PDF - 168.1 KB
Document prioritats presentat als grups

Ecologistes en Acció de Catalunya s'ha reunit amb els diferents grups amb representació al Parlament de Catalunya per presentar les seves propostes per a la present legislatura. L'organització considera que les mesures plantejades són inevitables i urgents si es vol una via de sortida real a la crisi.

L'organització s'ha reunit amb la CUP, ERC , PSC , ICV-EUiA i CIU des del passat mes de març.

Segons l'organització ecologista, cal un gir radical en les polítiques de ¨mercat¨ que dominen l'acció governamental i que estan a la base de la crisi social i ecològica que sofreix el nostre país. ¨ És impossible solucionar un problema amb les mateixes mesures que ens hi han portat¨ , com explica Jaume Grau, responsable de l'àrea Natura i Biodiversitat de l'organització, al que afegeix ¨l'actual crisi és alhora econòmica, financera, social, ètico‐democràtica, ecològica, agroalimentària, energètica i climàtica. No es pot ignorar cap de les dimensions de la crisi perquè totes elles estan íntimament lligades¨.

PDF - 86.8 KB
Preguntes parlamentàries

En les reunions mantingudes amb la CUP, ERC , PSC , ICV-EUiA i CIU, els ecologistes han exposat el seu diagnòstic sobre sectors que considera estratègics com són l'agricultura, la ramaderia i la pesca, l'energia, l'aigua, el canvi climàtic, els residus així com la biodiversitat. Sectors que consideren atacats per les polítiques que s'apliquen des de fa dècades i que són a on s'han de buscar les causes de la crisi.

La realitat és tossuda i als èxits dels mercats financers i dels oligopolis empresarials, mostra l'altra cara dels costos enormes de deute, desocupació, gana, corrupció, salut pública i despesa de fons públics per sostenir i reparar els problemes de contaminació i residus derivats del dominant model productiu, industrial i comercial actual. Despesa pública a través de subvencions, infraestructures, inversions per gestió de residus i tractaments de contaminants; que podria evitar sens dubte el desmantellament i les retallades que s'estan realitzant en els drets socials com l'educació, la sanitat i la cultura.

No obstant això, l'organització opina que l'acció del govern és de continuïtat i aprofundiment de les mateixes polítiques fracassades, de privatització i liberalització, que considera una fugida cap a endavant que pot donar rèdits a curt termini, per a una hipoteca que ens porta a una situació d'enfonsament, amb gran patiment humà i impactes ambientals irreversibles .

Davant el discurs omnipresent respecte a que no hi ha alternatives, el document que Ecologistes en Acció ha presentat als diferents grups conté una relació detallada de propostes per canviar les polítiques i orientar l'acció del govern, els reptes no poden eludir-se per més temps. Els grups, que han coincidit en el diagnòstic i urgència dels reptes, han mostrat en alguns casos diferencies com en el model de gestió públic o privat o en la seva defensa de fer compatible el ¨necessari¨ creixement capitalista amb els reptes socials i ambientals, la qual cosa els ecologistes consideren un fals oxímoron. En alguns casos també, com en la reunió amb CIU, les diferències s'han escudat en les dificultats pressupostàries i inèrcies de l'administració, la qual cosa per a Ecologistes en Acció en molts casos són arguments a la falta de voluntat per encarar els inexorables canvis profunds. L'organització vol recordar com en el tractament de residus domèstics o depuració, en les polítiques de la Naturalesa i Biodiversitat o en l'aposta en l'energies renovables , Catalunya va ser pionera, a hores d'ara hi ha una clara involució de polítiques de competència de la Generalitat.

Finalment, en cadascuna de les reunions els ecologistes han denunciat l'incompliment de la legislació ambiental i la falta de transparència, informació, debat públic i participació de la societat en processos i decisions polítiques que afecten a l'interès comú. Els varis permisos de prospecció d'hidrocarburs en la Costa Catalana i mitjançant el fracking a diverses comarques del país, el procés de privatització de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat, la creació de l'empresa mixta per gestionar sense concurs públic, ni valoració externa d'actius ( alguns dels quals, bens propietat de la Generalitat) l'aigua a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb el 85 % del capital en mans de la multinacional AGBAR , són exemples greus d'opacitat i irregularitats que es vénen denunciant . Per Quim Pérez , responsable de l'àrea d'aigua d'Ecologistes en Acció ¨aquestes exigències constitueixen els pilars de la democràcia i son la base necessària del dret a decidir que la majoria parlamentària i social estem defensant a Catalunya ¨. En relació a diverses qüestions sobre les quals l'organització no té accés a informació , els grups es van comprometre a valorar la seva presentació mitjançant preguntes parlamentàries. Els ecologistes han presentat un primer dossier amb 65 preguntes en els àmbits d'aigua , medi natural i medi marí, i confien en la seva tramitació a través dels grups per obtenir respostes.

L'organització celebra l'atenció rebuda per part de tots els grups i lamenta el poc interès mostrat pel Partit Popular i Ciutadans, que no van respondre a la seva petició de reunió. Pel contrari , s'han començat reunions temàtiques amb alguns grups sobre temes específics com el fracking , medi natural , pesca i agricultura; que esperen puguin avançar les lluites que Ecologistes en Acció està portant en els diferents àmbits en articulació amb altres organitzacions i col.lectius de la societat.