Per a Ecologistes en Acció, l'accident de Txernòbil va mostrar clar i net el dany que pot fer un accident nuclear i el de Fukushima va mostrar que no hi ha cap país, per avançat que siga, fora de perill dels riscos de l'energia nuclear.

PDF - 286.7 kB
Chernóbil: no olvidamos

El 26 d'abril es compleixen 27 anys de l'accident de Txernòbil (Ucraïna, 1986). Els danys són enormes en termes econòmics, de pèrdues humanes i de patiment humà. Encara ara no hi ha un consens sobre les víctimes; les xifres oscil·len entre els 200.000 morts segons fonts de l'Acadèmia Russa de Ciències i unes poques desenes segons l'Organització Mundial de la Salut. Cal dir, no obstant això, que aquest organisme va firmar en 1957 un acord amb l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) per a pactar amb aquest les avaluacions i la comunicació sobre danys produïts per accidents nuclears, per la qual cosa no és un organisme independent. L'asseguradora Swiss Re calcula que el nombre de víctimes és de 165.000.

A això cal afegir l'enorme patiment humà causat per les evacuacions massives, la pèrdua d'habitatges i la por a l'efecte de la radioactivitat. En total, la superfície contaminada va pujar a 150.000 km2, la tercera part de la superfície de l'Estat espanyol. Els costos econòmics assoleixen els 350.000 milions d'euros.

Actualment la situació encara no està controlada perquè el sarcòfag, que es va construir molt de pressa després de l'accident, pateix nombrosos danys. Està solcat per més de 200 m2 d'esquerdes que permeten l'eixida de la radioactivitat i l'entrada de l'aigua. De fet, al febrer s'han produït enfonsaments, afortunadament lluny del reactor. Si aquestos enfonsaments es generalitzen, es convertiran en una autèntica amenaça de reinici de la reacció nuclear. La possible solució, no definitiva, a tot açò passa per construir un segon sarcòfag de més de 120 metres d'alt, valorat en més de 1.000 milions d'euros. El problema és que aquest segon sarcòfag no estarà preparat fins l'any 2020 segons les estimacions més optimistes. El govern ucraïnés es planteja cobrir amb resina les esquerdes de l'actual sarcòfag per a reduir les emissions radioactives.

A pesar d'aquesta terrible experiència, alguns països del món, com ara Espanya, continuen sense aprendre la lliçó i s'entesten a mantenir obertes les seues centrals nuclears. L'accident de Fukushima (Japó, 2011) va demostrar que cap país amb centrals nuclears, per avançat que siga, està lliure d'aquesta amenaça.

Per tant, Ecologistes en Acció manifesta que el més sensat i racional és procedir al tancament urgent i escalonat de totes les centrals nuclears.