Catalunya ha retrocedit a la cua d’Europa en conservació de la natura

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

Informe Degradació de les polítiques de conservació de la biodiversitat a Catalunya 2012

La manca de voluntat política dels successius governs i les retallades pressupostàries del 60% em 3 anys porten Ecologistes en Acció de Catalunya a qualificar de desastrosa la gestió de la biodiversitat a Catalunya i a reclamar als partits polítics que concorren a les eleccions del 25 de novembre a prestar una atenció especial a aquesta matèria donada la seva rellevància.

L’Informe ¨Degradació de les polítiques de conservació de la biodiversitat a Catalunya 2012¨ d’Ecologistes en Acció presentat avui , fa una anàlisi exhaustiva de les polítiques de conservació de la biodiversitat. La conclusió no pot ser més contundent: Catalunya ha passat dels primers als últims llocs a Espanya i a Europa en polítiques de conservació de la natura.

Les causes queden recollides en aquests punts principals :

  • Incompliment generalitat de la legislació catalana, europea i internacional
  • Manca d’integració sectorial, transversal, de les polítiques de naturalesa, i marginació a un departament o, des de 2010, a subunitats de dos departaments de la Generaltat.
  • Manca de voluntat política dels governs de CiU i del tripartit
  • Retallades de fins al 60% en els pressupostos de Medi Natural entre 2009 i 2012.

Cal recordar que Catalunya va ser, durant la dècada de 1980 i part dels 1990, pionera i referent a l’Estat quant a polítiques de conservació de la natura, però en els darrers anys s’ha produït un estancament i retrocés fins arribar a una situació crítica , a partir del 2010 amb el desmantellament accelerat de tot el cos normatiu i d’estructura de gestió i conservació de la biodiversitat.

L’Informe analitza el conjunt de polítiques catalanes sobre la natura, i les contextualitza en l’àmbit estatal i internacional, especialment en el marc de Nacions Unides.

Ecologistes en Acció formula en el seu informe una relació de propostes d’actuació prioritzades, dins d’un “full de ruta” que representa una aportació en positiu per al proper cicle polític que s’inicia arran de les eleccions avançades del 25 de novembre de 2012, al Parlament de Catalunya.
Visitants connectats: 397