Els ecologistes afirmen que ja s'han talat al voltant dels 2000 pins blancs entre els mesos de juliol, setembre i octubre. Els impactes d'aquesta actuació es resumeixen en 4 punts:

1. Impacte sobre les persones: Degradació d'un espai natural periurbà de qualitat, o pèrdua d'espais amb ombra a la vora del camí, etc.

2. Impacte sobre les espècies i ecosistemes: Afectació directa a la pineda, especialment d'arbres grans i vells, els més valuosos. Aquests són els que alberguen més diversitat biològica: espècies d'ocells que hi nidifiquen o s'hi alimenten, esquirols, etc.

3. Impacte paisatgístic: Degradació visual del bosc i les zones obertes.

4. Impacte antipedagògic: Les destrosses fetes per les màquines a la vegetació, i les imatges de piles d'arbres tallats representen un lamentable missatge educatiu a la població en relació al respecte cap a la natura.

Per aquests motius, i donada la gran alarma social generada per l'actuació que s'ha reflexat en desenes de trucades o informacions de ciutadans cap al grup ecologista Les Agulles, s'ha decidit llençar una campanya de protesta per internet, a través del portal Oiga.me:

El govern municipal ja ha reaccionat a la campanya afirmant que s'està fent una «neteja» de la zona que va quedar molt malmesa als temporals de vent del 2009, eliminant arbres morts i sotabosc, Ecologistes en Acció vol recordar a l'Ajuntament que el sotabosc i els arbres morts (els pocs que hi havia) són són «brutícia», sinó part intrínseca de l'ecosistema forestal. «La prevenció d'incendis es realitza a través de la conscienciació ciutadana i una adequada vigilància, no devastant el bosc», han recordat des de Les Agulles.

Sobre l'afirmació que es talen els arbres que entorpeixen el creixement dels del costat, els ecologistes afirmen que les imatges parlen per si soles, ja que s'aprecien desenes d'arbres aïllats que han estat talats, o conjunts d'arbres on s'ha deixat únicament els exemplars més petits.

I en referència a l'excusa de fons el creixement de Gavà cap a Ponent (en referència al polèmic Pla de Ponent) té un amplíssim consens social i és sostenible i respectuós amb el medi ambient, Ecologistes en Acció recorda la forta oposició ciutadana existent des de l'any 1992, com a mínim, i que, finalment, la tossuda realitat ha fet esclatar la bombolla immobiliària, al caliu de la qual va gestar-se el Pla de Ponent.

A la vista de tot plegat, Ecologistes en Acció es referma en la seva sol·licitud a l'Alcalde de Gavà, reclamant més respecte per la diversitat biològica, el paisatge i l'entorn natural de Gavà, i proposa a la població que manifesti el seu rebuig a les tales d'arbres a través de la ciberacció al portal Oiga.me.

Per a més informació sobre el Pla de Ponent, consulteu:
http://pladeponent.blogspot.com.es/?view=magazine
https://www.ecologistasenaccion.org/spip.php?article13084
http://pladeponent.blogspot.com.es/2009/05/identificades-prop-de-250-especies-de.html

Boscos Gavà