Ecologistes en Acció conjuntament a la resta d’organitzacions socials, sindicals, ecologistes i de cooperació que conformem la Plataforma Aigua és Vida hem decidit trametre la següent Carta Oberta al President, Govern i Parlament de Catalunya per instar-los a abandonar les lluites partidistes i pel bé de l’interès general, evitar grans mals socials i deteriorament ambiental estructurant una unitat política que faci possible la recuperació pública de la gestió en alta d’un bé essencial com l’aigua per a més dels 120 municipis i gairebé 5 milions de persones que gestiona l’empresa que ha de tornar a ser pública Aigües Ter Llobregat:

Carta oberta d’Aigua és Vida al President,
al Govern i al Parlament de Catalunya

Molt Honorable President, Honorables Conselleres i Consellers del Govern, Il•lustres diputades i diputats del Parlament de Catalunya,

Coneixedors que el pròxim dia 29 d’agost la Diputació Permanent del Parlament celebrarà una sessió per tractar la crisi oberta arran de la privatització de l’empresa pública d’abastament en alta Aigües Ter–Llobregat (ATL), la Plataforma Aigua és Vida vol fer-vos arribar les reflexions següents.

En primer lloc, recordar-vos que ATL era l’empresa pública responsable de la gestió de l’aigua en alta per a més de 120 municipis, els quals subministraven aquest bé essencial, fràgil i finit a gairebé 5 milions de catalans i catalanes. La gestió d’ATL era excel•lent, tal i com fou reconegut el dia 18 d’abril de 2010 a Berlín, quan el Sr. Kofi Annan va lliurar als representants d’ATL el segon premi com a millor empresa pública d’aigua del món. Ben lluny de preservar la gestió pública del servei i, així, assegurar la qualitat d’un recurs bàsic per al ciutadà i indispensable per als nostres ecosistemes, s’optà per la privatització d’una estructura d’estat imprescindible per a Catalunya. Difícilment pot governar-se un país si la gestió i el control dels nostres recursos naturals més essencials són a les ordres de les fluctuacions dels mercats. Uns mercats que, per cert, s’han mostrat incapaços d’administrar els serveis bàsics i fonamentals en nombroses ocasions. De què serveix disposar de plenes competències si menystenim les eines de govern per a poder exercir-les?

En segon lloc, heu de saber que des de la Plataforma Aigua és Vida, formada per més de 40 organitzacions veïnals, socials, sindicals, ecologistes i de solidaritat de Catalunya, i conjuntament amb d’altres organitzacions europees i de la resta del món, seguim amb molta preocupació els processos de privatització de l’aigua endegats arreu del país. La transformació d’un bé essencial per a la vida de les persones i del medi natural com és l’aigua en un actiu financer que ajudi a resoldre les grans dificultats econòmiques que afronten les nostres institucions, mai no solucionarà la tresoreria de la Generalitat o de qualsevol Ajuntament. Els serveis públics de l’aigua tenen un valor incalculable perquè esdevenen necessaris per a la cohesió social i indispensables per assegurar l’equitat i la igualtat entre tots i totes. Catalunya és a les portes d’una fractura social i ecològica sense precedents i mercadejar amb els serveis més bàsics no fa altra cosa que empènyer-nos a l’abisme, agreujant i fomentant a curt i mig termini l’aflorament de bosses de pobresa, l’aparició de guetos i l’exclusió social.

En conseqüència, pot afirmar-se categòricament que la privatització d’ATL no respon a una mala gestió, ni tampoc a la necessitat de sanejar l’endeutament –que no ha estat traspassat a la nova concessionària, sinó que segueix sent públic-, sinó que la raó de la privatització del servei només respon a la urgència d’aconseguir diners per reduir el dèficit públic pressupostari. Però és que tampoc aquesta necessitat imperiosa sembla avui justificada, més si es compara la xifra dels 300 milions d’euros ingressats per la concessió davant els més de 44.000 milions d’euros de deute de la Generalitat. Els serveis públics són fruit del més gran dels consensos socials, essència de la democràcia, i no poden ser instrumentalitzats per finançar operacions de tot tipus. Si per salvar el país ens l’hem de vendre, quin país ens quedarà per viure-hi?

