Ecologistes en Acció ha sol·licitat que no es pose en marxa la central nuclear de Cofrents mentre no es coneguen les causes que van originar les fugues de 8 tubs del sistema d'aigua a pressió que acciona les barres de control. Aquestes són un sistema decisiu per a la seguretat de la central, ja que permeten regular la potència produïda i són claus per a la ràpida parada de la reacció nuclear, mitjançant l'absorció dels neutrons tèrmics. En Cofrents, com en totes les centrals d'aigua en ebullició (BWR), les barres de control entren per la part inferior del vas del reactor i s'han d'accionar hidràulicament mitjançant una sèrie de 290 canonades que aporten aigua a pressió. Per a parar ràpidament la central nuclear han de ser introduïdes en el nucli del reactor vencent el seu propi pes; això és un desavantatge respecte a altres dissenys en què el propi pes de les barres fa que la inserció es produïsca de forma natural en una situació d'emergència. Durant l'última parada per recàrrega s'han reparat 8 d'aquestes canonades, que presentaven fugues; l'operació ha tingut un alt cost en dosis radioactives per als treballadors a causa de la seua inaccessibilitat i de la dificultat dels treballs.

El problema és que encara no se sap quina és la causa de l'aparició de les fugues. Per les observacions realitzades s'ha descartat una sèrie de fenòmens que podrien ser els més comuns: corrosió per l'interior, corrosió intergranular, corrosió galvànica per l'interior dels tubs, erosió-corrosió i “pitting” per l'interior dels tubs. Per tant, la causa més probable de l'aparició de les fugues és la corrosió per l'exterior i s'atribueix l'aparició de les picades a la contaminació externa per clorurs, que s'han detectat en la superfície dels tubs. Tot i això, no es coneix l'origen dels clorurs externs a les canonades, que encara està investigant-se. Ecologistes en Acció considera que no està gens clar quin tipus de pràctiques són les que han fet aparéixer clorurs en les canonades i sol•licita que no es pose en marxa la central fins que no s'aclarisquen les causes i puga descartar-se la repetició del fenomen en els tubs reparats o en altres d'aquest important sistema.

La posada en marxa de la central sense atacar l'arrel del problema pot fer que aquest es repetisca en un futur pròxim i amb una gravetat potser major que la detectada en aquesta parada, amb la consegüent reducció de la seguretat. A més, si el fenomen es repeteix caldrà novament una altra sèrie de difícils reparacions, que sotmetran de nou els treballadors a grans dosis radioactives.

L'actitud laxa del CSN i dels propietaris de la central nuclear (Iberdrola) pel que fa a la seguretat nuclear fa que augmente la inseguretat i el risc d'accident.