La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi ha elaborat un informe sobre les inacabades obres dutes a terme per l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR) per a la reutilització de les aigües procedents de la depuradora dels Algars, al terme de Cocentaina.

Aquestes obres, adjudicades en gener de 2007, estaven paralitzades des de juny de 2011, ja que les empreses constructores no estaven cobrant el que els devia la Generalitat; aquesta va anunciar fa uns pocs mesos que posposava sine die la finalització de les obres de la depuradora. Amb aquesta decisió, les indústries de Cocentaina que havien sol·licitat cabals d'aigua depurada no podran utilitzar-les; tampoc no serà possible disposar d'aquestes aigües per a la neteja dels carrers i el reg de les zones verdes.

El fracàs d'aquest projecte és conseqüència de la decisió política de l'anterior Govern municipal del Partit Popular de destinar una part important de les aigües depurades al reg del frustrat camp de golf de Xirillent. Aquesta decisió va comportar l'abandonament d'un projecte de reutilització molt més coherent, útil i econòmic, que ja estava a punt d'executar l'empresa pública estatal «Aguas del Júcar SA».

L'Ajuntament d'Alcoi, en connivència amb la Conselleria d'Infraestructures, va decidir aprovar un nou projecte que tenia l'objectiu de bombar les aigües depurades fins al barri alcoià de Batoi, justament la zona urbana més pròxima als terrenys de Xirillent, on l'empresa «Nou Xirillent SL», vinculada a La Española, pretenia dur a terme un projecte d'urbanització amb camp de golf. Així, se li facilitaria a la promotora urbanística la conducció de les aigües depurades a Xirillent, acurtant-li en quasi 7 km la canalització que hauria de construir i reduint-li en 200 m el desnivell des del qual hauria de bombar l'aigua.

A pesar que l'objectiu principal d'aquest canvi era el reg del camp de golf (i així es va expressar reiteradament en els mitjans de comunicació), en la documentació del projecte es va ocultar tota referència al golf i es va tractar de justificar-lo amb altres úsos (industrial —sobretot—, i també neteja dels carrers i reg de les zones verdes de la ciutat).

Però el fet és que eixes demandes eren massa petites i les van haver d'inflar intencionadament:

  • La demanda industrial d'Alcoi es va “calcular” amb el pintoresc mètode d'adjudicar una dotació de litres per cada metre quadrat de superfície industrial de la ciutat, sense estudiar les necessitats i exigències de cada tipus d'indústria, sense calcular els costos de distribució i sense tenir en compte la ubicació de les empreses (moltes es troben més pròximes a la depuradora dels Algars que al barri de Batoi). Finalment cap indústria d'Alcoi ha mostrat interés per utilitzar l'aigua depurada. La demanda estimada de 5.702 m3 diaris s'ha vist reduïda a zero.
  • Per a la neteja de carrers (“baldeo”) el projecte calculava una demanda de 1.300 m3/dia (474.500 m3 anuals), més del que es consumia per aquest concepte a Barcelona. Segons dades de 2007 de la Gerència de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Alcoi, el consum anual per a neteja i reg dels carrers d'Alcoi s'estimava en 7.479 m3. És a dir, en el projecte de reutilització la demanda per aquest concepte es va inflar multiplicant-la per més de 63.
  • Per al reg de jardins es destinava un total de 657.000 m3 anuals, xifra que també és un autèntic despropòsit. De fet, el total de consum públic municipal real d'Alcoi (que, a més del reg de parcs i jardins, inclou altres usos: zones esportives, oficines municipals, centres educatius públics, etc.) va ser de 289.830 m3 en l'any 2005. A tall d'exemple, el consum anual d'aigua en zones verdes públiques de la ciutat d'Alacant en 1995 va ser només de 397.045 m3, a pesar que la superfície de zones verdes d'Alacant era quasi el triple que la d'Alcoi.
{{}}
Necessitats aigua reutilitzada Alcoi
(segons projecte)
Demanda real aigua depurada
(volums sol·licitats)
Ús industrial
5.702 m3/dia
0 m3/dia
Reg de jardins
1.800 m3/dia
44,9 m3
Neteja (“baldeo”) de carrers
1.300 m3/dia
Increment escenari futur (usos no previsibles)
10% (880,2 m3/dia)
– – –
Cabal total:
9.682,2 m3/dia
44,9 m3

La prova més evident que es van inflar les demandes, amb la intenció de justificar que l'erari públic es fera càrrec d'una inversió per a benefici privat, és que finalment l'Ajuntament d'Alcoi (encara amb el Govern municipal del Partit Popular) va sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la concessió de només 16.390 metres cúbics anuals (44,9 m3 diaris) per al reg de jardins i neteja dels carrers. És a dir, per a dimensionar el projecte de conducció i bombament es van “calcular” unes demandes per a eixos mateixos usos que multiplicaven per 69 els volums que finalment s'han sol·licitat.

En conclusió: com que la sol·licitud de concessió d'aigua depurada per al reg de jardins i neteja viària és l'única que s'ha fet des d'Alcoi, la demanda real d'aigua depurada (44,9 m3 diaris) no arriba ni al 0,5% dels 9.682,2 m3/dia per als quals es va dimensionar la conducció. És evident que amb les dades de demanda reals no es pot justificar l'interés públic de la conducció d'aigües a Batoi, una obra molt costosa que es va adjudicar per un import total de 3,35 milions d'euros.

El grup ecologista també destaca que la modificació del projecte inicial de reutilització de les aigües depurades va obligar a dur a terme noves obres per a incrementar l'aprofitament de la depuradora de Font de la Pedra (Muro), necessàries per a poder distribuir l'aigua depurada a les empreses de Muro i l'Alqueria d'Asnar (que havien quedat excloses de la possibilitat d'utilitzar les aigües depurades als Algars). L'import d'aquestes noves inversions va ser superior als 2,5 milions d'euros.

La Carrasca-Ecologistes en Acció considera inadmissible que uns organismes públics hagen malbaratat milions d'euros amb la planificació d'una obra sobredimensionada, que amb les demandes reals no tenia cap justificació basada en l'interés públic, sinó que responia únicament a l'objectiu per afavorir un projecte urbanístic privat (el de La Española a Xirillent). El grup es pregunta quines persones —tècnics o càrrecs públics— van facilitar als redactors del projecte aquestes dades de consum falses.

Al marge de l'actuació del Govern municipal alcoià en aquell moment, el grup ecologista també considera significatiu que durant la tramitació de l'expedient d'aquestes obres els màxims responsables de l'Entitat de Sanejament foren José Juan Morenilla (gerent en funcions) i Ignacio Bernácer (cap del Departament d'Explotacions). Morenilla i Bernácer estan imputats actualment pels delictes d'estafa, administració deslleial, falsedat en document mercantil, malversació de fons públics i delictes comptables i contra la Hisenda Pública; se'ls acusa de ser els principals responsables de la trama corrupta que va saquejar EMARSA (Empresa Metropolitana d'Aigües Residuals).

- Informe «Tirant diners públics per un tub. La conducció d'aigües depurades a Batoi» (pdf; 1,27 MB)