En tercer lloc, indicar-vos que la ciutadania no només haurà de pagar aquests 300 milions, sinó que en pagarà molts més degut al benefici industrial de la concessionària i a una sèrie de sobrecostos derivats de la privatització, elements totalment innecessaris si es rescatés la concessió i es mantingués la gestió pública d’ATL. Així, als costos polítics i de governança cal afegir els costos econòmics esmentats i també els costos socials; no només perquè suposa un espoli de l’economia familiar sinó perquè avui a Catalunya està en joc poder garantir el dret humà a l’aigua i al sanejament, dret que aprovà l’Assemblea General de les Nacions Unides el juliol de 2010. En aquest sentit, anunciar-vos que en pocs mesos el Parlament Europeu debatrà la primera Iniciativa Ciutadana Europea de la seva història: més d’un milió set-centes mil signatures que clamen que l’aigua és un dret humà i no pas un bé comercial.

En quart lloc, i per acabar, heu de prendre consciència que els costos d’aquesta privatització són tan grans que cal que reviseu la idoneïtat i necessitat del procés de privatització d’ATL. Rectificar és de savis, i és per les raons breument exposades que sol•licitem al Molt Honorable President, als Honorables Conselleres i Consellers del Govern i a les Il•lustres Diputades i Diputats de totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya la configuració d’una unitat política que, aliena als interessos partidistes o ideològics, sigui capaç de recuperar la gestió pública de l’aigua en alta, amb transparència i de forma participativa amb l’únic propòsit de prestar el millor servei al ciutadà i als nostres ecosistemes. La gestió mercantil ens aboca a una política de l’aigua que s’escriu a base de plets i recursos contenciosos administratius, on el nostre Parlament és només un espectador. Un Parlament que pot i ha de recuperar l’esperit que va fer possible que l’any 1990 aprovés per unanimitat la creació d’un ens públic d’aigua, anomenat Aigües Ter-Llobregat.

Les organitzacions socioambientals que formen part d’Aigua és Vida són:
Agrupació Aus: Arquitectura i Sostenibilitat, Agrupament Escolta Sant Cugat de Salt, Assemblea 15M de Les Corts, Assemblea 15M de Sant Andreu de Palomar. Assemblea 15M de Sarrià – Sant Gervasi, Assemblea Social Guinardó-Can Baró, Associació de Veïns i Veïnes Sant Genís dels Agudells, Associació Veïnal Vila de Gràcia, Associació Salut i Agroecologia (ASiA), Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, Ateneu Rocaus, Ateneu Roig Cambrils, Attac – ACORDEM, Attac Catalunya, Badalona Indignada, Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya – CATAC, Casal Independentista l’Ocell Negre, Col•lectiu Agudells, Col•lectiu per a la Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca – DEMASAB, Col•lectiu RETS (Resposta a les Empreses Transnacionals), Comissions Obreres – CCOO, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya – CONFAVC, Comitè d’empresa d’Aigües Ter – Llobregat, Comitè d’empresa de l’Agència Catalana de l’Aigua, Dia de la Terra, Ecologistes en Acció – EEA, Enginyeria Sense Frotneres – ESF, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona – FAVB, Gent del Ter, Grup de Defensa del Ter – GDT, Intersidindical Alternativa de Catalunya – IAC, Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura – IAEDEN – Salvem l’Empordà, Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural – DEPANA, Plataforma del Ter, Plataforma d’Oposició als Transvasaments – POT, Plataforma en Defensa de l’Ebre – PDE, Plataforma Prousal, TV3 i Catalunya Ràdio són teves, Unió General de Treballadors – UGT, Xarxa de Consum Solidari – XCS, Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua – XNCA

