Ecologistes en Acció pretén únicament mostrar la seva posició sobre tres temes importants actualment en discussió: la prohibició dels descarts, la seva comercialització i promoció de l'aqüicultura.

Posició d'Ecologistes en Acció sobri descarts