En resposta a una queixa de la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi per l'incompliment del deure legal de conservació del castell de Barxell, el Síndic de Greuges ha resolt recomanar a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport «que s'acorde l'execució subsidiària, a càrrec de la propietat de l'immoble, dels treballs de conservació que eviten l'arruïnament del bé d'interés cultural, i que s'incoe el corresponent expedient sancionador per la comissió d'una infracció greu i valore l'exercici de la potestat expropiatòria, per constituir causa d'interés social per a l'expropiació el perill de destrucció o deteriorament del bé.”

El castell de Barxell, situat entre els parcs naturals de Mariola i de la Font Roja, és una magnífica torre dels segles XIII i XIV i un dels pocs monuments de l'època medieval que es conserven al terme municipal d'Alcoi. Va ser declarat Bé d'Interés Cultural en 1996, la qual cosa obliga els propietaris a mantenir-lo i conservar-lo, i a impedir que es deteriore.

El Síndic ja va resoldre el 30-03-2010, en termes similars, una altra queixa del grup ecologista. Vist el temps transcorregut i el perill en què es troba el castell, els membres de La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció reclamen que la Conselleria atenga la recomanació del Síndic sense més dilacions. Així mateix han declarat que no entenen com és possible que encara no s'haja sancionat els responsables: “és molt estrany aquest tracte de favor, ja que l'empresa propietària del castell i el seu administrador han desatés tots els requeriments i ultimàtums de l'Administració”. Cal dir que la Llei del patrimoni cultural valencià castiga l'incompliment del deure de conservació d'un bé d'interés cultural amb multa de 60.001 a 150.000 euros.

Els ecologistes també consideren que l'expropiació del castell és la millor opció: “la titularitat pública facilitaria l'accés als fons de l'anomenat 1% Cultural i permetria que pogueren visitar el castell tant les nombroses persones que fan excursions pels parcs naturals de la Font Roja i de la serra de Mariola, com el públic en general. Després de tants anys d'incompliments, queda clar que el castell no es troba segur en màns dels actuals propietaris i que l'alternativa de l'expropiació, prevista per la Llei per a casos com aquest, és la més convenient.”