Ecologistas en Acción y el resto de organizaciones sociales, sindicales, ecologistas y de cooperación que conforman la Plataforma Aigua és Vida hemos decidido transmitir la siguiente Carta Abierta al President, Govern i Parlament de Catalunya para instarlos a abandonar las luchas partidistas y por el bien del interés general, evitar grandes males sociales y deterioramiento ambiental estructurando una unidad política que haga posible la recuperación pública de la gestión en alta de un bien esencial como el agua para más de 120 municipios y prácticamente 5 millones de personas que gestiona la empresa Aigües Ter – Llobregat que tiene que volver a ser pública:

Carta abierta de Aigua és Vida al President de la Generalitat
al Govern i al Parlament de Catalunya

Muy Honorable President, Honorables Consellers i Conselleres del Govern, Ilustres Diputades y Diputats del Parlament de Catalunya,

Conocedores que el próximo dia 29 de Agosto la Diputació Permanent del Parlament celebrará una sesión para tratar la crisis abierta a raiz de la privatización de la empresa pública de abastecimiento en alta Aigües Ter – Llobregat (ATLL), la Plataforma Aigua és Vida quiere haceros llegar las siguientes reflexiones.

En primer lugar, recordaros que ATL era la empresa pública responsable de la gestión del agua en alta para más de 120 municipios, los cuales suministraban este bien esencial, frágil y finito a prácticamente 5 millones de catalanes y catalanas. La gestión de ATLL era excelente, tal como fué reconocido el día 18 de Abril de 2010 en Berlín, cuando el Sr. Kofi Annan libró a los representantes de ATLL el segundo premio como mejor empresa pública de agua del mundo. Muy lejos de preservar la gestión pública del servicio y, así, asegurar la calidad de un recurso básico para el ciudadano e indispensable para nuestros ecosistemas, se optó por la privatización de una estructura de estado imprescindible para Catalunya. Difícilmente puede governarse un pais si la gestión y el control de nuestros recursos naturales más esenciales están bajo las ordenes de las fluctuaciones de los mercados. Unos mercados que, por cierto, se han mostrado incapaces de administrar los servicios básicos y fundamentales en numerosas ocasiones. De qué sirve disponer de plenas competencias si despreciamos las herramientas de gobierno para poderlas ejercer?

En segundo lugar, teneis que saber que desde la Plataforma Aigua és Vida, formada por más de 40 organizaciones vecinales, sociales, sindicales, ecologistas y de solidaridad de Catalunya, y conjuntamente con otras organizaciones europeas y del resto del mundo, seguimos con mucha preocupación los procesos de privatización del agua iniciados por todo el pais. La transformación de un bien esencial para la vida de las personas y del medio natural como es el agua en un activo financiero que ayude a resolver las grandes dificultades económicas que afrontan nuestras instituciones, nunca resolverá la tesorería de la Generalitat o de cualquier Ayuntamiento. Los servicios públicos del agua tienen un valor incalculable porque son imprescindibles para la cohesión social e indispensables para asegurar la equidad y la igualdad entre todos y todas. Catalunya se encuentra a las puertas de una fractura social y ecológica sin precedentes y mercadear con los servicios más básicos no supone otra cosa que empujarnos al abismo, agravando y fomentando a corto y medio plazo al florecimiento de bolsas de pobreza, la aparición de guetos y la exclusión social.

En consecuencia, puede afirmarse categóricamente que la privatización de ATLL no responde a una mala gestión, ni tampoco a la necesidad de sanear el endeudamiento –que no se ha traspasado a la nueva concesionaria, si no que sigue siendo público-, si no que la razón de la privatización del servicio sólo responde a la urgencia de conseguir dinero para reducir el déficit público presupuestario. Sin embargo, tampoco esta necesidad imperiosa parece hoy justificada, más si se compara la cifra de 300 millones de Euros ingresados por la concesión ante los más de 44.000 millones de euros de deuda de la Generalitat de Catalunya. Los servicios públicos son fruto del más grande de los consensos sociales, esencia de la democracia, y no pueden ser instrumentalizados para financiar operaciones de todo tipo. Si para salvar el pais nos lo hemos de vender, qué pais nos quedará para vivir?

En tercer lugar, indicaros que la ciudadanía no sólo deberá de pagar estos 300 millones, si no que pagará muchos más debido al beneficio industrial de la concesionaria y una serie de sobrecostes derivados de la privatización, elementos totalmente innecesarios si se rescatara la concesión y se mantuviera la gestión pública de ATLL. Así, a los costes políticos y de gobernanza se han de añadir los costes económicos citados y también los costes sociales; no tan sólo supondrán un expolio de la economía familiar si no porque hoy en Catalunya está en juego poder garantizar el derecho humano al agua y al saneamiento, derecho que aprobó la Asamblea General de las Naciones Unidas el Julio de 2010. En este sentido, anunciaros que en pocos meses el Parlamento Europeo debatirá la primera Iniciativa Ciudadana Europea de su historia: más de un millón setecientas mil firmas que claman que el agua es un derecho humano y no un bien comercial.

En cuarto lugar, y para acabar, debeis de tomar consciencia que los costes de esta privatización son tan grandes que hace falta que reviseis la idoneidad y necesidad del proceso de privatización de ATLL. Rectificar es de sabios, y es por las razones brevemente expuestas que solicitamos al Muy Honorable President, a las Honorables Conselleres i Consellers del Govern y a las Ilustres Diputadas y Diputados de todas las fuerzas políticas del Parlamento de Catalunya la configuración de una unidad política que, aliena a los intereses partidistas o ideológicos, sea capaz de recuperar la gestión pública del agua en alta, con transparencia y de forma participativa con el único propósito de prestar el mejor servicio al ciudadano, ciudadana y a nuestros ecosistemas. La gestión mercantil nos aboca a una política del agua que se escribe a base de pleitos y recursos contenciosos administrativos, donde nuestro Parlamento es sólo un espectador. Un Parlamento que puede y tiene que recuperar el espíritu que hizo posible que el año 1990 aprovara por unanimidad la creación de un ente público de agua llamado Aigües Ter – Llobregat.

Las organizaciones sociambientales que forman parte de Aigua és Vida son:
Agrupació Aus: Arquitectura i Sostenibilitat, Agrupament Escolta Sant Cugat de Salt, Assemblea 15M de Les Corts, Assemblea 15M de Sant Andreu de Palomar. Assemblea 15M de Sarrià – Sant Gervasi, Assemblea Social Guinardó-Can Baró, Associació de Veïns i Veïnes Sant Genís dels Agudells, Associació Veïnal Vila de Gràcia, Associació Salut i Agroecologia (ASiA), Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, Ateneu Rocaus, Ateneu Roig Cambrils, Attac – ACORDEM, Attac Catalunya, Badalona Indignada, Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya – CATAC, Casal Independentista l’Ocell Negre, Col·lectiu Agudells, Col·lectiu per a la Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca – DEMASAB, Col·lectiu RETS (Resposta a les Empreses Transnacionals), Comissions Obreres – CCOO, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya – CONFAVC, Comitè d’empresa d’Aigües Ter – Llobregat, Comitè d’empresa de l’Agència Catalana de l’Aigua, Dia de la Terra, Ecologistes en Acció – EEA, Enginyeria Sense Frotneres – ESF, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona – FAVB, Gent del Ter, Grup de Defensa del Ter – GDT, Intersidindical Alternativa de Catalunya – IAC, Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura – IAEDEN – Salvem l’Empordà, Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural – DEPANA, Plataforma del Ter, Plataforma d’Oposició als Transvasaments – POT, Plataforma en Defensa de l’Ebre – PDE, Plataforma Prousal, TV3 i Catalunya Ràdio són teves, Unió General de Treballadors – UGT, Xarxa de Consum Solidari – XCS, Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua – XNCA